Alkoholfri vin

Vinekspertens alkoholfrie favoritter

Her er Ingvild Tennfjords alternativer til champagne, øl, hvitvin og rødvin. Dette er så godt at du er glad for å droppe alkoholen.

GRAVID PÅ FEST? - De som velger alkoholfritt skal ikke være på B-laget. Drikken skal serveres i pene glass med stett, ikke i kjøkkenglass, sier Tennfjord.

GRAVID PÅ FEST? - De som velger alkoholfritt skal ikke være på B-laget. Drikken skal serveres i pene glass med stett, ikke i kjøkkenglass, sier Tennfjord.

Publisert Oppdatert

Ingvild Tennfjords alkoholfrie favoritter:

Doz de Dauzanges Eplebobler: Kremet og saftig. Fint preg av eple og sitrus, antydning til honning.

Ringi Eple og Aronia: Fint preg av eple og aronia. Fast og litt krydret ettersmak. Passer til mat der du ville ha servert rødvin.

Sparkling Apple Pear Williams: Fruktig og kremet med preg av eple, pære og sitrus.

Thomas Henry Ginger Beer: Lett og perlende drikk med tydelig krydret ingefærkarakter. Søt.

Kiviks Fläderblomsvin: Preg av blomst og sitrus, lett perlende stil.

Torres Natureo Free Muscat: Fruktig og frisk. En helt ok alkoholfri vin.

(Alle produkter fås på Vinmonopolet)

Alkoholfritt til julematen

Ribbe: Eplemost, gjerne smaksatt med bær som gir mer fylde. Alkoholfritt juleøl, hveteøl eller blonde.

Pinnekjøtt: Eplemost, smaksatt med med aronia. Alkoholfritt juleøl.

Juletorsken: Lyst alkoholfritt øl eller frisk eplemost.

Lutefisk: Frisk eplemost, alkoholfritt hveteøl eller mørkere juleøl uten alkohol.

Vilt: Eplemost tilsatt røde og mørke bær. Mørkt alkoholfritt øl.

Kalkun: Eplemost med eller uten bær, alkoholfritt lyst øl.

Gås og and: Most av mørke bær, gjerne solbær eller aronia.

Kilde: Vinmonopolet.no

– For få år siden var utvalget av alkoholfrie alternativer på Vinmonopolet et sørgelig skue. De hadde noen viner som kalte seg vin og som ikke var verd å drikke. Nå er situasjonen en helt annen, sier Ingvild Tennfjord, vinekspert med fast spalte i A-magasinet.

Hyllene er fulle av masse gode smaker. Polet selger nå like mye alkoholfritt som champagne.

Men fremdeles er det en del som ikke har fått det med seg, og velger å servere daff Solo i kjøkkenglass til de som ikke vil ha alkohol. Det betyr at bare dem som drikker alkohol får de gode smakene. Sånn trenger det ikke å være.

Og Tennfjord har helt rett. Vinmonopolet har nå 72 forskjellige produkter i utvalget av alkoholfrie drikker. I tillegg kommer selvfølgelig utvalget i dagligvarebutikkene. Men Tennfjord ber deg droppe alkoholfri vin og heller smake på alt det andre som finnes.

– Alkohol gir mer enn bare alkohol. Det gir også smak og fylde. Tar du vekk alkoholen, får du veldig ofte et skrint produkt. Det er akkurat som mager kesam aldri kan bli sæterrømme. Derfor er alkoholfri vin sjelden god, sier Tennfjord.

– Vi har veldig god eplemost i dette landet. Og de finnes i mange forskjellige smaker. Den gule, litt uklare eplemosten er deilig, mild og lubben, mens andre er skarpe og tynne. Mosten kan også blandes med bær. Hylleblomstdrikkene – med og uten bobler – er veldig gode. Juice med blanding av eple og pære er også nydelig.

Ingefærøl – da mener jeg ikke den klassiske brune brusen, men hvit ginger beer, har kvalitet som en drink med en interessant, naturlig smak. I sommer fylte jeg kjøleskapet mitt med ingefærøl, små flasker av merket Thomas Henry til 14 kroner stykket. Den smaker som ingefær du spiser med sushi. Utrolig god, litt sterk.

Les også: Får du cravings på alt mulig?

Hva er alkoholfritt?

Alkoholfritt betyr ifølge Vinmonopolet drikke som inneholder mindre enn 0,7 prosent alkohol. Drikke som inneholder mellom 0,7 og 2,5 prosent defineres som alkoholsvak. Det er 18 års-grense for alle drikke over 0,7 prosent, og gravide frarådes også å drikke dette.

Det betyr at gravide ikke behøver være redd for cider og musserende vin som inneholder bittelitt alkohol, dvs. under 0,7 prosent.

Til julemat anbefaler både Vinmonopolet og Ingvild Tennfjord eplemost.

– Den fete maten trenger frisk drikke, sier hun.

– Ellers har jeg en oppfordring til alle: De som velger alkoholfritt skal ikke være på B-laget. Drikken skal serveres i pene glass med stett, ikke i kjøkkenglass. Alle bør få en følelse av å være med på festen.

– Apropos – og spesielt i julen – kutt alkohol der du kan. Det er for eksempel ingen vits å ha alkohol i gløgg. Akevitt er en del av julekosen for mange, men er også en promilledriver av de sjeldne. Dropp spriten, det er ikke så veldig gøy for barna når de voksne får for mye. Husk at familierelasjoner kan være skjøre. Minnene lages i barndommen, så vær til stede, sier Tennfjord.

Les også: Åtte nydelige, alkoholfrie drinker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning