Hva er et trimester?

Et svangerskap deles inn i tre trimestre.

Svangerskapet deles inn i tre trimestere.

Svangerskapet deles inn i tre trimestere. Foto: Illustrasjonsfoto: Istock

Publisert Oppdatert

Inndelingen i trimestre var mer brukt tidligere. Nå opereres det i større grad med uke-til-uke beskrivelser. Likevel er det hendelser i svangerskapet som fortsatt er knyttet opp mot trimestrene.

1. trimester

Går frem til og med uke 12 i svangerskapet. De fleste spontanaborter skjer i dette trimesteret. I disse ukene er man som regel også mest kvalm.

Livmoren ligger stort sett nede i bekkenet hele dette trimesteret og mange opplever ubehag og stikninger inne i bekkenet som en følge av at det er litt trangt om plassen der. Livmoren kan også ligge og "dytte" på nerver slik at man opplever ilinger nedover i bena.

Treff andre 1. trimester her.

2. trimester

Går fra uke 13 til uke 28. Andre trimester kalles tradisjonelt den gode tiden. De fleste har ikke så mange plager, og det er "trygt" å si at man er gravid for den største faren for abort er over. I dette trimesteret kan du virkelig nyte at magen vokser og du føler deg ennå ikke så tung.

Treff andre i 2. trimester her.

3. trimester

Går fra uke 29 og frem til fødselen. Mot slutten av tredje trimester kommer tyngdefølelsen for fullt. Det blir tyngre å puste fordi det er trangt inni magen og både barn og organer har mindre plass.

Mange får hovne føtter og hender på grunn av mer vann i kroppen. Livmoren og babyen presser mer ned i bekkenet igjen, og ilninger og smertestikk nedover bena og inni bekkenet kjennes ofte.

Alle har fysiologisk bekkenløsning den siste måneden før fødselen og en del opplever noe ubehag i denne forbindelse. Etter hvert som hodet (eller rumpa) til babyen fester seg i bekkenet, virker dette som en stabiliserende faktor, og ubehaget fra bekkenet blir ikke så fremtredende lenger.

Treff andre i 3. trimester her.

Les også:

Kom i mammaform

20 gleder i svangerskapet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning