Marie Svedberg, jordmor ved Jordmorsenteret i Oslo, tror trening og det å leve så vanlig som mulig er de viktigste.

- Det er veldig viktig at man holder seg i god fysisk form. Det er en fordel både for svangerskapet, fødselen og ikke minst etterpå. Det har noe med hele velværet å gjøre, sier Svedberg til klikk.no.

Les også: 15 tips til et fint svangerskap.

Snakk med profesjonelle

Noe av det viktigste gravide kan gjøre er ifølge jordmoren å ha en dyktig profesjonell som de kan snakke med. Gå til en jordmor og lege som kan gi deg svar på det du lurer på.

- Hos fastlegen har man ofte ikke nok tid, det kan derfor være lurt å gå til en jordmor i tillegg, sier Svedberg som er opptatt av at kvinnene skal ha et godt svangerskap uten unødvendig bekymring.

Kvinner som planlegger å bli gravid bør holde seg unna alkohol og begynne med folat, råder jordmoren. Folat skal tas de første 12 ukene av svangerskapet, og er bra for utviklingen av fosteret og viktig for at barnet ikke får ryggmargsbrokk. Når man er blitt gravid er det positivt å komme seg ut i naturen, tror Svedberg, både for tanker og fysikk.

- Gå på kontroller og få informasjon om det du lurer på, sov godt og kom deg ut på tur, råder hun.

Ikke bli hysterisk

Ifølge Svedberg er det veldig individuelt hvordan man opplever svangerskapet. Noen som kommer til henne har store permer med informasjon, bilder og minner. Men andre har en liten plastmappe.

- Det som er hyggelig er at man snakker til babyen, og man kan godt skrive til barnet også.

Hun er opptatt av gravide kvinner har et bra kosthold, men tror det går mye i myter når det gjelder hva gravide skal og ikke skal spise.

- Hør på de profesjonelles kostråd om hva du ikke skal spise. Men ikke bli hysterisk, sier Svedberg.

En viktig tid

- Er graviditeten en viktig tid i kvinnens liv?

- En graviditet og fødsel husker du hele livet. De fleste er gravide et sted mellom en og tre ganger. Det er ikke så mange år av livet.

- Kvinnen må lære seg å stole på seg selv både under graviditet og fødsel. Jeg påstår alltid at mammaen har rett.

Les hele saken