Folat (B9):

Begynn å ta Folat når du planlegger å bli gravid eller så fort du har oppdaget at du er det.

Gravide: 400 ug (mikrogram) ut 12 svangerskapsuke.

Viktig for: Forebygging av nevralrørsdefekt (det vil si ryggmargsbrokk) hos fostre. Syntesen av arvestoffet (DNA). Omsetning av aminosyrer.

Gode kilder: Brokkoli, blomkål, spinat, kinakål/salat og andre grønne grønnsaker. Grovt brød/knekkebrød og andre kornvarer med grovt med gorvt mel. Leverpostei. Appelsin og appelsinjuice.

D-vitamin

Gravide: En barneskje tran (5 ml), trankapsler eller annet vitamin D tilskudd hver dag.

Ammende: Tran eller tranpiller anbefales som vitamin D-tilskudd

Viktig for: Opptak av kalsium fra tarmen. Normal og sterk beindannelse. Forebygging av osteoperose (beinskjørhet). Regulering av kalsiumnivået i blodet.

Gode kilder: Fet fisk (som for vit A), margarin,tran,fiskelever. Vitaminet kan også produserers i huden ved eksponering av sollys.

A-vitamin

Viktig for: Godt syn, forebygger nattblindhet. Hud og slimhinner. Normal cellevekst og reproduksjon. Fosterutvikling. Dannelse av hormoner. Forebyggende for visse kreftformer.

Gode kilder: Fet fisk (laks, ørret, sild, makrell og andre). Tran. Margarin/smør. Gulrot, brokkoli og andre grønnsaker med sterke farger. Lever, leverpostei, egg.

C-vitamin:

Viktig for : Normalt bindevev og støttevev (eksempelvis hud og skjelett) Hormondannelse. Beskytter mot infeksjoner og frie radikaler. Bedrer opptak av jern fra tarmen. Nedbryting av kolesterol. Kroppens egenproduksjon av karnitin.

Gode kilder: Frisk frukt og bær, særlig appelsiner (appelsinjuice) og andre sitrusfrukter, solbær. Grønnsaker og poteter for eksempel brokkoli og kålrot.

E-vitamin:

Vikitige for: Å hindre harskning av fett. Reperasjonsmekanismer i kroppen, virker som antioksidant i bekjempelse av frie radikaler.

Gode kilder: Kornvarer med sammalt mel. Vegetabilske oljer (hvetekimolje,soyaolje, solsikkeolje). Myke, vegetabilske plantemargariner, tørket frukt.og tran.

K-vitamin:

Viktig for: Blodets levringsevne (koagulering)

Gode kilder: Kål, spinat og andre grønne bladgrønnsaker, lever.

Vitaminer gravid

Kjøtt: God kilde til vitaminer. © Illustrasjonsfoto: Crestock

Tiamin (B1):

Viktig for: Glucose- og energiomsetningen.

Gode kilder: Kjøtt og innmat. Grove kornprodukter. Melk, brunost, erter, nøtter, poteter, upolert ris.

Riboflavin (B2):

Viktig for: Aminosyre- og energiomsetning.

Gode kilder: Kjøtt og innmat, fisk, egg og kornvarer.

Niacin (B3):

Viktig for: Glucose-, fett- og energiomsetningen.

Gode kilder: Kjøtt og innmat, kornvarer, poteter, nøtter.

Pantotensyre (B5):

Viktige for: Omsetning av karbohydrater, fett og protein. Oppbygging av kolesterol og gallesalter. Dannelse av enkelte hormoner.

Gode kilder: Lever og annen innmat, egg, belgfrukter (erter, bønner med mer). kornvarer, melk og ost.

Kilde: helsedirektoratet.no

Les hele saken