Det er ikke få ting man lurer på når man går gravid. Er det greit å spise sjømat, kan jeg male barnerommet, er vaskemidlene jeg bruker trygge og kan jeg fortsette med aerobic-timene mine?

Vi har samlet de fleste spørsmålene og spurt jordmødre om hva du kan og hva du helst ikke bør gjøre.

Det første vi begynte med var å spørre jordmor Siri Von Krogh om hva som er trygt innenfor temaet skjønnhet og velvære:

Råd om kropp

Kan jeg bade i badekar?

Alt med måte, er det noe som heter. Å sitte riktig lenge i en glovarm badestamp er ikke bra når du er gravid, og kanskje spesielt ikke i første trimester (første tre måneder).

Grunnen er at hele kroppstemperaturen da vil øke, hjerterytmen vil øke og du utsetter fosteret for stress. I begynnelsen av svangerskapet, når nervesystemet og alle organene dannes, er fosteret spesielt utsatt for påvirkning.

I denne fasen er det mer grunn til å være forsiktig enn ellers. Men les ikke dette som et råd om at du ikke kan ta deg karbad hvis du har lyst til det. Selvfølgelig kan du bade, men behøver du å ha det på det aller varmeste?

Kan jeg slanke meg?

 Når du er gravid skal du absolutt ikke slanke deg. Du bør spise minst 2500 kalorier hver dag for å ha nok til både deg selv og babyen.

Går du under dette nivået kan du utsette barnet for fare. Det betyr ikke at jeg anbefaler bare å lange innpå uten å bruke hodet. Men du skal ikke bruke akkurat denne perioden i livet til å holde på med slankekurer.

Kan jeg bruke solarium?

Fosteret tar ikke skade av at du tar solarium når du er gravid. Men husk at de aller fleste tilfellene av hudkreft (inkludert føflekkreft) har sammenheng med UV-stråling fra naturlig sol og solarium.

Kan jeg bruke massasjestol?

Fosteret ligger svært godt beskyttet der inne i magen. Det ligger i sitt eget lille basseng, med væske, hinner, muskler og ben rundt seg på alle kanter. Massasjestoler eller vibrerende stoler kan ikke skade barnet.

Råd om produkter

Kan jeg farge håret?

Nå til dags er det vanligvis trygt. Midlene de brukte før i tiden var mye sterkere kjemisk, slik at de kunne skade, men ikke nå lenger.

Kan jeg bruke selvbruningskrem?

Det går helt fint og er faktisk å anbefale fordi du ikke da utsetter deg for stråler som kan være kreftfremkallende.

Det finnes også nå noen servietter som du bare smører deg med og blir brun av. Da blir det visstnok heller ikke skjoldete.

Kan jeg bruke aromaoljer?

Det er noen eteriske oljer som kan være abort eller rifremkallende, men en hver god aromaterapeut vet hvilke dette er.

Ellers er de aller fleste helt ok å bruke.

Kan jeg ta botox?

Selve graviditeten frigjør såpass mye hormoner i kroppen din at du kommer til å se så ung og sunn ut som aldri før.

Behovet for å fjerne rynker er derfor antakelig ikke så stort under svangerskapet. Skulle du likevel ønske å ta botox-innsprøytninger ville jeg ha spurt legen. Så vidt jeg vet finnes det ikke rapporter om at slike innsprøytninger i ansiktet har noen negativ effekt på fosteret nede i magen.

Men for sikkerhets skyld ville jeg reise problemstillingen slik at du får et helt oppdatert og medisinsk ansvarlig svar i forhold til din situasjon.

Les hele saken