Det er ikke til å legge skjul på at en graviditet innebærer ulike plager - noen verre enn andre.

Så hvilke plager kan man oppleve, og hva skal man gjøre når de oppstår?

Kvalme, ryggsmerter og humørsvingninger

Det er vanlig å være kvalm i begynnelsen av svangerskapet. Man føler seg litt uvel, og kanskje kaster man opp litt, men det går som oftest over mellom 10. og 14. uke. Er man så kvalm at man ikke får i seg noe mat eller drikke, og man samtidig går ned i vekt og blir uttørret, kalles det hyperemesis. Dette rammer bare to prosent av de gravide.

Allmenntilstanden blir dårlig, man kan føle seg svimmel, slapp og urinen kan bli mørk fordi man ikke får i seg nok væske. Slimhinnene blir tørre og pulsen kan bli høy.

-Hva gjør man når man ikke klarer holde på maten?

- Rådfør deg med legen din. Behandlingen av de med hyperemesis innebærer sykehusinnleggelse, sier Tore Henriksen, som er professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Rikshospitalet.

Her får man tilført væske enten intravenøst eller gjennom en sonde i tolvfingertarmen. På sykehuset får man også kvalmestillende medisiner.

For de som bare har mindre plager med kvalme, vil det hjelpe med små og hyppige måltider.

-Hvordan påvirkes barnet?

- Fosteret påvirkes normalt ikke. Det er bare i sjeldne tilfeller man kan se at fosteret får for lite næring i en periode. Et 12 ukers gammelt foster er bare 4-5 centimeter og det er derfor ikke så mye næring det trenger. Fosteret tar den næringen det trenger av reservene til mor, forklarer Henriksen.

Ryggplager

Man regner med at halvparten av alle gravide har rygg eller bekkenplager. Bekkenplager kan arte seg ulikt fra kvinne til kvinne. Det finnes ikke entydige kriterier for å diagnostisere bekkenløsning, men en god undersøkelse med beskrivelse av plagene og kliniske tester kan oftest skille bekkenplager fra andre ryggplager.

-Er du i tvil om du har bekkenløsning eller "bare" vondt i ryggen, kan det være lurt å oppsøke fysioterapeut for en undersøkelse, sier fysioterapeut og forsker Britt Stuge.

Hun har doktorgrad i bekkenplager etter fødsel. Fysioterapeuten kan gi deg en veiledning i hvordan du skal bevege deg og bruke kroppen på en måte som ikke gir feilbelastning. Fortsett med den aktiviteten du liker og som ikke provoserer plagene dine.

- Kombiner aktivitet og hvile. Ikke bli redd for å bevege deg, men gjør det på en slik måte at du får minst mulig vondt, sier Stuge. Når du går bør du bevege deg så avspent og naturlig som mulig, og ikke gå med små skritt og holde bena sammen.

Kynnere

Noen kvinner har mye kynnere og disse sammentrekningene i magen kan gjøre så vondt at de tror fødselen er i gang.

- Ofte kan det være vanskelig å skille kynnere fra rier. Forskjellen er at ordentlige rier er mer intense, kommer hyppigere og er mer regelmessige, forklarer Henriksen. Er du i tvil, er det lurt å ta kontakt med jordmor eller lege, der du vanligvis går til kontroll. Det er ofte førstegangsfødende som har problemer med å kjenne forskjell.

Stram mage

- Det er ikke rart noen føler at huden på magen blir ubehagelig stram, tenk hvordan den så ut før livmoren og babyen begynte å vokse!, sier jordmor Marie Svedberg med Jordmorsenteret.

- Speielt sårt kan det føles rundt navlen, hvor huden er ekstra tynn. Det beste du kan gjøre er å smøre og smøre med en fet krem eller olje, for eksempel Apobase som du får på apoteket. Det lindrer godt. Men stram mage er ikke farlig - og det er helt normalt, beroliger Svedberg.

Hun legger også til at det ikke finnes forskning som bekrefter at noen kremer hjelper strekkmerker.

- Strekkmerker kommer av hormonelle forandringer og er vanskelig  å gjøre noe med.

Treg mage

På grunn av hormonpåvirkning har tarmen nedsatt bevegelse under graviditeten, og dette kan gi magesmerter. Henriksen sier det beste er å la være å ty til avføringsmiddel i første omgang. Rikelig med drikke og mer bevegelse, kan sette fart på tarmen. Hjelper ikke det, kan man prøve avføringsmiddel. Mange er også plaget med luftsmerter uten å ha treg mage. Dette kommer også av at tarmene jobber tregere.

Halsbrann

Halsbrann er annen kilde til mageubehag. Lukkemusklene i magen blir slappere i svangerskapet og mageinnholdet kommer opp. Halsbrann kan gi smerter høyt oppe, midt i magen, opp under ribbebeina.

- Det kan faktisk være vanskelig å skille halsbrannsmerter fra andre magesmerter, sier professoren.

Engstelse

Henriksen har jobbet med gravide kvinner i 30 år og opplever at det har skjedd store endringer når det gjelder svangerskapsplager. Engstelse og uro har nå blitt en av de vanligste plagene, og grunnen er endringene i samfunnet.

Informasjonsflyten er stor og mange kvinner bruker mye internett, der de leser andres skrekkhistorier fra fødsler og svangerskap. Mange venter dessuten med å bli gravide til de er langt opp i 30-årene, og Henriksen opplever at bekymringene øker med alderen.

-Mange er usikre og redde i svangerskapet, og kan ligge våken opp natten og tenke, sier Henriksen.

Søvnproblemer

Søvnplager kan man dessuten få, selv om man ikke uroer seg i svangerskapet. De første månedene er det mange som sover nærmest hele døgnet. Hormoner gjør at man kan bli veldig trett.

I siste trimester kan det være vanskelig å finne en god hvilestilling, på grunn av den store magen. Barnet presser også på blæren, som gjør at man må tisse oftere. Mange blir utslitt, fordi de får altfor få timers sammenhengende søvn.

- Det er ikke uvanlig å måtte sykemelde seg, for å få nok hvile, sier Henriksen.

Les hele saken