Barneoppdragelse:

Gutt eller jente

Hvem er mest utfordrende å oppdra?

MYTER: Er det bare myter at gutter og jenter er forskjellige å oppdra?

MYTER: Er det bare myter at gutter og jenter er forskjellige å oppdra? Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert
STARTER TIDLIG: Våre forstillinger om kjønn starter allerede i magen.

STARTER TIDLIG: Våre forstillinger om kjønn starter allerede i magen. Foto: FOTO: Colourbox

FLINKE JENTER: Forksning viser at jenter i større grad enn gutter blir oppmuntret ril å være hjelpsonmme og omsorgsfulle.

FLINKE JENTER: Forksning viser at jenter i større grad enn gutter blir oppmuntret ril å være hjelpsonmme og omsorgsfulle. Foto: FOTO: Colourbox

Ofte snakker jenter tidligere og behersker praktiske ferdigheter som å kle på seg selv tidligere enn gutter

- Jeg føler ofte at jeg bruker mer tid og energi på den ene sønnen min enn på de tre døtrene mine til sammen, sier en mor til det amerikanske nettstedet Parenting.com.

-Guttemødre glemmer at jenteforeldre tidlig må forholde seg til en velutviklede klespreferanser, innfløkte sosiale spill, og en trass og stahet som overgår alt, svarer en jentemor.

Les også: Jenter med ADHD oppdages ikke

Stereotyper

Høylytte fysiske smågutter som herjer rundt? Morsomme søte små jenter som pusler med sitt?

Hva er mest krevende å oppdra? Gutter eller jenter? Og er det noe i mytene om at gutter er vanskeligst? spør det amerikanske nettstedet Parenting.com.

-Jeg tror foreldre bruker dette spørsmålet for å uttrykke den frustrasjonen som de opplever til enhver tid sier Michel Guarian, familieterapeut til nettstedet, som har skrevet boka Nurture the Nature.

Er du inne i en periode der guttungen løper rundt med sverd og leker Sabeltann 12 timer i døgnet, legger du kanskje skylda på kjønn, uten å egentlig ha holdepunkter for det.

-Gutter og jenter er utfordrende på hver sin måte, og alle er individer med en medfødt personlighet. Og vi er med på å forme dem slik at de "passer" inn i stereotypene gutte- og jentebarn.

Blir behandlet ulikt

- Forskjellen på oppdra gutter og jenter, handler først og fremst om hvordan foreldre forholder seg til og behandler dem som kjønn. Forskning viser at foreldre tillegger typiske mannlige egenskaper til guttebarn som ligger i magen, som at de sparker hardere. Mange kjøper tidlig typiske gutte- og jenteleker til barna sine. Gutter oppfordres oftere til aktiv fysisk lek, mens foreldre er mer imøtekommende mot jenter når de ber om hjelp, sier professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund.

Han mener denne forskjellsbehandlingen startet tidlig, og kanskje mer eller mindre ubevisst fra foreldrenes side.

Les også: Dette kaller vi barnet i magen

STEREOTYPER: Foreldre må passe seg for å lage kjønnsstereotyper av barna, mener Stein Erik Ulvund.

STEREOTYPER: Foreldre må passe seg for å lage kjønnsstereotyper av barna, mener Stein Erik Ulvund. Foto: FOTO: Colourbox

Mykt for jentene

Forskning viser likevel at det er biologiske forskjeller. Gjennomsnittlig er gutter mer aggressive og fysisk mer aktive enn jentene. Gutter bråker mer, er uforsiktige med leketing (kaster på dem og ødelegger dem), snakker og går senere, og lærer seg oftere senere å slutte med bleie. Jenter er mindre aktive enn gutter, de foretrekker leketing som de kan kose med.

- Fra fødselen av virker det som om jenter er mer interessert i å se på farger og former, som ansikter, mens gutter er mer rettet mot bevegelse, sier Leonard Sax, forfatter av boka Boys Adrift.

Les også:Hvilket kjønn får du?

En myte

Så er det bare en myte at jenteforeldre har det litt "lettere"?

- Gutter og jenter har selvfølgelig medfødte biologiske forskjeller. Man vet at jenter er tidligere utviklet enn gutter. Ofte snakker de tidligere og behersker praktiske ferdigheter som å kle på seg selv tidligere enn gutter. Det kan oppfattes som enklere for foreldre. Gutter er ofte mer utagerende og impulsive, og det kan kanskje oppfattes som mer slitsomt for foreldre.

Men Ulvund er bestemt på at det er så store individuelle forskjeller i et barns temperament og personlighet at det er umulig å generalisere.

- Noen foreldre opplever kanskje at gutter er mer krevende, og de opplevelsene må man ta alvorlig. Men det finnes ingen forskning som gir belegg for at et av kjønnene er mer utfordrende i barneårene enn det andre, sier han.

Ulikt for mor og far

-Er det slik at mødre synes gutter er mer utfordrende å oppdra enn gutter? Og fedre synes jentene er vanskeligst?

- Når barna begynner å bli eldre, er det nok belegg for å si at foreldre forstår og kommuniserer best med barn som har samme kjønn som seg selv. Jenter henvender seg oftest til mor om følelser. På samme måte kan en mor synes det er vanskelig å forstå en gutteverden hun ikke noen erfaring med.

Vanskelige tenåringer

Mens gutter kanskje kan være mer krevende som små, forandrer dette seg gjerne når barna blir større.

- Når jenter blir rundt åtte år kan deres kommunikasjonsferidgheter gjøre ting vanskeligere. Det kan bli mye drama rundt hvem som sa hva og hvem som er sint på hvem. Så mens noen av gutta kanskje kan være mer jobb for foreldrene når de er små, tar de fleste jenter dette igjen med glans senere, sier familieterapeuten Michel Guarian.

Les mer på Klikk.no/foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning