Svært mange opplever at drømmelivet blir ekstra livlig og ikke sjelden skremmende når de er gravide.

"E-post fra det ubevisste"

- Drømmene er e-post fra det ubevisste, forklarer psykolog Lisbeth Holter Brudal, som hevder at drømmer kan fremme mental og fysisk helse.

Hun har skrevet boka "Drømmenes psykologi - Ny forståelse og praktisk bruk av drøm", sammen med psykolog-ektemann Paul Jan Brudal.

Mange mareritt

70 prosent av drømmene til gravide er preget av angst, viser forskning, alt fra mareritt til engstelse og uro.

Gravid drøm 1: Eksen vender tilbake

"Jeg drømmer om Hans, som var den aller første kjæresten min. Han tar rundt meg, stryker meg rundt hele kroppen. Da tenker jeg litt på mannen min. Jeg forsøker å ringe hjem til ham i drømmen. Men så drømmer jeg om Hans igjen. Jeg synes det var rart i drømmen at jeg liksom både kan være glad i Hans og samtidig elske mannen min."

(Fra boka "Psykiske reaksjoner ved svangerskap, fødsel og barseltid av Lisbeth Holter Brudal.)

- Det er helt normalt å ha mareritt når man er gravid, fastslår Lisbeth Holter Brudal.

Men, tross kvalme, mareritt og smerter, det er mest å glede seg over ved å være gravid!

Som gravid er det vanlig å drømme om barn. Ellers i livet er barn et sjeldent tema, det dukker opp i bare én prosent av drømmene hos kvinner som ikke er gravide, ifølge Brudal.

Forberedelse til fødselen

De gravides drømmer er for en stor del det hun kaller forberedelsesdrømmer. Mens du sover, forbereder du deg til det som skal skje der framme.

Drømmene viser følelsene som du bærer i deg - også dem som ligger i det ubevisste og som du ikke er klar over i våken tilstand.

Det er ikke bare drømmene som endrer seg når du blir gravid. Det viser seg at hormoner i fri dressur gir gravide helt spesielle lyster.

Drømmer også om gamlekjæresten

I løpet av svangerskapet skal du også finne ut av foreldrerollen og forholdet til barnet. Dermed henter du fram materiale fra fortiden i drømmene dine, fra barndommen og, ikke minst, forholdet til din egen mor.

- I drømme krysses gamle spor fra livet du har levd. Derfor er det ikke uvanlig at gravide drømmer om eksen sin. Noen opplever nok slike drømmer som "upassende".

Gravid drøm 2: Tisser blod

"Jeg drømmer at jeg går på toalettet med voldsomt behov for å late vannet. Men det kommer bare blod. Jeg kan se blodet flyte - det renner ut av meg. Jeg forsøker å rope, men det kommer ikke en lyd. Jeg følger oppmerksomt med. Det er som om jeg venter på at babyen skal komme ut."

(Fra boka "Psykiske reaksjoner ved svangerskap, fødsel og barseltid av Lisbeth Holter Brudal.)

- I svangerskapet har vi så mange spørsmål. Om du er nysgjerrig på drømmene dine, får du en sjelden sjanse til å skjønne mer av hvem du er, sier Lisbeth Holter Brudal.

Det er påvist seg at vi husker drømmene våre bedre når vi gjennomlever kriser eller store utfordringer. Som å stå foran barnefødsel og foreldreskap.

Les også: Mona Hansen (37) mener hun har funnet ut hvordan du føder et barn smertefritt (men fødselen tok henne fire dager).

Gravide friskere med drømmefokus

På 1990-tallet ledet Brudal et forskningsprosjekt hvor jordmødre ved en helsestasjon i Oslo skulle samtale med cirka 100 utvalgte gravide om drømmene deres i forbindelse med svangerskapskontrollen.

De gravide ble bedt om å føre dagbok over svangerskapet, hvor de blant annet skulle skrive ned det de husket av drømmene sine.

Gravid drøm 3: Magen – en jordklode

"Jeg drømmer at magen min er blitt en jordklode. Det er som om ekvator går rett over navlen. Noen steder er fjellformasjoner og områder fra Europa og Asia avtegnet på magen min. Plutselig kommer en geværkule sendt ut fra Russland. Kulen lander i Amerika. Samtidig kommer en annen kule fra Washington og lander i Russland. Alt dette foregår med min mage. Da oppstå en eksplosjon som er veldig smertefull. Hele magen min står som i flammer. Da våkner jeg av at jeg roper høyt."

