Som regel ser, lukter eller smaker vi når mat inneholder for mye bakterier. Den blir rett og slett råtten eller bedervet, og slik mat spiser vi selvfølgelig ikke.

Men noen ganger kan det være vanskelig å oppdage bakterier i maten, og da kan vi få i oss bakterier som listeria eller toksoplasmose.

Listeria er en mer utbredt bakterie enn toksoplasmose, men fordi det skal store mengder bakterier til for å bli syk, er det få som smittes.

Men for de få det gjelder, kan det være alvorlig. Rundt 10-20 % av befolkningen har blitt smittet av toksoplasmose,men så lenge man ikke er gravid er denne sykdommen sjelden alvorlig. For deg som er gravid kan det være lurt å ta noen enkle forhåndsregler.

Toksoplasmose

Toksoplasmose er en sykdom som kan skade fostre og fremkalle abort, uten at moren blir spesielt syk - ofte minner symptomene om en vanlig influensa. Alle gravide testes for antistoffer mot toksoplasmose - og dersom kvinnen ikke allerede har vært smittet, gis det gode råd for å forebygge smitte under graviditeten.

Hvis en kvinne har blitt smittet av toksoplasmose før hun ble gravid, vil hun ha antistoffer mot toksoplasmose i blodet og kan dermed ikke bli smittet på nytt.

Toksoplasmose og listeria gravid

UNNGÅ VISSE OSTER: Ost laget på upasteurisert - ikke oppvarmet - melk er spesielt utsatt for bakterieangrep. Det samme gjelder for myke oster og muggoster slik som camembert, gorgonzola og brie. © Foto: Elena Elisseeva

Slik unngår du smitte

Les på pakken og unngå de som er laget på upasteurisert melk, og spis de andre ostene så ferske som mulig (langt unna holdbarhetsdatoen). Faste gule og brune oster er trygge, det samme gjelder godt oppvarmet ost i ostesmørbrød, på pizza osv.

Den vanligste måten å bli smittet av toksoplasmose på er via kattesand og katteavføring, men uvaskede grønnsaker, salater, frukt og bær kan også smitte som følge av gjødsel.

Rått kjøtt kan også inneholde toksoplasma, etter å ha vært i kontakt med avføring. Derfor er biff tartar ikke å anbefale til de utsatte gruppene - og det samme gjelder carpaccio.

Mange sydligere land, også inkludert Italia og Frankrike, har en høy forekomst av toksoplasmose. Derfor bør du som er gravid ikke spise uvasket frukt og grønnsaker, ikke spise oppskåret frukt, holde deg unna katter og myke oster, ha god håndhygiene og ta en toksoplasmosetest etter hjemkomst.

Følger du disse rådene er du rimelig trygg. Og hvis du har vært ute og reist og er redd for at du kan ha blitt smittet; ta deg en tur til legen og be om å bli sjekket for toksoplasmose.

Listeria

Ost laget på upasteurisert - ikke oppvarmet - melk er spesielt utsatt for bakterieangrep. Det samme gjelder for myke oster og muggoster slik som camembert, gorgonzola og brie.

Om vi handler lekre, gårdsproduserte oster eller spesialiteter fra utlandet, kan vi i verste fall bli smittet av disse bakteriene. Men det kan også forekomme bakterier i ost som er laget av oppvarmet melk (pasteuriserte oster). Her kan smitten komme fra omgivelsene i produksjonslokalene eller der osten oppbevares.

Gravide bør være forsiktige med rakfisk, gravet fisk og røket fisk. Av disse er rakfisk noe gravide absolutt ikke bør spise, mens gravet og røkt fisk kan spises dersom den er svært fersk.

Hva med sushi, tenker du kanskje? Om fisken er fryst ned på forhånd og ellers behandles hygienisk, er listeriarisikoen liten. Men andre bakterier kan jo være til stede og skape magetrøbbel.

Les hele saken