Gravid på høye hæler

Høye hæler kan være helsefarlig for gravide

- Jeg vil på det sterkeste fraråde gravide å bruke høye hæler, sier fotterapeut Else Olsen.

STILSIKKER SUPERSTJERNE: Artist Jessica Simpson gir blaffen i legens råd om å droppe de høye hælene under graviditeten, og har uttalt at hun til og med skal ha de på seg under fødselen!

STILSIKKER SUPERSTJERNE: Artist Jessica Simpson gir blaffen i legens råd om å droppe de høye hælene under graviditeten, og har uttalt at hun til og med skal ha de på seg under fødselen! Foto: Foto: Bulls

Publisert Oppdatert

Da superstjernen Jessica Simpson gikk gravid, trippet hun rundt på høye hæler i hele svangerskapet.

Hun ga blaffen i legens råd om å kutte ut stiletthælene, og gikk til og med så langt som å si at hun hadde tenkt å ha på seg høye hæler under fødselen.

- Jeg kommer sannsynligvis til å føde babyen i disse Yves Saint Laurent-skoene, uttalte hun til US Magazine.

Er det blitt viktigere å se bra ut enn at babyen har det bra i magen?

Advarer mot høye hæler

Den britiske foreningen for fotleger og fotterapeuter har undersøkt 1000 gravide kvinner for å finne ut hvilke sko de bruker. Studien viste at 66 % regelmessig går med flip flops, 32 % går med høye hæler, 53 % går med ballerinasko og 30 % går med Ugg-sko.

Ifølge fotterapeut Lorraine Jones er ingen av disse skoene gode alternativer for gravide kvinner fordi de gir for dårlig støtte, og hun advarer spesielt mot å bruke høye hæler.

- Høye hæler endrer holdningen din, gjør leggmuskelen kortere og gir økt belastning på rygg og knær. Under graviditeten fører dette til ekstra belastning på ledd som allerede er under stor påkjenning, sier hun til The Telegraph.

Hovne bein

Fotterapeut Else Olsen, ved Kristiansand Fotterapisenter, er enig.

- Jeg vil på det sterkeste fraråde gravide å bruke høye hæler. Ihvertfall over lengre tid. Når man går med høye hæler får man for mye belastning på forfoten, noe som etter hvert kan føre til store problemer med knær, hofte og rygg. Og det vil du spesielt ungå når du er gravid.

Gravide opplever ofte å få hovne bein, noe som gjør det spesielt viktig å velge riktige sko.

- Gravide bør gå med flate sko, som er mest mulig rett på innsiden. Det er viktig at tærne får god plass foran, slik at det blir rom for blodsirkulasjonen, påpeker Olsen.

SKYHØYE: Hadde du orket en dag i Victoria Beckham sine sko? Her er hun i bryllupet til Prins William og Kate. Syv måneder på vei, og med 16 cm høye hæler.

SKYHØYE: Hadde du orket en dag i Victoria Beckham sine sko? Her er hun i bryllupet til Prins William og Kate. Syv måneder på vei, og med 16 cm høye hæler. Foto: Foto: Bulls

Men selv om du går med gode sko, er det viktig å ikke gå med dem for lenge, råder Nina Østerlie ved Fotklinikken Furuset.

- Jeg vil anbefale gravide å bytte sko en gang om dagen. Da får du luftet beina litt, og det er godt for foten at skoen endrer fasong. For gravide er det også viktig å hvile beina. Sitt med beina høyt når du kan, sier hun til Foreldre & Barn.

Press fra kjendiser

Den britiske studien viste også at rundt halvparten av de spurte gikk med høye hæler fordi de ville se godt ut, og følte seg presset til å følge kjendistrender.

Da klesdesigner og fashionista Victoria Beckham (37) ble mamma for fjerde gang, fikk hun mye oppmerksomhet for skovalget sitt under svangerskapet. Superstjernen viser seg så å si aldri i flate sko. To og en halv måned før termin kom hun i 16 cm høye hæler i bryllupet til Prins William (29) og Kate (30). Det er nok få gravide kvinner som hadde orket en dag i hennes sko...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning