Gravid og glad i ost?

Disse ostene kan du spise

Ost inneholder verdifulle næringsstoffer for deg og barnet i magen. Men det er to ting du skal huske på før du spiser.

FETA OG MOZZARELLA: Disse kan du trygt spise når du er gravid, så lenge de er ferske.

FETA OG MOZZARELLA: Disse kan du trygt spise når du er gravid, så lenge de er ferske.

Publisert Oppdatert

Ikke spis ost laget av upasteurisert melk. Vær også svært forsiktig med myke blåmuggoster laget av pasteurisert melk.

I myk ost kan nemlig listeriabakterier trives godt og utvikle seg raskt.

Spesielt gjelder dette oster laget av upasteurisert melk, altså melk som ikke er varmebehandlet ved 72 grader i 15 sekunder. 

Er du gravid bør du altså holde deg til faste oster og kremoster laget av pasteurisert melk. Oster laget av upasteurisert melk – franske eller norske – bør du ikke spise.

Dette gjelder også myke og halvmyke oster laget med blå eller hvitmugg – selv om de er laget av pasteurisert melk, siden de er mer utsatt for skadelige bakterier.

Det er svært sjelden listeria dukker opp i ost laget av pasteurisert melk, men for å være på den sikre siden, bør du vente til etter fødselen med å nyte også de kjente og kjære norske og danske blåmuggostene i kjøledisken. Om du likevel velger å spise dem, bør de være helt ferske, da er det lavere risiko for at de skal inneholde farlige bakterier.

Hvis du derimot varmebehandler ostene – for eksempel chevre eller brie – til de bobler, er det ikke lenger fare for smitte. Det hjelper dessverre ikke å fryse osten.

Hva er så listeria og hvorfor er bakteriene så farlige for gravide? Bakteriene finnes naturlig i vann, jord, planter og dyr, og kan derfor også dukke opp i mat. De vokser også ved kjøletemperatur, slik at langtidsholdbar mat som spises uten varmebehandling er spesielt utsatt. Personer med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt. For gravide kan bakterien føre til abort.

Hvorfor spise ost når du er gravid?

Meieriprodukter inneholder kalsium og jod som er viktig for barnets utvikling.

- Kvinner har økt behov for kalsium under en graviditet. Ost er en god kilde til kalsium. Det er også melk og yoghurt, sier Camilla Nybø, som driver Ernæringsspesialisten.no og er klinisk ernæringsfysiolog ved Stavanger Universitetssykehus

Hvordan vet du om osten er pasteurisert eller ikke? Osteprodusenter i Norge og EU er pålagt å merke ost som er laget av upasteurisert melk med ”Fremstilt av ikke-pasteurisert melk” eller ”Fremstilt av rå melk”. Sjekk hva som står på pakken.

Disse ostene bør du ikke spise:

 • Alle upasteuriserte oster. Hvis du varmebehandler osten til det bobler, forsvinner bakteriene. De vanligste upasteuriserte ostene er chèvre, brie, camembert, gorgonzola, taleggio og roquefort.
 • Myke oster som hvit- eller blåmuggost, til tross for at de pasteuriserte. Men hvis du steker eller koker osten, er den ufarlig.

Disse ostene kan du spise:

 • Mozzarella, så lenge den er fersk.
 • Pasteuriserte faste oster som Jarlsberg, Norvegia, Synnøve Findens gulost, Gouda, gräddost, nøkkelost, cheddar, manchego, gruyere, edamer og babybel
 • Alle typer brunost, også pecorino dersom den er laget av pasteurisert melk.
 • Fetaost, laget av pasteurisert melk. Men husk at den må være fersk.
 • Upasteuriserte harde oster som Parmesan og Grana Padano.
 • Norsk smelteost, smøreost, tubeost og kremost.
 • Norske pasteuriserte kittmuggoster – f.eks Ridderost og Port Salut.
 • Norsk pasteurisert kvarg, som Kesam og Skyr.
 • Cottage cheese, så lenge den ikke har stått uåpnet i kjøleskapet lenge.
 • Ricotta og Mascarpone, men de må være ferske å laget av pasteurisert melk.

Kilder: Matportalen.no, Melk.no, "Gode levevaner før og i svangerskapet"/Helsedirektoratet

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning