svimmel gravid

Opplever du å være svimmel i graviditeten?

Heldigvis er det som regel helt ufarlig.

SVIMMEL GRAVID: Opplever du å bli så svimmel at du må sette deg ned? Det trenger ikke skyldes graviditeten, men vær obs dersom det vedvarer. FOTO: Getty Images.
SVIMMEL GRAVID: Opplever du å bli så svimmel at du må sette deg ned? Det trenger ikke skyldes graviditeten, men vær obs dersom det vedvarer. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Å oppleve svimmelhet i svangerskapet skjer de fleste, og er helt normalt. Svimmelhet i graviditeten kan komme av flere årsaker, og heldigvis finnes det løsninger for å bedre situasjonen.

Mye skjer i kroppen

I begynnelsen av graviditeten hender det at blodforsyningen ikke helt holder tritt med et kretsløpssystem i raskt vekst.

- Etter hvert kan den voksende livmoren trykke på blodkarene og gi svimmelhet, sier Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog ved Medicus i Oslo.

Å være gravid kan gjøre deg mer sårbar for å bli svimmel, men grunnene er de samme som om du ikke skulle vært gravid.

- De fleste får lavere blodtrykk i starten av graviditeten, noe mange opplever å bli svimmel av. Det er ikke farlig, bare veldig ubehagelig, sier Karin Johansson, jordmor hos Oslo Jordmor og Kvinnesenter.

Det kan være at du bare trenger mer tid og mer mat.

- Dersom du reiser deg brått opp kan svimmelhet oppstå fordi blodtrykket faller raskt når blodet strømmer fra hjernen. Lavt blodsukker kan også forårsake svimmelhet, det kan komme når du blir varm eller dersom du blir stående for lenge om gangen, forklarer gynekologen.

Svimmel av synet

Kroppen din forandrer seg mye under en graviditet, og overraskende nok kan også synet ditt endre seg, som igjen kan gjøre at du opplever å bli svimmel. Den gode nyheten er at eventuelle synsproblemer vanligvis går raskt tilbake til det normale etter fødselen, eller senest ved ammeslutt.

- Svingningene i hormonnivået kan påvirke synet under en graviditet. Vordende mødre kan også oppleve plager som tørre øyne, uskarpt eller forvrengt syn, og såkalte «flytere». Dette er bevegelige flekker, prikker eller «spindelvev» som flyter rundt i synsfeltet, som er et resultat av at øyets glasslegeme har gått i oppløsning.

Det informerer optiker i Specsavers, Åshild Martinsen.

En vanlig synsplage er problemer med å fokusere mellom nære og fjerne objekter, og at det tar noen sekunder før synet skjerpes når du endrer fokus. Noen gravide opplever også å bli mer nærsynte.

- Ikke bli bekymret om du opplever synsplager. Disse endringene oppstår av naturlige årsaker og forsvinner som oftest etter graviditeten. Hvis du derimot plages veldig med synet, er det lurt å få øynene sjekket av en optiker. Plagene kan være et symptom på noe annet enn hormonsvingninger, og optikeren kan henvise videre til lege om dette er nødvendig, forklarer hun.

Unngå svimmelhet i graviditeten

Når du er gravid er det spesielt viktig å lytte til kroppen. Å bli svimmel kan være kroppens måte å si fra på.

- Spis og drikk godt, og ta alle forhåndsregler for å unngå svimmelhet. Skulle det vedvare kan det være andre årsaker til svimmelheten, og da bør du kontakte lege, sier Skomedal.

Unngå stressende situasjoner, og ta deg tid til en gåtur.

- Råd for å unngå dette kan være å ha god tid på morgenen. Bruk støttestrømper hvis du blir stående lenge helt i ro og beveg litt på beina for å holde sirkulasjonen i gang, sier jordmoren, og legger til at du også bør spise og drikke regelmessig.

Denne saken ble første gang publisert 07/03 2018, og sist oppdatert 17/04 2018.

Les også