Graviditet

Hvem er faren?

Fra Doktor Online: – 4. august gjorde jeg mitt livs største tabbe. Jeg var litt småbetatt av en annen mann, og en kveld ble det litt kos ...

UTRO: Innsenderen angrer bittert et sidepsrang, som kan ha ført til at hun ble gravid...

UTRO: Innsenderen angrer bittert et sidepsrang, som kan ha ført til at hun ble gravid... Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Publisert Oppdatert

Dette skriver en gravid kvinne til klikk.no-tjenesten Doktor Online, der du kan få svar på helsespørsmål fra et utvalg leger og helseeksperter.

Her følger brevet fra kvinnen, som får et svært kontant svar av gynekolog Mette Moen. Brevet er noe redigert:

- Et forferdelig spørsmål

"Hei! Jeg har et helt forferdelig spørsmål: Jeg er gravid, nå i uke 30. Har vært sammen med min kjære i over tre år og vi har veldig lyst på baby. I juli 08 tok jeg Primolut for å utsette mensen på grunn av ferie. Jeg fikk mensen da jeg sluttet på de pillene ca. 20. juli, altså ca en til to uker etter at jeg egentlig skulle hatt mensen."

Fikk ikke orgasme

"4. august gjorde jeg mitt livs største tabbe. Jeg var litt småbetatt av en annen mann, og en kveld ble det litt kos med ham. Vi lå i samme seng og befølte hverandre. Det gikk etter hvert for ham, men jeg vet at han ikke var helt inne i meg da det skjedde."

Les også: Sånn blir du gravid

Sæden renner ut igjen

"Jeg fikk igjen mensen ca. 10. august, men da varte den kortere enn normalt. Men det kan vel egentlig være på grunn av Primoluten/at syklusen ble litt forvirra? Mellom 13. august og ca. 13. september hadde jeg "skikkelig" sex med han jeg elsker av hele mitt hjerte og som jeg så inderlig vil skal være pappa'n til babyen i magen min - mange ganger, og han kom inni meg. Men det bruker alltid å komme en del ut igjen..."

Magemål under gjennomsnittet

"Terminen er 18. mai og det stemte på tre ultralyder, både i uke 14 og i uke 18 og ca. uke 22. Hos jordmor i uke 24 målte hun magemålet til å være 20 cm, som var rett under den streken som vel er gjennomsnittet.

Les også: Kvinnene som oftest tar abort

Noe jeg tenker på er at jeg og han jeg er sammen, med ikke har brukt prevensjon på over ett år, men ikke virkelig gått inn for å bli gravid heller, men hatt lyst. Tok gynekologisk test i august/september, og da var alt normalt."

Føler ingen kjærlighet

Jeg kan godt forstå at du er bekymret...

"Det er så ekkelt at akkurat den måneden jeg "rota" med han andre, så ble jeg gravid. Jeg er så ufattelig engstelig og er konstant kvalm. Føler meg som verdens verste person - og det vet jeg jo at jeg er. Jeg ønsker at barnet skal dø eller at jeg dør selv, for det aller siste jeg vil, er å såre ham som vil være faren. Jeg klarer ikke å glede meg over å være gravid og føler ingen kjærlighet til dette barnet. Tror nesten jeg har fødselsdepresjon eller hva det heter, før fødselen har skjedd engang.

Håper du kan roe meg litt ned, men vær ærlig. På forhånd takk!

Mvh fæl mamma..."

Her er brevet uredigert (vi advarer mot grov språkbruk)

Gynekologens svar

Her er svaret fra gynekolog Mette Moen:

"Jeg kan godt forstå at du er bekymret, men etter det jeg kan regne ut, er det ikke grunn til det. Terminen 18. mai ut fra tre ultralydmålinger stemmer meget godt med at siste menstruasjon var 10. august, og dermed at du er blitt gravid i tiden 16.-24. august. Var du blitt gravid ved "samleiet" 4. august, ville du ha vært to-tre uker lenger gravid, og det stemmer ikke med ultralydundersøkelsene. Så jeg synes du kan føle deg meget sikker på at det er rett mann som er far til barnet du venter. Det at du brukte Primolut i juli, har ingen betydning så lenge etterpå.

Jeg skulle ønske at du hadde stilt spørsmålet tidligere, så du kunne ha gledet deg fullt ut over graviditeten, men det er ikke for sent."

Synes du innsenderen likevel burde informere den vordende barnefaren om sidespranget? Diskusjon i gang litt lenger ned på siden!

Les mer:

Doktor Online

Klikk Helse/kvinne

Klikk Foreldre/gravid

BarniMagen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning