Røde hunder gravid

Er du gravid og ikke vaksinert mot røde hunder?

Sykdommen oppstår svært sjelden, men kan være skadelig for fosteret ved smitte i graviditeten.

RUBELLA: Vaksinasjon har gjort røde hunder, kalt rubella på fagspråket, til en sjelden sykdom i Norge. Får du sykdommen i første halvdel av svangerskapet er det  50 - 80 % risiko for abort eller fostermisdannelser, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Gettyimages.com.
RUBELLA: Vaksinasjon har gjort røde hunder, kalt rubella på fagspråket, til en sjelden sykdom i Norge. Får du sykdommen i første halvdel av svangerskapet er det 50 - 80 % risiko for abort eller fostermisdannelser, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

De aller fleste født etter 1977 er vaksinert mot barnesykdommen rubella, røde hunder. Er du en av dem som ikke har tatt vaksinen, anbefales du å ta den i god tid før et eventuelt svangerskap.

Har du hatt røde hunder, er det lite sannsynlig at du får det igjen. Likevel kan det ikke utelukkes at infeksjonen kan oppstå to ganger, og spesielt etter vaksinasjon er det en sjanse for at du ikke er fullbeskyttet mot sykdommen.

Ekstra utsatt tidlig i svangerskapet

- Ved røde hunder er ikke gravide kvinner mer utsatt for alvorlig sykdom, med mindre sykdommen oppstår tidlig i svangerskapet.

Det informerer overlege på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Arne Broch Brantsæter, om.

Selv om gravide kvinner ikke er mer utsatt for alvorlig sykdom er de, som med mange andre infeksjonssykdommer, ekstra utsatt for komplikasjoner dersom røde hunder oppstår i løpet av de åtte første ukene i svangerskapet.

Det er også viktig å få sjekket om du er utsatt for å kunne bli smittet dersom du av ulike grunner ikke tok vaksinen som barn.

Røde hunder skade fosteret

Jordmor ved jordmortjenesten i Tromsø Kommune, Helena Roos, forklarer at røde hunder normalt sett er en mild virussykdom, men dersom du får det tidlig i svangerskapet, kan det være mer alvorlig.

Blir du som gravid smittet av røde hunder i løpet av de første 8-10 ukene i svangerskapet, er det økt risiko for spontanabort. Det er også en liten risiko for skade på fosteret, og mellom uke 8 og 20 medfører smitten opptil 50 prosent risiko for alvorlige fosterskader.

- Etter uke 20 er det imidlertid svært sjelden det oppstår komplikasjoner hos fosteret, sier Roos, og legger til:

- Alle ny-gravide blir testet mot antistoffer i svangerskapet, slik at du vet om du er fullt beskyttet mot røde hunder, eller om du må passe deg dersom noen du kjenner er smittet.

Brantsæter sier at kvinner som ikke kan dokumentere at de har antistoffer mot røde hunder, skal sjekkes for det i svangerskapet. De som ikke har antistoffer må vente til etter graviditeten for å kunne ta vaksinen.

- Vaksinen skal ikke tas under svangerskapet, så dersom du ikke er vaksinert eller har hatt røde hunder, bør du teste deg og ta vaksinen minst fire uker før planlagt graviditet, sier han.

Forekommer svært sjeldent

Røde hunder er imidlertid en svært sjelden sykdom i dag, da de fleste er vaksinert gjennom vaksinasjonsprogrammet som barn.

Infeksjonslegen understreker at blant innvandrere er det flere som ikke har hatt sykdommen, eller som ikke er vaksinert. De er mer utsatt for sykdommen enn barn som er født i Norge.

- Det er veldig lite sannsynlig at du som gravid skal utsettes for røde hunder, med mindre noen du kjenner er smittet, eller du reiser til et land hvor vaksineringen er dårlig gjennomført, råder Brantsæter.

Roos legger til at det siden 1990 kun er sett 10 tilfeller av røde hunder i Norge. Likevel mener hun at vi ikke kan regne med at alle er immune mot sykdommen.

- Hos noen kan vaksinen ha gått ut av kroppen, mens andre av ulike grunner ikke har tatt den, sier hun.

Oppsøk lege

Sykdomsforløpet ved røde hunder er 2-3 uker, og det oppdages ved de vanlige symptomene som feber og rødt utslett.

- Noen opplever også symptomer som øyekatarr og hovne lymfeknuter, sier Brantsæter.

Roos legger til at dersom du tror du er smittet, bør du ta kontakt med lege for å konstatere om det er røde hunder du er smittet av.

- Det er viktig å få kartlagt hvor i svangerskapet du er, hvilken risiko som eventuelt medfører og hva som skal gjøres videre, sier jordmoren.

Røde hunder kan imidlertid ikke behandles, og må gå over av seg selv.

Hold deg borte

Siden sykdommen er så sjelden, er det lav sannsynlighet for at du blir smittet under graviditeten.

Brantsæters eneste råd til hvordan du unngår røde hunder er klinkende klart:

- Hold deg unna dersom du vet om noen som er smittet, og vaksiner deg før du blir gravid om du ikke allerede er det, oppfordrer han.

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2016, og sist oppdatert 17/04 2018.

Les også