Det er ikke pysete å be om epiduralbedøvelse for å takle fødselssmertene. Ingen grunn til å spille helt når man har det så vondt, mener anestesilege.

Før fødselen har mange gravide bestemt seg for å klare seg uten å be om smertelindring, og det kan oppleves som et nederlag å måtte be om å få epiduralbedøvelse.

- Hvorfor skal det være sånn, undrer overlege dr. med. Vegard Dahl ved Sykehuset i Asker og Bærum.

Tapperhetskamp

- Blant mange gravide og nybakte mødre i Norge er det en slags tapperhetskamp, der moralen er at de mest «naturlige» fødslene er de beste, mener Dahl, som har utarbeidet en brosjyre om smertelindring i samarbeid med jordmødre, gynekologer og anestesileger ved sykehuset.

Overlegen er kritisk til at kvinner lar det gå prestisje i å skulle føde uten smertestillende.

- Det er ingen grunn til at man ikke skal be om å få smertelindring under en fødsel, hvis man opplever at smertene er så store at man behøver det. Det er heller ingen medisinsk-faglige grunner til at fødsler skal skje uten bruk av epiduralbedøvelse, sier han.

Alle fødsler er ulike , derfor blir det feil å sammenligne seg med søstre, venninner eller nabokona når man skal avgjøre hvordan man selv skal gjennomføre fødselen. Noen opplever at smertene er positive i den forstand at de hjelper dem videre gjennom fødselen.

Andre blir redde, fortvilte og utslitte, og vil ha god hjelp av de smertelindringsmetodene som finnes tilgjengelig.

Ditt ønske teller mest

- Ved vårt sykehus tar vi utgangspunkt i at mors ønske er nok for å få smertelindring som epidural. Det kreves ikke noen annen medisinsk begrunnelse enn at kvinnen synes hun trenger det. Vi har som regel at det skal gå maks en halv time fra epidural blir bestilt, til bedøvelsen er satt, forteller Dahl.

Selv om du i utgangspunktet har tenkt å prøve uten smertelindring, er det helt ok å ombestemme seg underveis i fødselsforløpet.

Men du må også være klar over at det tar litt tid før epidural virker, så ikke vent i det lengste med å spørre.

Ved sykehusene i Bergen, Asker og Bærum og Oslo gis det i gjennomsnitt epiduralbedøvelse til 50 prosent av de førstegangsfødende, og 35-40 prosent i gjennomsnitt av alle fødende. Du er derfor ikke alene om å synes at det er vondt å føde.

Les på forhånd

I god tid før fødselen, bør du be om å få skriftlig materiale om smertelindring fra det sykehuset du skal føde ved.

Les nøye gjennom dette, slik at du vet hvilke smertelindringsmetoder som tilbys ved det aktuelle sykehuset.

- Bytt sykehus hvis du ikke er fornøyd, råder overlege Dahl.

Dette er hva du kan velge i når det kommer til smertelindring:

Kilde: Norsk Elektronisk Legehåndbok og brosjyre om smertelindring fra Sykehuset Asker og Bærum.

Les hele saken