Styr unna dette

  • Dropp rått kjøtt, som tartar og spekemat. Det kan inneholde toksoplasma. Sørg for at kjøttet er gjennomstekt eller kokt.
  • Unngå oppskåret kjøttpålegg mot slutten av dets holdbarhetstid.
  • Hval og sel, som kan inneholde høyt nivå av kvikksølv.
  • Unngå raket fisk, blåkveite over 3 kilo, gjedde, abbor over 25 cm, ørret over 1 kilo, røye over 1 kilo og eksotiske varianter som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk.
  • Gravet eller røkt fisk bør inntas ferskest mulig.
  • Dropp fiskelever, Svolværpostei og Lofotpostei.
  • Unngå krabbeinnmat fra skallet, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i oskjell.
  • Unngå upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk.
  • Myke og halvmyke oster, som brie og camembert, og muggost som gorgonzola, som kan inneholde bakterien listeria.

Kilder: Helsedirektoratet og Matportalen.no

Duggfriske salater, lune grønnsaker og lettsaltet sjømat. Lukten av grill, klirrende isbiter og florlette duker. Friske jordbær i skyggen av epletreet. Alt sammen hører sommeren til.

For samtidig som gresset grønnes og svetteperlene triller, kommer også alle sommergjøremålene. Erfaringsvis skal du gå barbeint i gresset.

Du skal kjenne spruten av sitrondråper idet du smaksetter skalldyrene, og spekematen smaker aller best akkurat nå, spesielt sammen med en iskald øl. Eller perlende Cava.

Men øl og vin får vente til neste år. Det er nok av andre ting du kan nyte.

Spis sunt og variert

Barnet i magen har det aller best når du spiser sunt og variert. Sunn mat trenger ingen introduksjon, grovt sett vet du utmerket godt hva som er bra for deg og den lille.

Det sunne blir ofte beskyldt for å være kjedelig. Det kan det selvfølgelig være, om du tror at sunn mat først og fremst er is-salat, mager kesam og trukket torsk.

Jo da, lite fett, men også dørgende kjedelig.

Finn heller sommermaten du elsker. Det er ingen grunn til at du skal gå på akkord med deg selv og dine favoritter bare fordi du er gravid.

Det er noen få ting, som spekemat og krabber, som du helst ikke skal spise akkurat denne sommeren. Men det finnes alternativer.

Du kan for eksempel helt fint spise krabbeklør. Og spekematen kan byttes ut med kokte skinker i utallige varianter. Grillede grønnsaker, salte reker og rødglødende jordbær er fremdeles på ja-lista.

Og kanskje det beste av alt: Sommerkveldene er for alle. Det samme er lange bord og gode venner. Dekk med alle dine favoritter, både på og rundt bordet.

Len deg godt tilbake, la noen andre servere deg og nyt sommeren i all sin langsomhet.

Cæsarsalat med kylling

En klassiker som garantert blir en suksess.

Ingredienser:

1 bt salatblader etter eget ønske

2 stk kyllingbryst

150 g bacon

3 skiver loff eller annet brød

olje til pensling

salt og pepper

Dressing

2 stk eggeplomme

2 ts dijonsennep

2 fedd hvitløk

0,5 stk sitron, saften av den

2 dl olje, oliven eller raps

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Asparges og skinke

Enkelt og veldig, veldig godt.

Ingredienser:

1 bt ferskasparges

12 skiver skinkeav god kvalitet

4 stk egg

1 stk vannmelon

olivenolje, ekstra virgin

Grovpepper

Høyde (px): Bredde (px):

Jordbær med sabayonne

Rød sommerfristelse.

Ingredienser:

1 kurv jordbær

3 stk eggeplomme

2 ss sukker

1 dl eplemost

Høyde (px): Bredde (px):

Tranebærgranité

Trolig verdens enkleste dessert - og en frisk avslutning på et måltid.

Ingredienser:

0,5 l tranebærjuice

Friske frukt etter eget ønske

Høyde (px): Bredde (px):

Blinis med rekemousse

Lett sommermat i små doser.

Ingredienser:

Blinis

10 g gjær, fersk

2,5 dl melk

175 g hvetemel

1 stk egg

0,5 ts salt

2 ss kremfløte

olje til pensling

Rekemousse

300 g reker

1 beger crème fraîche

Noen dråpersitronsaft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les hele saken