(Fra boka "Psykiske reaksjoner ved svangerskap, fødsel og barseltid av Lisbeth Holter Brudal.)

Det viste seg at de gravide som deltok i forsøket, var sjeldnere sykemeldt i tredje trimester enn et tilsvarende antall gravide i en kontrollgruppe som ikke hadde snakket om drømmer under svangerskapskontrollen.

Høye idealer for gravide

Brudal tror bestemt at drømmesamtalene har hatt en positiv virkning på kvinnenes helse - også fysisk.

- Idealet om "den lykkelige gravide" står veldig sterkt, men de vonde følelsene er der likevel, og de kommer til uttrykk i drømmene. Kvinnene i forsøket fikk en anledning til å sette ord på angsten for at noe skal gå galt, på usikkerheten ved å skulle bli mødre, og at de grudde seg til selve fødselen. På den måten løste de opp i en følelsesmessig konflikt og fikk bearbeidet følelser som ellers kan sette seg i kroppen som fysiske plager.

På drømmereise med kjæresten

Men hvordan skal du gå fram for å nyttiggjøre deg drømmene i hverdagen?

Ikke tolke drømmene, men føle

Oppfordringen om å interessere seg for egne drømmer når du er gravid, handler ikke om at du skal forsøke å "tolke" innholdet og bildene i drømmene. Det sentrale er hvilke følelser drømmene formidler.

Psykolog Lisbeth Holter Brudal:

- Kjenn etter og spør deg selv: Hva var den viktigste følelsen i drømmen du hadde? Var det angst, uro, glede, raseri, eller kanskje sorg?

I denne "hovedfølelsen" ligger nyttig informasjon om deg selv.

Brudal gir et eksempel: En pasient hun hadde, slet med at hun egentlig ikke ønsket å være gravid. Hun klarte ikke å knytte seg emosjonelt til barnet hun bar i magen.

En natt i løpet av svangerskapet hadde hun en merkelig drøm:

Hun lå i en sykehusseng rett etter fødselen. Rundt henne sto barnesenger på rekke og rad med nyfødte babyer. Barnepleiere stelte og så til alle barna, unntatt det som hun nettopp hadde født. Kvinnen ble grepet av en voldsom fortvilelse i drømme over at de kunne overse hennes barn.

- Så viste det seg altså at hun likevel hadde knyttet bånd til barnet sitt.

- Ved å bruke drømmer kan livet blir lettere og rikere. Vi kan egentlig være vår egen terapeut i hverdagen, sier Lisbeth Holter Brudal.

Hun foreslår følgende tiltak for å nyttiggjøre seg av drømmene sine (se også teksten til høyre):

  • Forsøk å skrive ned drømmene dine. Ha gjerne blokk og blyant liggende klar på nattbordet når du våkner.
  • Du kan snakke om drømmer med andre gravide. Et godt sted å begynne er å fortelle om dine egne, kanskje får du drømmefortellinger tilbake?
  • Hva med å føre drømmedagbok og invitere jordmor til å snakke drømmer? Noen jordmødre har gjort det til en rutine å spørre om drømmer, men langt fra alle.

Ikke glem barnefaren!

Men den viktigste drømmepartneren vil antagelig for de fleste være barnefaren. Det er gjort lite forskning på menns drømmeliv i forbindelse med svangerskap og fødsel. Men selv om han ikke står overfor å skulle føde selv, deler han utfordringen med å skulle forberede seg på å bli forelder.

Kanskje har også han et livlig og følelsessterkt drømmeliv rett ved siden av deg i sengen. Om dere utforsker hverandres drømmer, kan det være en kilde til mer nærhet og tillit.

- Dra på oppdagelsesreise i drømmeverdenen med kjæresten, oppfordrer Lisbeth Holter Brudal.

Like instenst andre gang

Selv om du har vært gravid før, er det ingenting som tyder på at drømmelivet blir mindre aktivt, livlig og viktig ved de neste svangerskapene. Men i tillegg til forberedelsesdrømmer, vil du ha bearbeidelsesdrømmer.

Når du sover, vil drømmene ta tak i og bearbeide følelser du bærer med deg fra tidligere svangerskap, fødsler og spedbarnsperioder.

Les hele saken