Alvorlig svangerskapskvalme kan ha store konsekvenser for både mor og barn. Årsaken til hvorfor noen gravide blir kvalme, kjenner man ikke sikkert.

En av de mest utbredte oppfatningene om årsaken til svangerskapskvalme er imidlertid det såkalte HCG-hormonet, hormonet som kroppen kun produserer under graviditeten.

Men også psykisk stress, endringer i samspillet mellom nervesystem og hormoner, feilfunksjon av binyrer og hypofyse, forhøyet nivå av stoffskiftehormon og ubalanse i kjønnshormoner kan ha betydning for utviklingen av svangerskapskvalme.

Fettsyrebalanse

Tone Bjørnson Aanderaa er helsesøster og kostholdsveileder. Hun driver nettstedet toneanderaa.no der hun tilbyr fødselskurs, barsel, ammehjelp og kostholdsveiledning.

Hun forteller at kostholdet spiller en stor rolle for din graviditet og at du kan forebygge svangeskapskvalme ved å spise blodsukkerstabil mat og være i fettsyrebalanse.

Av blodsukkerstabiliserende mat anbefales:

  • kjøtt, fisk, egg, fugl, linser, bønner, kikerter, olivenolje, avokado, meierismør, kokos, fet fisk, grønnsaker og bær.

Av mat som styrker fettsyrebalansen anbefales:

  • Omega-3 tilskudd (1-2 ss hver dag). Du bør også redusere mengden korn, margarin og planteoljer som solsikke, soya og mais i kostholdet ditt.

Tips til mat, urter og behandling som kan forebygge kvalme:

  • Ingefær og vitamin B6
  • Når det gjelder behandling av kvalme og oppkast i svangerskapet, er det mest nærliggende å holde seg unna det som utløser kvalme og oppkast. Hvile er også viktig.
  • Ved vanlig svangerskapskvalme gis det ofte råd om små, hyppige og karbohydratrike måltider, for eksempel kjeks.

  • Det kan hjelpe mange å spise hyppig. Noe av årsaken til at dette kan hjelpe mange kvinner, kan være at de er blodsukkerstabile ved at de spiser hyppig og blodsukker går da ikke så mye ned hvis de fyller på med et nytt lite måltid. Det kan ha like stor effekt å spise blodsukkerstabil mat som ikke fører til et ustabilt blodsukker, noe som kan føre til kvalme.

  • Det er også viktig å spise regelmessige måltider og å unngå å bli for sulten. Dette kan i seg selv utløse et kvalmeanfall hos noen kvinner.

  • Lytt til egen kropp og magefølelse. Hold deg unna det du til enhver tid ikke føler for å spise. Spis det du føler for. Men glem ikke at det er viktig å spise variert og næringsrikt for å sørge for at det kommende barnet får det som trengs av næring.

  • Urter som kan hjelpe er ingefær, kamille, peppermynte og bringebærblader.

Spis riktig før graviditeten

Kostholdet du har før graviditeten ut til å ha betydning for hvorvidt den gravide blir plaget av alvorlig kvalme.

Tidligere forskning fra Folkehelseinstituttet viser at gravide som får i seg mye sjømat og alliumgrønnsaker som løk, purre og hvitløk, har mindre risiko for å utvikle alvorlig svangerskapskvalme sammenlignet med kvinner som ikke spiser denne maten.

To til tre fiskemiddager per uke regnes som et høyt inntak av sjømat.

Bakgrunnen for undersøkelsen var at noen tidligere studier har vist at kvinner som utviklet den alvorlige formen for svangeskapskvalme hadde et høyere inntak av fett og da spesielt mettet fett. Andre studier har vist at de med alvorlig svangerskapskvalme hadde lavere antioksidantstatus, som igjen kan tyde på et lavt inntak av grønnsaker og frukt.

Det er også kjent at ingefær har en kvalmedempende effekt.

Blodsukker i balanse

- Det å være kvalm i ni måneder er svært tungt å bære for dem som lider av hyperemesis gravidarum. Derfor er det bra at forskningen begynner å se på hva som kan forebygge sterk svangerskapskvalme, slik at man kan få et lettere svangerskap, sier Anette Heggemsnes, akupunktør, homeopat og daglig leder ved Frøyaklinikken i Oslo. Frøyaklinikken arbeider spesifikt med barnløshet/ infertilitet, gravide og tiden etter fødsel.

Hun råder de som er plaget av svangerskapskvalme til å holde blodsukkeret i balanse. Det betyr at du må spise ofte.

- En diett i retning av lavkarbo med mye grønnsaker er å foretrekke, for dette holder blodsukkeret stabilt, mener Heggemsnes.

Hun har forståelse for at gravide som er kvalme synes det er vanskelig å holde seg unna karbohydrater. Et annet tips du da kan prøve, er å spise en kjeks med litt smør på. Det virker også stabiliserende på blodsukkeret. Det kan bidra til at kvalmen gir seg på sikt.

- Av vitaminer og mineraler kan det være gunstig å ta ekstra tilskudd av B6 og magnesium, forteller Heggemsnes.

Les hele saken
Les alt om: