Hjertesvikt etter fødsel

Kine kan dø hvis hun får flere barn

Fikk hjertesvikt etter fødselen.

DRAMATISK: Det var dramatisk for Kine da hun fant ut at hun hadde fått hjertesvikt etter fødselen.
DRAMATISK: Det var dramatisk for Kine da hun fant ut at hun hadde fått hjertesvikt etter fødselen. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
Sist oppdatert

Hjertesvikt hos gravide og kvinner som nylig har født

  • Noen kan ha en underliggende hjertesvikt som ikke vises før man går gravid. Når hjertefrekvensene øker og hjertet pumper mer blod enn vanlig, som er naturlig under en graviditet, kan en slik underliggende hjertesvikt merkes.
  • Svangerskapsindusert hjertesvikt (peripartum kardiomyopati) skyldes kun graviditeten i seg selv.
  • Det skjer oftere hos mørkhudede kvinner enn med hvite, og derfor er hyppigheten større i land som Sør-Afrika og Tahiti.
  • Det vanligste er at hjertesvikten viser seg i løpet av den siste måneden av svangerskapet, eller i løpet av de første månedene etter at man har født.
  • Det er sjelden, men ikke uvanlig.
  • Omtrent tjue kvinner i Norge får dette hvert år, men tallene varierer.
  • Grunnen til at noen får dette er det ingen som vet foreløpig, men det pågår mye forskning på området.
  • De sykeste må ha hjertetransplantasjon.
  • De fleste som blir helt friske blir det i løpet av det første året etter fødsel. Dette gjelder omtrent femti prosent av de rammede, mens femti prosent får en vedvarende redusert hjertefunksjon.
  • Om man frarådes til å få flere barn eller ikke er avhengig av hvor syk man har vært og hvor raskt man blir frisk igjen, og vurderes individuelt av spesialister i hvert enkelt tilfelle.

Da Kine (27) fikk barn, ble livet og helsa totalt forandret.

Seks uker etter at hun fødte datteren fikk hun hjertesvikt. Stadige hjertekontroller og mulig fremtidig behov for pacemaker er blant utfordringene hun må tenke på nå.

– Jeg er sjokkert og skremt over at man kan få en diagnose jeg ikke ante at det var mulig å få i forbindelse med svangerskap, sier Kine, som ikke ønsker å stå fram med fullt navn.

Denne uka fortalte legen at hun kan dø hvis hun forsøker å få flere barn.

– Å høre ham si det tok knekken på meg. Det var tøft å få en sånn beskjed, for man har jo alltid et lite håp om ett barn til i fremtiden. Nå ser det veldig mørkt ut, sier 27-åringen.

Fikk ikke puste

Etter mange år med prøving ble Kine endelig mamma til ei lita jente i fjor sommer. Men svangerskapet svekket hjertet hennes.

Lurer du på hvor mye fødselen din ville kostet hvis du måtte betale for den? Redd Barna har svaret.

– Seks uker etter fødselen ble jeg plutselig dårlig. Jeg våknet en morgen, slet med pusten og følte meg tung i brystet. Vi trodde det var forkjølelse, og det mente legen også. Men de to neste dagene ble jeg bare verre, og til slutt var det så ille at jeg ikke fikk puste, forteller Kine.

En søndagsnatt endte hun på Legevakten. Hun fikk beskjed om at hun hadde kraftig lungebetennelse og ble gitt medisiner. For sikkerhets skyld ble hun liggende til observasjon over natten.

– De ville ta ultralyd av hjertet mitt. Da viste det seg at jeg hadde fått hjertesvikt etter svangerskapet. Det hadde allerede blitt ille, og jeg kunne ikke reise hjem.

Mistet dyrebar tid

Å være borte fra babyen var tungt.

– Jeg hadde jo nettopp blitt mamma, og hun var så utrolig etterlengtet. Nå måtte jeg være borte og miste dyrebar tid med henne. Jeg begynte å frykte at jeg ikke ville få oppleve den første bursdagen hennes.

At hjertefrekvensen og blodvolumet som hjertet pumper øker når man blir gravid, er naturlig. Det er nødvendig for at morkaken og barnet kan vokse.

– Hvis du er frisk, tåler du det. Men har du en hjertesvikt tåler du det ofte dårlig. Og du kan få hjertesvikt selv om du har vært frisk tidligere, sier Mette-Elise Estensen, overlege og kardiolog på Kardiologisk avdeling på Rikshospitalet.

Hun jobber med pasienter med medfødt hjertefeil og hjertesyke gravide.

Hjertesvikten får hjertet til å bli større, mens pumpeevnen går dramatisk ned.

Foreløpig finnes det ingen forklaring på hvorfor dette skjer med enkelte.

– Men det forskes mye, spesielt i Tyskland. Det har vært spekulert på om det har med arv, inflammasjon eller infeksjon å gjøre, eller at det skjer i forbindelse med svangerskapsforgiftning. Men noen sikker årsak har vi foreløpig ikke, sier Estensen.

De dårligste må transplantere

Hun ber gravide og kvinner som nylig har født, og som føler seg spesielt tungpustne, om å ta kontakt med lege.

– Det er vanskelig å merke dette selv, fordi begynnende hjertesvikt og det å være gravid har samme symptomer. Man blir hoven i beina, tungpustet og får høyere puls. Du må derfor være oppmerksom på om du blir veldig mye mer tungpustet enn det er naturlig, særlig hvis du har vært gravid før og husker hvordan du hadde det sist. Hvis du plutselig ikke kan gå over parkeringsplassen eller gå opp trappen uten å få påfallende rask puls og føle deg tung i pusten, bør du oppsøke lege.

– Det er også viktig at leger tar tak i det og henviser kvinnen til ultralydundersøkelse av hjertet. Det er den eneste måten man kan få stilt diagnose på.

Når diagnosen er stilt kan du få hjertesviktmedisiner tidlig, og om du har født, finnes det medisiner du kan amme med.

– Blant de som ikke har født er noen så dårlige at fødselen må settes i gang, og de må behandles på intensivavdelingen. De med alvorlig hjertesvikt som ikke forbedres etter fødsel kan ende opp med hjertetransplantasjon, forteller hun.

Kunne ikke holde datteren

Kine fikk reise hjem etter nesten en uke, men ble dårligere igjen etter en stund.

– Det hopet seg opp vann i kroppen min, og jeg så høygravid ut igjen. På grunn av alt vannet i buken ble presset der så stort at jeg kastet opp hver dag i flere uker og fikk ikke i meg mat og drikke. Jeg hadde ingen krefter og klarte ikke å gjøre noe med datteren min, forteller Kine.

Andre måtte stelle, holde, skifte bleie og kose babyen.

– Jeg måtte se på at alle rundt meg fikk kose med henne og ta vare på henne, og det var tøft når hun gråt og jeg ikke kunne holde henne.

Over på ny medisin

Med en ny, vanndrivende medisin raste ti kilo vannvekt av, og Kine begynte endelig å føle seg bedre. Hun måtte likevel slutte å amme på grunn av sterke medisiner.

– Men da kunne jeg endelig være hjemme alene med datteren min og forloveden min kunne være på jobb. Det er ennå en lang vei å gå, og jeg er på jevnlige kontroller, forteller hun.

Foreløpig skal det bare en liten gåtur til før hun blir utslitt og må sitte.

– Jeg misunner de som er ute på trilleturer med sine barn og i grupper med andre nybakte mødre.

Siste ultralyd

Forrige uke var Kine på ultralyd av hjertet.

– Hjertet mitt jobber lettere, så det er tydelig at medisinene hjelper. Men det er fremdeles ganske forstørret og pumpeevnen er fortsatt nedsatt. Det var også en stor forskjell i sammentrekningene på venstre og høyre side av hjertet. Hvis det ikke viser tegn til forbedring, vil pacemaker bli vurdert, forteller hun.

Ingen ny graviditet

– Det må gjøres en individuell vurdering når det gjelder en ny graviditet, men det er betydelig økt risiko for ny hjertesvikt i et nytt svangerskap. Det er ikke alle som blir frarådet å bli gravide igjen, men det må avgjøres av en spesialist, sier Estensen.

Kine har blitt frarådet å få flere barn.

– Legens ord er veldig klare når det gjelder en ny graviditet. Både hvis jeg alltid vil ha en liten del av svikten i hjertet og hvis jeg blir helt frisk. Det er et hardt slag, sier hun.

Etter en lang og tøff vei for å få datteren er det vanskelig å fatte at hun ikke skal kunne bli mor igjen.

– Jeg vil ikke ta sjansen på å dø fra min samboer og datter, eller etterlate ham med eventuelt to barn og ingen mor. Jeg føler at det er urettferdig at det skal skje med meg og oss etter alt vi har vært gjennom. Men jeg har en herlig datter som betyr alt og jeg skal nyte hver dag jeg får med henne, slår hun fast.

Denne saken ble første gang publisert 02/04 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også