Helne Sandvig

Høygravid programleder

- Hvis mor eller far ruser seg bør alle føle et ansvar for å bry seg, sier Helene Sandvig.

HELENE SANDVIG: En og en halv måned før termin med barn nummer tre, skal Helene Sandvig lede årets tv-aksjon.
HELENE SANDVIG: En og en halv måned før termin med barn nummer tre, skal Helene Sandvig lede årets tv-aksjon. Foto: FOTO: NRK
Sist oppdatert
Jeg kjenner til familier som har rusproblemer, og jeg vet at det er ekstremt vanskelig å ta mot til seg og snakke med dem det gjelder.

I desember blir døtrene Vilma (6) og Dina (4) storesøstre, og de gleder seg veldig. Søskenkjærlighet er noe mamma Helene selv fikk inn med morsmelken:

- Jeg er vokst opp med tre eldre brødre og en tvillingsøster. Gleden og tryggheten ved å være flere har jeg lyst til å gi mine egne barn også. Å få bare ett barn var utelukket, og da jeg hadde fått nummer to, kjente jeg instinktivt at jeg ikke var ferdig. Hadde jeg fått barn tidligere hadde jeg kanskje hatt fem, jeg, sier hun.

Men før familieforøkelsen skal hun lose hele Norges befolkning gjennom TV-aksjonen med tema barn og rus - en nasjonal håndsrekning som Helene og redaksjonen har brukt det siste halve året på å planlegge.

Vil vekke nabokjerringa

Som vordende trebarnsmor er programlederen ekstra opptatt av at barn skal ha det bra. Hun takket raskt ja da hun fikk tilbud om å lede årets aksjon.

- I år skal vi løfte barna fram. Blå Kors gjør en formidabel innsats for barn og unge som får barndommen ødelagt av rus. Barn har rett til en trygg og god barndom, uansett om de bor i Afrika eller Trondheim, sier Helene.

Hun understreker at det handler ikke bare om støtte i kroner og øre.

- Støtten handler også om å tørre å snakke om temaer som er vanskelige og tabubelagte. Alkohol og rus hører privatsfæren til, tenker mange. Den tanken kan lett bli en sovepute. Jeg har lyst til å vekke "nabokjerringa" i oss. Hvis et barn i nær familie, en klassekamerat eller en i familien lider fordi mor eller far ruser seg, bør vi alle føle et ansvar for å bry oss. Ved å gi informasjon og øke kunnskapen håper jeg at flere vil tørre å handle.

Helene har i vært på flere reportasjereiser for TV-aksjonen, og som alle andre blir hun rørt og opprørt når hun ser barn som lider.

- Jeg har vært heldig og hatt en mamma og pappa som har hatt et sunt forhold til alkohol. Hvis de tok et glass vin, gikk det aldri ut over oss barna. De forandret ikke adferd og ble dumme, høylytte eller skremmende. At jeg får lov til å være med å gi barn som lider under foreldrenes rusmisbruk et ansikt, sette temaet på dagsordenen og gjøre det mulig for flere å få behandling føles veldig inspirerende.

- Bry deg

Helene er opptatt av skape trygg og god oppvekst. Selv er hun vokst opp på Abildsø i Oslo. Sport, og spesielt fotball, var en viktig del av oppveksten. Som voksen har hun flyttet vestover i hovedstaden, og kan fortelle at alt ikke bare er idyll på "solsiden" heller.

- Jeg kjenner til familier som har rusproblemer, og jeg vet at det er ekstremt vanskelig å ta mot til seg og snakke med dem det gjelder. Du er redd for å ta feil eller overdrive problemet, og du er redd for at du skal bli skjøvet bort, sier Helene.

Hun har erfart at voksne kan ha store problemer med å innse at de har et alkoholproblem, og at familien lider under det.

- Hva kan man gjøre hvis man har mistanke om at barn man kjenner vokser opp med rusproblemeri familien?

- Ikke lukk øynene, og vis at du bryr deg om barnet. Hvis du kjenner mammaen eller pappaen, så synes jeg du skal være ærlig om din bekymring. Det kan handle om å gi telefonnummeret til Blå Kors, eller tilby deg å ta et initiativ overfor skolen. Mange er faktisk lettet når noen endelig tar mot til seg og bryr seg.

Naturlig forhold til alkohol

- Hvordan forholder du deg selv til alkohol og barn?

- Jeg har ingen problemer med å ta et glass vin foran barna. Men det er mitt ansvar å sørge for at barna mine ikke føler ubehag ved at jeg "koser" meg. Jeg er ingen totalavholdsmisjonær, men jeg kommer nok heller ikke til å kjøpe øl og vin til barna når de blir tenåringer.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også