Slik foregår et keisersnitt

- Hei mamma, nå kommer jeg

På operasjonssalen er det helt stille. Til sammen 14 mennesker venter på at Kristine Tøgersen (35) og Kent Brocks (31) skal få sitt tredje barn.

ØYEBLIKKET: Kristine venter på datteren sin.
ØYEBLIKKET: Kristine venter på datteren sin. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg
Sist oppdatert
KONTAKT: Kent sjekker bevegelsene i magen.
KONTAKT: Kent sjekker bevegelsene i magen. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Klokka er snart 9.00. Kristine og Kent står morgenfriske i resepsjonen til sykehuset.

Kristine ringte fødeavdelingen i går kveld, og fikk beskjed om at hun var keisersnitt nummer tre denne dagen.

Hos mormor og morfar

Storebror Håkon (6) er på skolen, og Ylva (1½) er i barnehagen. Hjemme i huset i Fredrikstad er det mormor og morfar som skal passe dem noen dager.

Den den siste dagen av graviditeten gikk raskt. Det var mye praktisk som måtte være i orden før det tredje barnet kommer til verden.

Muskelknute på livmoren

Siden hun ble gravid, har Kristine visst at deres tredje barn måtte forløses ved keisersnitt. Etter den første fødselen, som var normal, måtte hun operere bort en stor muskelknute på livmoren.

Etterpå ble hun anbefalt keisersnitt av legene dersom hun skulle ha flere barn. Ylva kom til verden på keiserlig vis for halvannet år siden.

VENTER: Klar for operasjonsstuen.
VENTER: Klar for operasjonsstuen. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Noen minutter etter kl. 9.00

BEDØVES: Spinalbedøvelsen settes av anestesilege. Gjennom nålen tres det inn en tynn slange (kateter) som blir liggende igjen i spinalrommet.
BEDØVES: Spinalbedøvelsen settes av anestesilege. Gjennom nålen tres det inn en tynn slange (kateter) som blir liggende igjen i spinalrommet. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

På føde- og barselposten blir de to tatt smilende imot av jordmor Alva Belinda Velve, som viser dem inn på rommet som skal bli deres base i dagene fremover.

I korridoren er det stille. Dagens første barn er ikke blitt født ennå.

Forberedelsene

Alva forklarer Kristine om de preoperative forberedelsene som skal gjøres før keisersnittet. Hun forteller at Kristine skal få satt inn kateter, lagt inn veneflon, bli barbert der snittet skal gjøres og at hun skal få spinalbedøvelse.

Har god tid

Kristine har fastet siden midnatt og begynner å bli litt sulten. Først når babyen er ute, kan hun få noe å spise og drikke igjen.

- Ved planlagte keisersnitt har vi som regel god tid som i dag, sier jordmor og lar Kristine og Kent være alene.

Klokka 9.30

TEST: Kristine er lagt til rette for operasjon. Nå skal hun sjekkes med kaldt vann for å være sikker på at spinalbedøvelsen virker helt denne gang.
TEST: Kristine er lagt til rette for operasjon. Nå skal hun sjekkes med kaldt vann for å være sikker på at spinalbedøvelsen virker helt denne gang. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Kristine har fått på sykehusklær og ligger i senga. Hun har blandede tanker om å føde ved keisersnitt. Helst skulle Kristine, som selv er lege, føde normalt.

GRUNDIG JOBB: Mange lag skal snittes i magen før lillegull kan hentes ut.
GRUNDIG JOBB: Mange lag skal snittes i magen før lillegull kan hentes ut. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Etter den første fødselen kom hun seg raskt på beina, hadde få etterplager og trengte lite hjelp.

Følte seg hjelpeløs

Etter den andre fødselen var alt annerledes. Såret var vondt og hun måtte få morfin for smertene. I mange uker hadde hun problemer med å bære, og hun følte seg hjelpeløs fordi hun trengte så mye hjelp med babyen. Om nettene var det vondt å snu seg og vanskelig å få til å amme på grunn av smerter i såret.

Denne gangen håper hun at det går bedre.

I tillegg er det alltid en risiko for komplikasjoner ved operasjoner.

- Å ta keisersnitt er ingen lettvint utvei. Det er siste utvei, sier Kristine.

Kjente smerte

Hun har forsøkt begge deler, og er ikke i tvil om hva hun ville velge hvis hun hadde hatt et valg.

MÅLENE: 3545 gram og 46 cm lang. Mye mindre enn antatt, men akkurat passe stor.
MÅLENE: 3545 gram og 46 cm lang. Mye mindre enn antatt, men akkurat passe stor. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

- Under keisersnittet sist virket ikke spinalbedøvelsen som den skulle. Jeg kjente smerter da de skar i meg, og de måtte fylle på med lokalbedøvelse underveis.

ENDELIG: Lillesøster løftes ut av sin varme hule. Hun har fått et lite kutt under keisersnittet og blør fra pannen.
ENDELIG: Lillesøster løftes ut av sin varme hule. Hun har fått et lite kutt under keisersnittet og blør fra pannen. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg
VRÆÆL! Det første hylet har konsertkvalitet.
VRÆÆL! Det første hylet har konsertkvalitet. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg
HEI! Kristine får hilse på babyen mens legene syr.
HEI! Kristine får hilse på babyen mens legene syr. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg
KOS: Den lille jenta tar et godt tak i mammas nese.
KOS: Den lille jenta tar et godt tak i mammas nese. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg
KONTAKT: Pappa og lillesøster har god tid til å bli kjent før de kan gå inn til mamma.
KONTAKT: Pappa og lillesøster har god tid til å bli kjent før de kan gå inn til mamma. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg
NYTT FAMILIEMEDLEM: Tre timer etter keisersnittet kan Kristine endelig få sin lille datter i armene.
NYTT FAMILIEMEDLEM: Tre timer etter keisersnittet kan Kristine endelig få sin lille datter i armene. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Ville ikke i narkose

- Jeg ble også spurt underveis om de skulle legge meg i narkose, men det ville jeg ikke. Smertene tok bort noe av gleden, og jeg hadde ikke noe overskudd til å se babyen etter fødselen, sier Kristine.

Hun har informert sykehuset om at spinalbedøvelsen ikke virket som planlagt sist. De gjør alt de kan i dag for å hindre at det samme skjer igjen.

Klokka 10.00

Kristine og Kent snakker om jenta som skal komme om kun kort tid. De har sett henne på 3D-ultralyd, og Kent lurer på om han vil kjenne henne igjen.

Paret har bestemt seg for at barn nummer tre blir deres siste barn, og har skrevet under papirer på at Kristine skal steriliseres under fødselen.

- Jeg ser ikke for meg at jeg vil angre på det. Vi skal snart få vårt tredje friske barn, og jeg nærmer meg 36 år.

Slange i armen

Jordmor Alva kommer inn med et «serveringsbrett» der det står sectio - keisersnitt. Her finnes kateter og barberingssaker.

Hun legger inn en veneflon med en ekstra slange i Kristines arm, der drypp og medisin skal inn om noen timer. Nå lytter hun og finner raskt hjertelyden til babyen. Hun har rundt 130 i puls og har det fint i magen.

Deler permisjonen

Et kne synes som en bulende kul på Kristines mage.

Fredrikstadparet har ferdigdiskutert permisjonskabalen. Først skal Kristine være hjemme med babyen i åtte uker. Deretter skal hun jobbe to dager i uka og Kent tre dager i uka det neste året.

Klokka 10.45

Jordmor henger opp litt saltvann på et stativ som er festet til senga, slik at Kristine skal få i seg litt væske.

Kristine og Kent diskuterer størrelsen på jentebabyen. Begge de to andre barna har veid godt over 4 kg. Kent tipper at nyeste tilskudd på familietreet veier 4210 og Kristine tipper 50 gram mindre.

Så får Kristine hvile en liten time fordi operasjonsteamet skal ha lunsj før Kristines baby skal forløses.

Klokka 11.45

Jordmor Cecilie Jensen, kledd i grønt, kommer for å trille Kristine til sengeventerommet. Pappa Kent kles også opp i grønt fra topp til tå. Kristines hår samles i en hette.

Gynekologisk lege, Eva Vranic, som skal foreta keisersnittet, kommer for å informere paret om hva som skal skje. Hun har fått vite at Kristine ønsker at de skal sy, ikke stifte såret, og de snakker om at hun åpner magen i det samme snittet som forrige gang.

Etter operasjonen skal Kristine ligge på oppvåkningen et par timer til observasjon, og pappa kan komme dit med babyen slik at Kristine kan by babyen bryst.

