Gravide får i seg en rekke hormonforstyrrende stoffer gjennom forbrukerprodukter, inneklima og matvarer, viser en ny forskningsrapport gjennomført på oppdrag fra Miljøministeriet i Danmark. Konklusjonen i rapporten er at gravide får i seg en cocktail av ulike hormonforstyrrende kjemikalier som kan skade barnet.

Basert på rapporten ble det i Danmark nylig lansert en kampanje med råd til gravide. Ifølge kampanjen bør både gravide og kvinner som ønsker å bli gravide, være varsomme med å utsette seg for kjemikalier, siden barnet i magen er følsomt for ytre påvirkning.

Når organene utvikles, er det avgjørende at de hormonelle systemene i kroppen er i balanse. Gravide i Danmark bes om å bruke mindre parfyme og kosmetikk og unngå å farge håret.

Men rapporten vekker skepsis. EUs vitenskapskomité (SCCS), som har gjennomført flere vurderinger av parabener, mener at parabener i lave konsentrasjoner er trygge som konserveringsmidler. Professor og kreftforsker Tore Sanner bekrefter overfor Foreldre & Barn at dosene i sminke er for små til å utgjøre en sannsynlig helsefare.

Slik unngår du å bli utsatt for unødvendig mye kjemikalier:

- Bruk produkter med miljømerket Svanen.

- Unngå hårfarge.

- Bruk uparfymerte produkter.

- Bruk så lite parfyme og sminke som mulig.

- Unngå maling og spray-produkter.

- Fjern støv en gang i uken, og luft grundig minst to ganger daglig.

- Vaske nyinnkjøpt tøy og sengetøy før bruk.

Kilde: "Gode råd om kjemi og graviditet", Miljøministeriet

Mener du at det er trygt å farge håret mens man er gravid? Delta i debatten her.

- I denne kampanjen oppfordrer vi gravide og kvinner som ønsker å bli gravide blant annet til å bruke så lite parfyme som mulig, fordi stoffer i parfymen kan være allergifremkallende. Vi vet ikke sikkert om dette kan være skadelig for fosteret eller ikke, sier Shima Dobel, kjemiker i Miljøministeriet, til Foreldre & Barn.

Forbrukerrådet advarer

Forbrukerrådet har lenge vært bekymret for den kjemikaliecocktailen vi får i oss daglig gjennom ulike hverdagsprodukter, og mener hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk og kroppspleie må reguleres strengere enn det gjøres i dag.

- Vi vil råde gravide til å unngå kroppspleieprodukter og kosmetikk med hormonforstyrrende stoffer, og vi vil også fraråde at man bruker produkter som inneholder slike stoffer på barn, skriver fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Skeptisk til cocktaileffekten

EUs vitenskapskomité (SCCS) har gjennomført flere vurderinger av parabener, og fastholder at parabener er trygge som konserveringsmidler, såframt det blir brukt i lave konsentrasjoner. Kreftforsker og nestleder i EU-komiteen, professor Tore Sanner, forklarer at parabener i liten grad går inn i blodbanen vår.

- Det er riktig at parabener kan ha såkalte hormonforstyrrende effekter, men effekten er svært svak, hevder Sanner.

Dermed må det svært høye doser til for at parabener i det hele tatt skal utgjøre en hormontrussel.

Professor Tore Sanner tror ikke på den såkalte cocktaileffekten av ulike hormonforstyrrende stoffer.

Se opp for disse!

Parabener

Kjemikalier som blant annet brukes som konserveringsmidler i kosmetikk til voksne og barn. Alle parabener har vist hormonforstyrrende effekter i minst ett dyreforsøk. Stoffene mistenkes blant annet for å kunne påvirke fruktbarhet, kjønnsutvikling og læringsevne, og er satt i sammenheng med enkelte former for kreft.

Triklosan

Et bakteriedrepende stoff som finnes i tannkrem, såper og dusjsåper. Folkehelseinstituttet advarer mot ukritisk bruk av dette stoffet, fordi det kan bidra til antibiotikaresistens.

Siloksan

Dette stoffet brukes i kosmetikk, solkremer og vaskemidler. Stoffet er klassifisert som reproduksjons-skadelig, har dokumentert hormonforstyrrende effekt på dyr og har miljøskadelig status i Norge.

Muskxylen

En type luktstoff som forekommer blant annet i kosmetikk, såpe og stearinlys. Ikke alle produkter som inneholder muskxylen har ingrediensliste, og stoffet kan også forekomme under betegnelsen Parfum. Muskxylen brytes langsomt ned i naturen. I tillegg tas det opp i dyr og mennesker - som over tid kan få høye konsentrasjoner i kroppen. Det er mulig at stoffet kan føre til kreft.

Kilder: Grønn Hverdag, Folkehelseinstituttet, Forbrukerrådet, Gimle Økologiske Parymeri , Erdetfarlig.no og Klima- og forurensningsdirektoratet

Danmark har lenge hatt et forbud mot både propylparaben og butylparaben i produkter rettet mot barn under tre år, men det finnes ikke et tilsvarende forbud i Norge.

Den danske studien viser at både propylparaben og butylparaben, som ofte finnes i kroppspleieprodukter og kosmetikk, gir hormonforstyrrende effekter.

Det er dokumentert at eksponering for stoffene blant annet gir nedsatt sædkvalitet og lavere vekt på bitestiklene hos hanndyr, og økt vekt på livmor hos hunndyr. Hos mennesker kan hormonforstyrrende stoffer i verste fall føre til misdannede kjønnsorgan på guttebabyer.

Bispebjerg Universitetshospital har nylig gjort en studie på 43 000 danske guttebarn, som viste at frisører, og andre faggrupper som arbeider med hormonforstyrrende stoffer, får flere guttebarn med misdannede kjønnsorganer enn andre.

Men ifølge Mattilsynet kan propyl- og butylparaben trygt brukes som konserveringsmidler i kosmetikk, så lenge ikke den samlede konsentrasjonen av de to stoffene i et produkt overstiger 0,19 %.

Hevder hormonsjekk-appen er ulovlig

I Norge har bransjen gjennom bransjeorganisasjon Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) gått hardt ut mot Forbrukerrådets advarsler.

- Forbrukerrådets advarsel til gravide om å unngå kosmetiske produkter som slår ut med rødt på deres "h ormonsjekk-app" støttes ikke av fagansvarlige offentlige myndigheter verken i Norge eller i EU. Gravide kan dermed trygt fortsette å bruke kosmetiske produkter slik de pleier, mener Ingrid Standal, direktør i KLF.

- Ingen vitenskapelige undersøkelser påviser at kosmetiske produkter virker hormonforstyrrende. Det stilles sterke sikkerhetskrav i norsk og felleseuropeisk lovgivning til produktsikkerhet, og vi finner det underlig at Forbrukerrådet ser helt bort fra hva fagekspertisen som løpende vurderer produktsikkerheten både i EU og Norge mener, sier Standal til Foreldre & Barn.

Organisasjonen hevder dessuten at Forbrukerrådets Hormonsjekk-app er ulovlig. Bransjen har kontaktet Apple og bedt om at den fjernes fra App store.

- Vi mener Forbrukerrådets hormonsjekk app er ulovlig fordi den gir inntrykk av at trygge og lovlige produkter kan være helseskadelige. Vi har derfor klaget den inn til ESA, og venter på svar derfra, sier Ingrid Standal, direktør i KLF.

Finn hormonforstyrrende stoffer med mobiltelefonen

Forbrukerrådet lanserte i november i fjor appen Hormonsjekk for iPhone, og nå er android-versjonen også klar. Med appen kan du enkelt skanne strekkoden på kosmetikk og finne ut om produktet inneholder hormonforstyrrende stoffer.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les hele saken