Tidlig overgansalder

- Jeg fikk beskjed om at jeg aldri ville få barn

Kristina fikk sjokkbeskjeden allerede i 20-årene: "Du er kommet i overgangsalderen"

SJOKK: Kristina Dunn fikk sjokkbeskjed av legen: "Du er kommet i overgangsalderen". Da var hun 28.
SJOKK: Kristina Dunn fikk sjokkbeskjed av legen: "Du er kommet i overgangsalderen". Da var hun 28. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

Det var like etter at hun hadde flyttet til Norge at da 28-år gamle Kristina Dunn fikk den vonde sjokkbeskjeden fra gynekologen sin om at hun allerede var begynt på overgangsalderen, og at hun nok bare kunne skrinlegge alle fremtidige planer om barn og familie.

- Det er en vond beskjed å få - spesielt når man kanskje akkurat var kommet til den alderen at det begynte å bli naturlig å tenke på fremtiden og en egen familie, forklarer Dunn til Foreldre og Barn.

- Jeg fikk rett og slett sjokk, og tror at det tok noen måneder før jeg i det hele tatt klarte å begynne å tenke klart og forstå hva det var som skjedde med kroppen min.

Slet med menssmerter

Amerikanske Dunn, som flyttet til Norge for å bli samboer med sin norske kjæreste, forklarer at hun i en tid hadde slitt med svært smertefulle menstruasjoner.

- Det var så ille at jeg ble sendt på akuttmottaket et par ganger med helt uutholdelige smerter, forklarer Dunn, som jobber som DJ.

- Jeg kastet opp og var helt slått ut. Da skjønte jeg egentlig at det var noe som ikke stemte.

KNUSTE DRØMMEN: Kristina var svært ung da hun fikk beskjed av legen om at hun var i overgangsladeren.
KNUSTE DRØMMEN: Kristina var svært ung da hun fikk beskjed av legen om at hun var i overgangsladeren. Foto: FOTO: Colourbox

Dunn fikk etter undersøkelser og blodprøver beskjeden hun aldri hadde trodd var mulig: Hun var kommet i overgangsalderen - som 28 åring.

Hva er overgangsalder?

Menopause - som i dagligtale også omtales som klimakterium og overgangsalder - er definert som dagen for siste menstruasjon, og slutten på den perioden av livet hvor en kvinne er fruktbar. Menopause er altså et tidspunkt og ikke et tidsrom.

Menopause er en ren «teknisk» definisjon ettersom tidspunktet for siste menstruasjon først fastslås medisinsk ett menstruasjonsfritt år i etterhånd.

For å beskrive hele tidsrommet for overgangsprosessen presist brukes begrepene premenopause, menopause og postmenopause i medisinsk terminologi. Man ser også begrepet perimenopause brukt (= tiden omkring menopause).

I muntlig språk brukes menopause synonymt med klimakterium og overgangsalder. Disse to begrepene dekker hele prosessen i forbindelse med menstruasjonens og fruktbarhetens opphør og de tilhørende forandringene, fysiske, psykiske og psykososiale, som hos de fleste kvinner skjer gradvis og over tid.

Gjennomsnittsalder på overgangsalder i Norge er per i dag 51 år.

(Kilde: Wikipedia, Webmed og Lommelegen.no)

- Legen informerte meg om at alle blodprøver bekreftet at jeg hadde påbegynt det som kalles for tidlig overgangsalder, og at jeg ikke lenger hadde eggløsning hver måned, forklarer Dunn.

Noe som betyr at sjansen for å kunne bli gravid er borte.

- Jeg fikk helt sjokk, men tok legen på ordet, og begynte å ta de hormontablettene hun skrev ut til meg, noe som lettet plagene, men selvsagt ikke kunne gjøre noe med fertiliteten min.

Redd for brystkreft

Noen måneder gikk og den unge jenta fortsatte å ta hormontabletter. Men etter å ha lest seg opp på både tema og tabletter, begynte Dunn å bli skeptisk til behandlingen.

- Jeg var jo så ung, forklarer Kristina, som i dag er 33.

- Jeg leste blant annet at ett av hormonene kunne øke risikoen for brystkreft, og ble naturligvis redd for dette.

Dunn forklarer at hun i en periode sluttet og ta tablettene, og prøvde å få informasjon hos gynekologen om eventuelle andre behandlinger som kunne være effektive.

- Jeg endte opp med å bytte gynekolog hele 8 ganger i løpet av denne perioden, men ingen av de legene jeg hadde kontakt med var positive til noen slags form for alternativ behandling.

Etter hvert sluttet den unge jenta å ta tablettene som legene skrev ut.

- På dette tidspunktet var jeg blitt 32, og jeg og min partner hadde for alvor begynt å tenke på at vi hadde lyst på barn, forklarer Dunn.

- Vi tok kontakt med en befruktningsklinikk i København, hvor resultatet av blodprøvene mine stort sett var det samme som før. I tillegg viste ultralyd av eggstokkene mine at disse var omtrent tomme for egg. Det var en nedslående beskjed å få, atter en gang.

Alternativ behandling

Tilbake i Oslo tipset en venninne Dunn om Frøyaklinikken, som har spesialisert seg på å hjelpe kvinner som sliter med fertilitetsproblemer og ufrivillig barnløshet.

- Dette følte jeg da som å ta en siste sjanse, forklarer Dunn.

På Frøyaklinikken møtte Dunn en helt annen tid og tolkning enn hun hadde gjort hos ulike leger og gynekologer.

- Jeg tror at min første konsultasjon med teamet på Frøyeklinikken varte i nesten to timer, forklarer Dunn.

- Noe som stod i en grell kontrast til inn- og ut-mentaliteten hos både fastlegen og gynekologen. Her tok de seg tid til å spørre om meg og livet mitt, hva jeg hadde opplevd, hvordan jeg jobbet, hva slags stress jeg var under og alt annet. De fikk meg allerede fra første stund til å tenke annerledes om kroppen min, å se den på en annen måte og i et nytt lys.

Har gitt resultater

Per i dag har Kristina fått behandling hos Frøyaklinikken i nesten et halvt år. På den tiden har hun ved hjelp av homeøpatimedisiner og akupunktur fått stimulert eggstokken slik at hun igjen har fått tilbake menstruasjonen.

- Prøver har bekreftet at jeg har hatt eggløsning to ganger etter at jeg begynte behandlingen, forklarer Dunn.

- Prøver som er tatt hos Frøyaklinikken viser at FHS-verdiene har gått dramatisk ned, og at hormonnivåene har stabilisert seg, noe som tyder på at behandlingen fungerer.

Fortsetter den positive utviklingen planlegger Kristina og hennes kone å ta turen til befruktningsklinikken i Danmark igjen om ikke lenge.

- Vi vet jo ingenting enda, forklarer Dunn.

- Men det er jo positive svar som har kommet fra prøver som er tatt nylig, og bare det å ha fått mensen igjen er jo stort for meg. Det er selvsagt fortsatt ikke sikkert at egne barn kommer til å være mulig, men foreløpig velger jeg å være optimistisk.

Har fått mange kvinner gravide

Anette Hegemsnes hos Frøyaklinikken jobber til daglig med å hjelpe kvinner med samme og lignende problemer som Kristina.

- Infertilitet og ufrivillig barnløshet er ofte et komplisert og sammensatt bilde, forklarer Hegemsnes til Foreldre og Barn.

GODE RESULTATER: Akupunktur har vist seg å hjelpe Kristina med å få eggløsning igjen.
GODE RESULTATER: Akupunktur har vist seg å hjelpe Kristina med å få eggløsning igjen. Foto: FOTO: Colourbox

- Ofte er det flere faktorer som kan ligge bak, og for oss er det viktig å kartlegge hva som har skjedd i en kvinnes liv som kan ha ført til en tilstand hvor man snakker om menstruasjon som har stoppet opp, og eggløsning som ikke finner sted.

Eksperten forklarer at de hos Frøyaklinikken absolutt har fått kvinner gravide som hos legene har fått diagnosen for tidlig overgangsalder.

- Hos oss mener vi at hos kvinner som har symptomer på overgangsalder så tidlig som i 30-årene, ligger det ofte noe annet bak som har vært en medvirkende årsak til at eggstokkene har stoppet å gjøre jobben sin.

Hegemnes nevner tilstanden Sleepy Ovaries, som kjennetegnes av at eggstokken ikke har sluttet å modne egg, men at hele produksjonen rett og slett har gått i dvale.

- Her er jo målet å få sparket i gang produksjonen igjen. Klarer vi å opprette en normal syklus når det gjelder menstruasjon igjen, er det jo håp for at man også skal ha en normal eggløsning og rent teknisk sett skal kunne bli gravid.

Prematur Menopause

Gjennomsnittlig alder på når kvinner kommer i overgangsalderen i Norge er 51 år. Arv har som regel mye å si for når du kommer i overgangsalderen.

Overgangsalderen kan imidlertid også starte tidlig, noen ganger så tidlig som i 30-årene. Når man får menopause før fylte 40 år kalles tilstanden prematur menopause.

- Bare 1 promille av kvinner opplever tilstanden som kalles for prematur ovariesvikt, det vil si at man kommer i overgangsalderen før fylte 30 år, forklarer overlege ved Kvinneklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Mette Haase Moen, til Foreldre og Barn.

- Men noen kommer jo i overgangsalder på grunn av behandlinger som cellegift, stråling eller operasjon på eggstokken. En annen årsak kan være kromosomfeil, noe som forklarer at man ofte ser det i familier.

Stress og røyking påvirker overgangsalder

Ifølge nettstedet Msnbc.com ble det i 2012 gjennomført en studie ved University of Hong Kong som støtter opp om tidligere forskning som har vist at kvinner som røyker risikerer å komme i overgangsalderen tidligere enn kvinner som ikke røyker.

Forskerne bak studien, som ble publisert i tidsskriftet Menopause, har gjennomgått data fra tidligere undersøkelser gjennomført blant over 6000 kvinner i USA, Polen, Tyrkia og Iran. Resultatene av analysen viste at kvinner som ikke røykte gjennomsnittlig kom i overgangsalderen da de var mellom 46 og 51 år. Røykende kvinner, derimot, var yngre da de nådde overgangsalderen - mellom 43 og 50 år i gjennomsnitt.

- Røyking kan ha en innvirkning på hvordan kvinnekroppen lager, eller kvitter seg med østrogen, forklarer epidemiolog ved Columbia Universitys Mailman School of Public Health i New York, Jennie Kline, til nettstedet.

- Annen forskning tyder også på at noen av komponentene i sigarettrøyk kan drepe egg i eggstokkene.

(Kilde: Menopause magazine, Webmed, Msnbc.com)

En autoimmun sykdom, hvor det også kan være svikt i andre hormonproduserende organer, som skjoldbruskkjertel, binyrer eller bukspyttkjertel, kan også ligge til grunn, ifølge legen.

Hetetokter og humørsvingninger

Ved mistanke om prematur menopause vil man ofte ha symptomer som mange gjenkjenner som symptomer som "vanlig" overgangsalder som at menstruasjonene uteblir eller blir sjeldne, og det kan komme hetetokter.

Hovedtegnet på at du nærmer deg overgangsalderen er at menstruasjonen blir mer og mer uregelmessig. Andre symptomer kan være hetetokter, problemer med konsentrasjonen, endringer i seksuallysten, svetting, hodepine, hyppig vannlating, søvnproblemer, tørrhet i skjeden, nattesvette, humørendringer.

- Man kan bare bekrefte at dette faktisk skjer ved en blodprøve for hormonanalyser, forklarer Haase Moen.

Eggstokkene tomme for egg

Overlegen forklarer at tilstanden prematur ovariesvikt skyldes at det ikke lenger er egg i eggstokkene.

- Altså det samme som skjer ved overgangsalderen, og det finnes ingen behandling, forklarer hun.

Men Haase Moen understreker:

- Hos noen få - kanskje 5-10 % av de med denne tilstanden - har det likevel vært egg i eggstokkene, men ikke mulig å se på ultralyd. Og da har det vært effekt av behandling med hormoner og/eller cortison, men det er en liten undergruppe.

Overlegen forklarer at alle egg anlegges i fosterlivet og blir ikke fornyet.

- Så er eggstokkene virkelig tomme for egg, er det like meningsløst å bruke penger på akupunktur for dette, som det ved en ødelagt nyre ville vært å få akupunktur i håp om at en ny skulle vokse ut. Prinsippet her blir det samme, forklarer Haase Moen.

- Som anført vil 5-10 % kunne oppnå graviditet, men da bør hun settes i hormonbehandling som man bruker i overgangsalderen, som for eksempel Trisekvens. Dette kan fremme saken, men da må kvinnen ikke bruke p-pille.

Jo yngre kvinnen er, dess større sjanse for spontan graviditet.

Les også:

Sjekk når du kan bli gravid - kroppens egen eggløsningstest

Slik blir du gravid - noen stillinger er mer effektive enn andre

Vil du bli raskt gravid? Ha masse sex, sier ekspertene

Slik kan menn bli mer fruktbare

SJOKKBESKJED: Kristina kom i overgangsalderen da hun var bare 28 år.
SJOKKBESKJED: Kristina kom i overgangsalderen da hun var bare 28 år. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Denne saken ble første gang publisert 07/03 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også