Klokka 12.15

Kristine er lagt over på operasjonsbenken. Åtte personer; anestesilege, operasjonssykepleier, gynekologisk lege og jordmor er i rommet. Det brettes ut sterile redskaper, kluter telles, og Kristines mage og rygg vaskes med sprit før bedøvelsen skal settes.

Seksjonsoverlege Jan Kolflaath spør om hun har det bra etter at han har satt bedøvelsen, og får et bekreftende ja. Han har det bra selv også, sier han og smiler.

Får surstoff

Flere leger lufttørker hendene etter sterilisering, og Kristine får surstoff i nesa fordi blodtrykket falt litt og hun ble kvalm av bedøvelsen. Magen dekkes til for operasjon. Bare det området der de skal operere kommer til syne under plasten.

Et blått dekke henges opp foran Kristines ansikt. Rett bak Kristine sitter Kent.

Nå er det hele 14 personer i rommet, inkludert studenter, fotograf og journalist fra GRAVID.

Våt bomull over magen

På Kristines panne legges en kald klut. Legen fører en pinne med våt bomull over magen hennes og spør om hun kjenner at det er kaldt. Hun får spørsmål om hun kan bevege beina, om hun kjenner at de klyper henne i magen.

Hun kjenner ingenting.

Klokka 12.40

Det første snittet i magen gjøres. Mange lag skal åpnes før babyen kan hentes ut. To leger står på hver sin side av senga og samarbeider. De snakker lavt med hverandre.

Hos personer som har tatt keisersnitt tidligere, tar det vanligvis lengre tid. Det pleier å være sammenvoksninger som må skilles fra hverandre.

Jenta blir født

Hos Kristine går det raskt. Fire minutter etter det første snittet åpnes livmoren, og lege Eva Vranic holder opp babyen og gir den til jordmor.

Jordmor viser raskt den lille jenta til Kristine og tar med seg babyen og pappa ut av rommet. På siderommet skriker den nyfødte av full hals og tisser for første gang.

I pappas armer

Hun har masse svart hår. Jordmor tørker forsiktig den lille kroppen og pakker henne inn i et rosa helseteppe. På panna har hun fått et lite kutt som må stripses.

Pappa Kent har fått en datter, og kommer ikke til å vike fra hennes side på mange timer. Han bærer jenta inn til Kristine som ligger på operasjonsbordet og blir sydd. Mor og datter ligger hode mot hode, og den lille griper fatt i nesa til mor.

I noen minutter står Kent og holder datteren slik, så er det på tide å la mor hvile.

Litt etter klokka 13

Kent triller gjennom sykehuskorridorene med verdifull last i babysenga.

- De to andre barna ligner på hverandre. Hun her er noe for seg selv, sier Kent stolt.

Hun kikker på pappaen sin, han kikker på henne. Hun finner fingeren sin og sutter.

Veiing og måling viste målene 3545 gram og 46 cm. En mye lettere frøken enn foreldrene gjettet.

Pappa venter...

Hun legger seg godt til rette i pappas favn. Kent vugger og venter på signal slik at han skal kunne vise henne fram til Kristine igjen og få lagt henne til mors bryst.

Klokka 14.45 får Kent vite at etter vaktskiftet kan han komme opp til Kristine på oppvåkningen. Jordmor Alva kommer med beskjed om at Kristine har det fint og venter spent.

- Mor er i god form, og babyen er sugevillig. Dette skal gå fint, sier jordmor.

...og venter.

Kent forsøker å spise med babyen i armene og sender tekstmeldinger til besteforeldre i Fredrikstad og i Mosjøen.

Klokka halv fire begynner han å bli utålmodig. Han leter opp jordmor og får beskjed om at Kristine er på vei ned til rommet sitt.

Klokka 16.00

Det er slutt på tålmodigheten, og Kent tar babyen i armene på leting etter mamma. Han finner henne, og jenta kommer endelig til mammaen sin.

Kristine er kjempeglad og lettet for at keisersnittet gikk fint denne gangen, og for at babyen hennes er frisk og fin. Etter noen minutter finner den lille keiserinnen puppen til mamma.

Nå gjenstår bare en ting: Å finne ett navn til den lille som kom samtidig med sola.

Les mer:

Seks gode grunner til å ta keisersnitt

- Mange ulemper med keisersnitt

10 steg til en enklere fødsel

Dette visste du ikke om fødsler

Fødte uten smerte

Se video av fødsel

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også