Tips til gravide som er bekymret

10 unødvendige bekymringer når du er gravid

- Det er stor sjanse for at du ler av dem etter at barnet er født.

DROPP BEKYMRINGENE: Gravide har mange bekymringer og redsler rundt svangerskapet og fødselen, men de fleste av dem kan du bare legge fra deg.

DROPP BEKYMRINGENE: Gravide har mange bekymringer og redsler rundt svangerskapet og fødselen, men de fleste av dem kan du bare legge fra deg. Foto: FOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

Det er helt vanlig å være litt urolig når fødselen nærmer seg. Redsel for å føde er et naturlig tema å ta opp med jordmor, og blir angsten overveldende, er det hjelp å få.

Men mange gravide har gjerne tusenvis av små og store bekymringer, som ikke trenger være like alvorlige som fødselsangst.

Noen av bekymringene kan ta mye plass hos deg når du er gravid, men det er stor sjanse for at du ler av dem etter at barnet er født, mener privatpraktiserende helsesøster Tone Aanderaa.

Hun følger gravide før og etter fødsel.

- Jeg opplever at en del gravide lager seg forestillinger og bekymringer, som ikke er reelle, sier Aanderaa til foreldre.no.

Ofte kan eldre gravide være noe mer engstelige enn yngre. Mange er vant til å ha stålkontroll på det meste i livet, og kan oppleve uvissheten som skremmende, tror helsesøsteren.

Under kan du lese om ti typiske bekymringer fødselen

- Jeg er bluferdig når det kommer til å vise frem kroppen min, så tanken på å skulle vise frem skrittet til en masse fremmede mennesker under fødselen, det var noe jeg gruet meg til da jeg gikk gravid første gang, forteller firebarnsmor Elin Johannessen, som også blogger på Eventyrelin.blogg.no.

- Jeg passet for eksempel på å være nybarbert nedentil hver gang jeg skulle på sykehuset for sjekk, akkurat som om det hadde noen betydning, sier Johannessen, som ler litt av seg selv.

Hun endte opp med å få svangerskapsforgiftning mot slutten av graviditeten, og da var det ikke mye anledning til å være bluferdig.

- Fødselen måtte settes i gang, så ironisk nok endte jeg opp med å ligge på et rom fullt av folk, der leger og jordmødre gikk i skytteltrafikk for å sjekke underlivet mitt, slik følte jeg det. Men jeg brydde meg overhodet ikke om det da jeg først var i fødsel, så akkurat den bekymringen har jeg ikke hatt i mine senere graviditeter, forteller Johannessen.

2. Redd for strekkmerker

Kroppen går gjennom store forandringer under et svangerskap. Og noen endringer, som strekkmerker i huden, vil kanskje blekne med tiden, men aldri forsvinne helt. En liten pris å betale for en belønning som er så stor, men det er naturlig å krysse fingrene for at man er blant de heldige som ikke er genetisk betinget for å få de stripeaktige arrene.

- Helt ærlig, og dette er pinlig å fortelle om i dag: men som førstegangsgravid fryktet jeg strekkmerker mer enn selve fødselen. Noe som i etterkant virker helt bort i natta, for når barnet først er født, bryr du deg katten om et par strekkmerker på magen, forteller firebarnsmammaen Elin Beate Johannessen.

- I etterpåklokskapens lys skulle jeg heller ha brukt energien på andre, mer nyttige ting.

Det ikke er særlig mye man kan gjøre med strekkmerker bortsett fra å unngå å øke mer enn normalt i vekt under svangerskapet, ifølge hudleger.

Les også: Slik kan du forebygge strekkmerker

3. Redd for at gravidkiloene aldri skal forsvinne igjen

En skal legge på seg som gravid. Vanlig vektøkning for en normalvektig gravid kvinne er mellom 11 og 16 kilo, ifølge Helsedirektoratet. Slanking er fy-fy, det er verken bra for mor eller barnet i magen.

Noen gravide kan bli veldig opptatt av de ekstra kiloene, og legger detaljerte planer for hvordan de skal forsvinne når babyen er født.

- Svangerskapet tar ni måneder, så da bør man bevilge seg minst like lang tid til å bli seg selv igjen etterpå. Jeg opplever at noen gravide stresser for mye med vekta, de er fast bestemt på at de skal tilbake der de var med én gang etter fødselen, og går rett på bootcamp, forteller helsesøster Tone Aanderaa.

I stedet burde man som nybakt mor unne seg selv tid, mener hun.

- Det er en stor påkjenning for kroppen å få barn. Det tar tid å bli seg selv igjen, og det er individuelt hvor fort det skjer. Det er heller ikke slik at alle går ned i vekt når de ammer, så prøv å ikke stress for mye med det.

Etter ett års tid vil de fleste kjenne igjen kroppen sin som i alle fall er tilnærmet lik slik den så ut før svangerskapet.

4. Redd for at treningen min skal skade babyen i magen

- En klassisk bekymring, er redselen for at trening og bevegelser hos mor kan skade fosteret, forteller helsesøster Tone Aanderaa.

- Flere gravide har kommet til meg og spurt om det er farlig å trene med hopp og sprett. I starten av svangerskapet er mange redde for at trening kan øke risikoen for spontanabort. Senere er noen engstelige for om babyen kan brekke et bein eller en arm inni magen, om mor trener hardt.

Helsesøsteren kan berolige med at barnet er svært godt beskyttet av fostervann. Fostervann er den væsken som fosteret ligger i inne i livmoren, og den virker støtdempende.

- Jeg sammenligner det med en mynt i et Norgesglass fylt med vann. Faller glasset i gulvet uten å knuse, vil vannet i glasset beskytte mynten, den vil ikke en gang berøre kanten på glasset. Babyen i magen er beskyttet på samme måte, forklarer hun.

Etter hvert som magen vokser, må man selv kjenne etter hva som blir for tungt i forhold til jogging, hopp og å løfte tunge vekter. Tren gjerne bekkenbunnsmuskulaturen. Denne får ekstra belastning når magen vokser, og har stor betydning under og etter fødsel.

Les også: Tren som normalt under svangerskapet

5. Redd for at vannet skal gå mens jeg står i kassakøen på Kiwi

Når vannet går, brister hinnene som omgir barnet og fostervann lekker ut via skjeden.

For noen, men slett ikke alle, er dette starten på fødselen. De fleste gravide vil først få rier, og så går vannet etter hvert, ifølge Tone Aanderaa.

- Man kan være i tvil om vannet går eller ikke, nettopp fordi det trenger ikke være så store mengder, og det kan forveksles med utflod, som er vanlig når du er gravid.

Hvor mye vann som lekker ut, avhenger av om barnets hode er festet eller ikke.

- Er det festet, vil hodet fungere som en propp, og det er kun vannet foran hodet som lekker ut. Det kan være en liten mengde, men det stopper. Hvis hodet ikke er festet, kan det lekke ut litt etter litt. Er du usikker, kan du kontakte sykehuset, sier helsesøsteren.

Er du nærme termin, så kan det så klart skje, at vannet går når du minst venter det. Også når du er på butikken og handler melk.

- Det vil uansett ikke bli som på en amerikansk spillefilm, der vannet går og fødselen er i full gang, sier helsesøster Tone Aanderaa.

Kommer det vann fra skjeden, er det ikke annet å gjøre enn å komme seg hjem og ta på et bind. Normalt fostervann er klart, svakt hvitfarget eller svakt rosafarget og har konsistens som vann.

Er vannet misfarget, det vil si grønt, brunt eller gult, du får feber eller konstante magesmerter, skal du kontakte fødeavdelingen med én gang.

Det er uansett greit å ta kontakt med fødestedet, for etter vannavgang vil fødselen bli satt i gang etter 24-48 timer, om ikke riene kommer av seg selv.

6. Redd for at jeg skal bæsje på meg under fødselen

Dette er gjerne noe førstegangsfødende kan gå og bekymre seg for, forteller helsesøster Tone Aanderaa.

Faktisk vil du mest sannsynlig gå mye på do når fødselen nærmer seg, fordi babyen presser på tarmene, så det er ikke sikkert det vil skje. Men skulle du bæsje på deg under fødselen, så vil du nok ikke merke det, og jordmor vil fjerne det lenge før du eller partneren din får det med dere.

