Ammeforbud på Facebook

- Jeg støtter mødrene på Facebook

Ammeekspert og overlege Gro Nylander mener det er absurd at ammebilder blir sensurert bort.

Fødselslege og ammeekspert Gro Nylander.

Fødselslege og ammeekspert Gro Nylander. Foto: FOTO: Erik Norrud

Publisert Oppdatert

Tidligre i dag skrev Klikk.no om at mødre verden over er i harnisk etter at mødre har fått bilder fjernet ammebilder og blitt utestengt fra det sosiale nettstedet Facebook. Gruppen "Hey, Facebook, breastfeeding is not obscene", har 150 000 medlemmer og vokser stadig.

-Full støtte til jentene bak Breastfeeding is not obscene. Det skulle bare mangle at man ikke fikk lov til å legge ut bilder av noe av det mest betydningsfulle og koseligste man gjør sammen med babyen sin! Hva kan det komme av at et samfunn som bejubler dype utringninger og fyldige bryster, blir brydd når man minnes om hva som faktisk er hovedhensikten med disse ettertraktede delene av kvinnekroppen? Typisk amerikansk !, sier ammeekspert Gro Nylander til Klikk.no.

Les også: Dette er forbudt på Facebook

Trenger ikke lovgivning i Norge

- Finner man slike holdninger i Norge?

-Heldigvis er vi stort sett forbi det stadiet i Norge. I forbindelse med amme-nekt på enkelte resturanter her til lands har resurantnæringens organisasjon vært på banen og gitt full støtte til amming hvorsomhelst. Det samme gir alle politikere og andre jeg har diskutert dette med. Mange amerikanske stater og Australia har funnet det nødvendig å lovfeste retten til at "overalt der mor har rett til å oppholde seg har hun også rett il å amme". Vi trenger neppe en slik lov i Norge - tror jeg hvert fall ikke det, sier Gro Nylander.

Hun oppfordrer kvinner som har opplevd slike problemer om å ta kontakt med Nasjonalt kompetansesenter for amming.

- En helt annen sak er at man gjerne kan ta litt hensyn: Amme diskret uten å blotte mer hud enn man ellers ville ha gjort og ta høyde for at mye spedbarnskrik eller bleieskift ikke hører hjemme ved et kafébord, sier Gro Nylander.

- Hva kan slike reaksjoner komme av?

-Mange er så vant til å forbinde nakne bryster med porno, eller iallfall med sex at de ikke klarer å koble om til å tenke mating av bittesmå barn. Desto viktigere at ammebilder hilses velkommen også på Facebook, for å alminneligegjøre fungerende bryster i det offentlige rom, sier hun.

Les også: Tabu med pupp

Les også:Amming gir ikke hengepupper

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning