Graviditet - ufrivillig barnløshet

Spis sunt - bli gravid

Unødvendig gå på hormonkur for bedre fertilitet, mener dansk gynekolog.

KISS-DIETTEN: Har du problemer med å unnfange, kan kanskje KISS-dietten, som ikke har noe å gjøre  med rockebandet med samme navn, være noe for deg.

KISS-DIETTEN: Har du problemer med å unnfange, kan kanskje KISS-dietten, som ikke har noe å gjøre med rockebandet med samme navn, være noe for deg. Foto: Foto: Scanpix/

Publisert Oppdatert

Er du ufrivillig barnløs, kan du muligens skylde på kostholdet.

I boken "Spis deg gravid" hevder den danske gynekologen Bjarne Stigsby og kostholdseksperten Charlotte Hartvig at det er en klar sammenheng mellom insuliln og graviditet.

I boken skriver de om hvordan man øker sjansen for å bli gravid gjennom å spise sunt - i tråd med en metode de kaller KISS-dietten (Klinisk InSulin Senkende Kost)..

KISS og PCOS

De siste årene har forskere viet sammenhengen mellom insulin og fertilitet stor oppmerksomhet, men hittil har fokus vært på å senke insulinnivåene gjennom medisinering. På KISS-dietten slipper du medisiner.

Nøkkelen er rett og slett å spise mindre søtt og karbohydrater, skriver Stigsby og Hartvig i boken, som kom ut i april.

SER SAMMENHENGEN: - Det er en sammenheng mellom graviditet og kosthold, sier jordmor Siri von Krogh.

SER SAMMENHENGEN: - Det er en sammenheng mellom graviditet og kosthold, sier jordmor Siri von Krogh. Foto: Foto: Bedre Helse

Påstanden er at for mye insulin i blodet påvirker eggstokkenes funksjon og minsker fertiliteten.

- Det stemmer, det er forsket på dette i Norge også, sier jordmor Siri von Krogh, som linker temaet til hormonforstyrrelsen PCOS.

Det antas at 5-7 prosent av norske kvinner har denne forstyrrelsen, og man trenger ikke nødvendigvis merke noe til den selv.

Klar tale

Statistikken den danske gynekologen har samlet inn, er ikke til å ta feil av:

Fler enn havlparten av de 56 prosentene barnløse som ble gravide, hadde senket insulinnivåene sine uten hormonbehandling eller inseminasjon: 38 prosent gjennom endrede kostholds- og mosjonsvaner - og 31 prosent gjennom en kombinasjon av endret kosthold og medisin.

Hver syvende kvinne som besøker gynekologen har så høye insulinnivåer at det utgjør den direkte årsaken til at de har problemer med å unnfange, sier Bjarne Stigsby.

Kvinnene blir da rådet til å kutte ned på raske karbohydrater som sukker, hvitt brød, pasta, havre, hvete og potet. I stedet skal de spise godt med proteinrik mat som kjøtt, fugl, grønne grønnsaker og nøtter.

Unnfanger naturlig

Noen av parene som kommer til Stigsbys klinikk, har fått hormonbehandlinger og kunstig befruktning uten resultater.

- Noen blir veldig overrasket over å bli satt på diett av gynekologen. De hadde forventet enda en hormonkur. Men når kvinnene har hatt dette kostholdet i noen måneder, kan vi måle en markant forbedring av insulinnivåene deres, og deretter får kvinnene som oftest normal eggløsning og menstruasjon. Og da er det banet vei for at de skal kunne bli gravide, sier Bjarne Stigsby.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning