Er du ufrivillig barnløs, kan du muligens skylde på kostholdet.

I boken "Spis deg gravid" hevder den danske gynekologen Bjarne Stigsby og kostholdseksperten Charlotte Hartvig at det er en klar sammenheng mellom insuliln og graviditet.

I boken skriver de om hvordan man øker sjansen for å bli gravid gjennom å spise sunt - i tråd med en metode de kaller KISS-dietten (Klinisk InSulin Senkende Kost).

Det er Jyllands-Postens nettutgave som kommer med gladnyheten.

KISS og PCOS

De siste årene har forskere viet sammenhengen mellom insulin og fertilitet stor oppmerksomhet, men hittil har fokus vært på å senke insulinnivåene gjennom medisinering.

På KISS-dietten slipper du medisiner. Sliter dere med å bli gravide? Følg sliter-debatten på barimagen.com.

Jordmor Siri von Krogh

SER SAMMENHENGEN: - Det er en sammenheng mellom graviditet og kosthold, sier jordmor Siri von Krogh. © Foto: Bedre Helse

Nøkkelen er rett og slett å spise mindre søtt og karbohydrater, skriver Stigsby og Hartvig i boken, som kom ut i april.

Påstanden er at for mye insulin i blodet påvirker eggstokkenes funksjon og minsker fertiliteten.

- Det stemmer, det er forsket på dette i Norge også, sier jordmor Siri von Krogh, som linker temaet til hormonforstyrrelsen PCOS.

Det antas at 5-7 prosent av norske kvinner har denne forstyrrelsen, og man trenger ikke nødvendigvis merke noe til den selv.

Lurer du på noe om unnfangelse, graviditet og fødsel her. Spør jordmor Siri.

Les også: 7 spørsmål og svar om PCOS.

Bli med på PCOS-debatten her.

Klar tale

Statistikken den danske gynekologen har samlet inn, er ikke til å ta feil av:

Fler enn havlparten av de 56 prosentene barnløse som ble gravide, hadde senket insulinnivåene sine uten hormonbehandling eller inseminasjon: 38 prosent gjennom endrede kostholds- og mosjonsvaner - og 31 prosent gjennom en kombinasjon av endret kosthold og medisin.

Hver syvende kvinne som besøker gynekologen har så høye insulinnivåer at det utgjør den direkte årsaken til at de har problemer med å unnfange, sier Bjarne Stigsby.

Kvinnene blir da rådet til å kutte ned på raske karbohydrater som sukker, hvitt brød, pasta, havre, hvete og potet. I stedet skal de spise godt med proteinrik mat som kjøtt, fugl, grønne grønnsaker og nøtter.

Les også: Hva er lav-karbo?

Unnfanger naturlig

Noen av parene som kommer til Stigsbys klinikk, har fått hormonbehandlinger og kunstig befruktning uten resultater.

- Noen blir veldig overrasket over å bli satt på diett av gynekologen. De hadde forventet enda en hormonkur. Men når kvinnene har hatt dette kostholdet i noen måneder, kan vi måle en markant forbedring av insulinnivåene deres, og deretter får kvinnene som oftest normal eggløsning og menstruasjon. Og da er det banet vei for at de skal kunne bli gravide, sier Bjarne Stigsby.

Les også:

Sjekk vår eggløsningskalkulator

Matens innvirkning på blodsukkeret

Utrente gravide bør trene

Dop i svangerskapet

Les hele saken