- Før fikk kvinner rutinemessig klyster før fødsel. Det gir man ikke lenger, men synes du det er utrolig flaut å tenke på at det kan komme avføring under fødselen, kan du be om klyster når du kommer til fødeavdelingen, sier Aanderaa.

7. Redd for at jeg skal bli hysterisk og miste kontrollen under fødselen

Det er mange gravide som er engstelige for hvordan de vil takle smertene under fødselen. Tanken på å miste kontroll, bli hysterisk og forandre personlighet totalt, slik at man ender med å skjelle ut både jordmor og partner og alle andre i umiddelbar nærhet, er ikke særlig hyggelig å se for seg.

- Det vil mest sannsynlig komme et punkt under fødselen, de siste centimetrene før full åpning, da alt blir pyton. Og da hjelper det ikke hva partneren sier, du har en vulkan inni deg og all høflighet vil forsvinne. Men da er det viktig å huske på at dette er den korteste perioden i hele fødselen, selv om det ikke virker sånn når det står på, sier helsesøsteren.

- Jeg ga selv mannen min en skikkelig skyllebøtte under min første og andre fødsel, og ba han holde kjeft. Kanskje kan det være greit å advare partneren på forhånd, at en sånn periode vil komme, og at det ikke må tas personlig. For her er det lov å være utenfor, si rare ting og miste hemningene.

Jordmødrene er vant til å takle dette, så de vil tåle det veldig godt at du ikke er hyggelig og høflig, beroliger Aanderaa.

8. Redd for at jeg aldri skal klare lukta eller smaken av kaffe igjen

Det er vanlig å bli følsom for sterke lukter og enkelte matvarer når man er gravid. Enkelte er så kvalme at de ikke tåler verken lukta eller smaken av kaffe under svangerskapet. Andre får problemer med å spise fisk, eller andre matvarer som de tidligere har spist uten problemer.

Dette vil for de fleste gå over når barnet er født, men har du vært veldig kvalm og forbinder det med en spesiell matvare, som kaffe, kan det ta noe tid før kaffelysten er tilbake. Men ikke vær bekymret, det vil gå seg til.

9. Redd for at jeg ikke kommer til å skjønne at jeg er i fødsel

Noen er plaget med sterke kynnere mot slutten av svangerskapet. Kynnerne får magen til å stramme seg, og den kan bli hard som en fotball, men det trenger ikke nødvendigvis gjøre vondt, forklarer helsesøsteren.

Kynnere vil vanligvis gå over etter kort tid, de vil endres eller forsvinne hvis du for eksempel legger deg ned, forandrer stilling eller er i bevegelse, de er ikke regelmessige og kommer ikke i "tak", og de øker sjelden i intensitet.

- Rier derimot vil være smertefulle. I starten kan det være som menslignende smerter i ryggen, eller murrende følelse nederst i magen. I begynnelsen kan sammentrekningene være uregelmessige og ha forskjellig varighet, forklarer Tone Aanderaa.

Etterhvert blir de sterkere og går over til å bli mer regelmessige.

Oppholdet mellom riene blir gradvis mindre, og riene forsvinner ikke, uansett om man står oppreist, hviler seg eller er i bevegelse.

- Men ikke glem, du kommer gjennom det, akkurat sånn som millioner av kvinner før deg har gjort, sier helsesøsteren.

10. Redd for at den ene brødskiva med salami har skadet barnet i magen

Det er mange regler for hva man bør spise og ikke spise som gravid. Spekemat og spekepølse er noe av det Helsedirektoratet mener gravide gjør lurt i å holde seg unna.

Bakgrunnen for dette rådet er at spekemat kan inneholde både Toxoplasma og Listeria.

Men har du spist en skive med salami eller to, for så å finne ut at dette er noe man ikke bør spise som gravid, så er det ingen grunn til panikk, i alle fall ikke om den er produsert i Norge på de store fabrikkene.

- Hold hodet kaldt. Det er så mange regler man skal følge som gravid, det er lett å trå feil iblant og føle seg mislykket. Men prøv å styrke deg selv i troen på at dette vil gå bra, anbefaler firebarnsmor og blogger Elin Johannessen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning