Gravide Crystal Evjen har lagt seg til rette i sengen med ørepropper i ørene. Hun fokuserer blikket på sin høyre pekefinger.

Sekunder senere er øynene lukket, og kroppen synker dypere ned i sengen, merkbart slapp og tung. Slik blir hun liggende, fullkomment avslappet.

Etter et par minutter glipper hun med øynene og ser seg litt rundt, før hun lukker dem igjen. Så våkner hun opp og ser smilende bort på meg.

- Var du under hypnose nå?

- Ja. Nå var jeg i dyp hypnose, og så kom jeg opp et nivå i noen sekunder. Da kan jeg åpne øynene, snakke og bevege meg, forklarer Crystal.

Bedøver kroppen med hypnose

Kanadiske Crystal og hennes norske kjæreste Eirik Presttun (30) bor i Oslo. Sammen driver de nettbutikken Morsmelka.no, og de venter sitt andre barn i mai. Fra før har de sønnen Matias (2).

Daglig setter Crystal av en halvtime på selvhypnosekurset Hypnobabies for å forberede seg til fødselen. Selvhypnose skiller seg fra annen hypnose ved at du selv, og ikke en terapeut, skal bringe deg inn i transe.

Crystal beskriver hvordan hypnosen virker for henne.

- Først bedøver jeg hele kroppen, den delen kalles lights out. Det er som å slå av en bryter. Jeg skrur meg selv av, og kroppen blir helt nummen. På nivå 2 er jeg mer våken, men fortsatt under hypnose. Uansett hvilke nivå jeg er i, registrerer jeg alt som skjer rundt meg og velger om jeg vil reagere eller ikke, sier Crystal.

Hypnofødsel

ØVER PÅ HYPNOSEN: Crystal lytter på Hypnobabies-kurset som hun har kjøpt på nettet. Hun begynte treningen da hun var 23 uker på vei. © Foto: Geir Dokken

Kurs i Norge

  • Det blir arrangert kurs i fødselshypnose i Norge med ujevne mellomrom.
  • Hypnoterapeut Victoria Aase ved Carpe Diem Consulting i Oslo (carpediemconsulting.no) tilbyr bl.a. individuelle kurs.
  • Andre som arrangerer kurs er kommunelege og hypnoseterapeut Holger Ahlsdorff (hanshypnose.no), Agder Hypnoterapi i Kristiansand (agderhypnoterapi.no) og Molde Hypnoterapi (moldehypnoterapi.no).

Trenger ikke føde som på film

Hun fikk høre om hypnofødsel da hun gikk gravid første gang. Utgangspunktet var et ønske om å finne en annen måte å føde på enn den hun hadde sett på film og tv, eller fått høre om fra venninner.

Løsningen fikk hun av sin mor.

- Gravide bærer med seg et skrekkbilde av hvordan en fødsel skal være. Vi ser for oss hysteriske damer som puster og peser og skriker etter epidural. Men mamma fortalte meg om en annen type fødsel, uten redsel, hvor hun hadde kontroll over kroppen og smertene, forteller Crystal.

Crystals mor brukte hypnose da hun fødte Crystals søster for 28 år siden. Teknikken lærte hun av fastlegen sin i Canada.

- Det handler om å omprogrammere hjernen til ikke å frykte fødselen. Negative ord er forbudt og erstattes med positive forventninger, forklarer Crystal.

Teorien bak er at størstedelen av fødselssmertene skyldes redsel og spenninger. Den fødende klarer ikke å slappe av, men kjemper mot smertene og riene.

- Hypnose lærer deg å forandre tankemønsteret ditt, slik at du slutter å se på fødselen som noe som er farlig for deg og barnet. Er du usikker og redd, spenner du deg og får bare mer vondt. Målet er å være avslappet, puste riktig og ha ro i kroppen, forklarer Crystal.

Forskningen ikke god nok

Mens fødselshypnose er kjent i land som Danmark, England og USA, er det ikke spesielt mye brukt her hjemme.

Det bekrefter leder i Den norske jordmorforeningen, Marit Heiberg.

- Hypnosefødsel kan fort bli sett på som noe alternativt for spesielt interesserte. Jeg er opptatt av at jordmortjenesten skal være kunnskapsbasert. For å få til det, trenger vi forskning, understreker Heiberg.

Men det finnes studier som tyder på at selvhypnose eller mental trening muligens har positive effekter for en fødende.

- Det rapporteres blant annet at kvinner som bruker selvhypnose, har bedre kontroll over rier og smerter, kortere fødselslengde og færre operative inngrep som vakuum eller tang. Det kan også se ut til at færre utvikler depresjon etter fødsel. Studiene begynner imidlertid å bli gamle, og metodene som er brukt er heller ikke kvalitativt gode nok, mener Heiberg.

HYPNOSE

SMERTELINDRING: Crystal brukte hypnose som smertelindring da hun fødte sønnen Matias for to år siden. Hun har stor tro på at det vil virke denne gangen også. © Foto: Geir Dokken

Hjemmekurs i selvhypnose

Det finnes en rekke kurs i fødselshypnose du kan bestille på nettet.

Her er noen utvalgte:

  • www.hypnobabies.com, pris ca. kr 800
  • store.hypnobirthing.com, pris ca. kr 184
  • jacobstrachotta.dk/shop , pris ca. kr 310

På YouTube kan du se videoer av hypnofødsler. Sjekk for eksempel: Youtube.com/user/EnjoyBirth, hvor du finner flere fødselsvideoer.

Forsker på fødselshynose

  • Det statlige helsevesenet i England, National Health Service (NHS), startet februar 2011 et 18 måneders forskningsprosjekt for å undersøke om fødselshypnose er effektiv smertelindring, ifølge avisen Daily Mail.
  • Det langsiktige målet er å få ned bruken av kostbare medikamenter som epidural, samt gi kvinnene lettere og tryggere fødsler.
  • I overkant av 800 førstegangsgravide skal delta i undersøkelsen og lære avslapningsteknikker som skal bringe dem i en transeaktig, hypnotisk tilstand.
  • Forskjellen på hypnose og andre avslapningsteknikker, som Lamaze-metoden, er at hypnose skal gi en dypere avslapning enn man får med pusteteknikk.

- Gravide mottagelige for hypnose

Av den grunn pågår det for tiden større forskningsprosjekter om hypnofødsler i Danmark og Storbritannia. Jordmor Anette Werner ved Århus universitetssykehus, Skejby, arbeider med et doktorgradsprosjekt som skal undersøke effekten av fødselshypnose.

Til sammen skal 1210 gravide delta i studien og lære hypnose på kurs. De første resultatene vil være klare i 2012.

- Undersøkelser tyder på at hypnosen lindrer smerter og angst. Medisinsk hypnose blir brukt i forbindelse med ulykker og operasjoner og er til hjelp for dem med kroniske smerter. Men hittil har det vært mangel på større studier,sier Werner på telefon fra Danmark.

Hun forteller at hypnose ikke fungerer like godt for alle, men at gravide ser ut til å være spesielt mottagelige.

- Det blir antatt at ca. 10 prosent av alle mennesker mangler det vi kaller hypnotisk kapasitet. Men gravide skårer høyt på hypnotiserbarhet. Personlig tror jeg at alle kan ha glede av hypnose, så lenge man har vilje til å jobbe med det og finner en metode som passer, sier jordmoren.

«Pustet» ut babyen

Ifølge Crystal Evjen kan man oppnå hypnose på ulike måter.

- Pekefingeren eller «finger-drop technique» er én metode jeg bruker. Når fingeren faller, og jeg kjenner at den treffer underlaget, lukker jeg øynene og slår av min mentale «lysbryter». Da er jeg i dyp hypnose, sier hun.

Crystal begynte treningen da hun var 23 uker på vei. Hypnobabies-kurset er i fem deler, og det er lagt opp til å bruke minst én uke på hver del, der man hører på medfølgende cd-er for gradvis å tilegne seg teknikkene.

Det er ikke så farlig om man sovner mens man lytter, budskapet får du inn uansett, mener Crystal, som fulgte samme kurset da hun var gravid første gang.

- Jordmoren som møtte meg på Ullevål for to år siden, ble glad da jeg fortalte at jeg skulle prøve hypnofødsel. Hun husket metoden fra 70-tallet, men sa at den hadde gått i glemmeboken etter hvert som den kjemiske anestesien ble bedre. Dessverre var skiftet hennes over etter kort tid, og den neste jordmoren hadde ikke hørt om teknikken, sier Crystal, som er forsiktig med å påstå at hun hadde en smertefri fødsel.

- Men jeg opplevde at smerten forsvant da jeg konsentrerte meg om hypnosen og ikke spente imot, sier hun.

Jordmor tilbød henne straks epidural da Crystal ved en anledning sa hun hadde behov for hjelp. Crystal sa ja til epiduralen, selv om det egentlig ikke var den type hjelp hun hadde hatt i tankene.

- Men Matias var ute 20 minutter etter at epiduralen ble satt, så den rakk ikke engang å virke. Jordmor nektet å tro meg da jeg fortalte at babyen var på vei ut. Hun mente det ville ta minst 4 timer til. Under kurset hadde jeg lært hvordan man puster babyen ut, istedenfor å presse, så det gjorde jeg under pressriene.

Jordmor var sjokkert, og sa at «førstegangsmødre føder aldri slik», ler Crystal.

Ord med magisk virkning

Denne gangen planlegger Crystal å føde på Føderiket, hvor de verken har lystgass eller epidural. Samboer Eirik er en god støtte.

- Jeg hjelper til når jeg ser at hun ikke klarer å nå dyp hypnose. Da tar jeg henne på skulderen og hvisker ordet «relax» i øret hennes, sier Eirik.

Ordet har spesiell betydning for Crystal.

Hun har nemlig programmert kroppen sin til å reagere på nettopp dette ordet. Da går hun tilbake i hypnosen.

- Ordet «relax» fungerer som en umiddelbar av-bryter, slik at jeg ikke kjenner smerten, forklarer Crystal.

Marit Heiberg i Jordmorforeningen sier at hun stiller seg positiv til hypnose om forskning vil vise at det reduserer bruk av epiduralbedøvelse.

- Da kan det være et godt supplement som smertelindrende metode. Forutsetningen må være at kvinnen selv ønsker å benytte seg av metoden, sier hun.

Les hele saken
Les alt om: