Derfor blir du kvalm

Selv om morgenkvalme er et av de klassiske tegnene på at du er gravid, er årsaken ukjent. Teorier er det derimot flere av. Her er noen av dem:

 • Hormonforandringer
 • Stress
 • Kroppens iboende energi dirigeres bort fra fordøyelseskanalen og til livmoren.
 • Ubalanse i leveren
 • Progestron-nivå i ubalanse
 • Matallergi eller intoleranse
 • Uvaner som å gå lenge uten å spise, næringsfattig hurtigmat, snacks, brus og søtsaker.
 • Tobakksrøyk og forskjellige lukter som for eksempel hårspray og parfyme kan utløse kvalme.

Kvalme tall

 • Mellom 80 og 86 prosent av alle gravide er kvalme.
 • Halvparten er så kvalme at de kaster opp.
 • 94 prosent opplever at symptomene melder seg i løpet av de første åtte ukene av svangerskapet. En tredjedel opplever å bli kvalm innen fire uker fra siste menstruasjon.
 • Opp mot 91 prosent av kvinnene opplever å bli bedre mellom svangerskapsuke 16 og 20.
 • Hyperemesis (ekstrem svangerskapskvalme) rammer 3.5 / 1000 fødsler.

Mange gravide opplever at den såkalte morgenkvalmen ender med oppkast.

Noen ganger hver morgen, andre ganger bare iblant. Uansett er kvalme en av de vanligste graviditetsplagene.

Akupressur mot kvalme

Jordmor Eva Britt Jonsson ved ABC-avdelingen på Ullevål sykehus anbefaler å prøve akupressur, akupunktur og ingefær før man eventuelt ber legen om medikamenter.

- Å presse to fingre mot underarmen, omtrent to fingerbredder fra håndleddet, kan gi god effekt. Dette kalles akupressur. Det finnes også et armbånd som klemmer på det riktige stedet, forklarer Eva Britt Jonsson.

- Akupunktur kan også minske kvalme og brekninger. Studier viser dessuten at ingefærkapsler (250 mg) ga færre episoder av oppkast etter fire dager.

Hvis ikke noe av dette hjelper, kan kvalmestillende medikamenter være aktuelt. Her du snakke med lege først. Det er påvist at Antihistamin, som er en form for allergimedisin, kan hjelpe.

Bivirkningen kan være at du blir mer døsig, men det er ikke forbundet med økt risiko for fosterskader.

Ikke skadelig for barnet

Noen blir bedre av kvalmen straks de får kastet opp om morgenen, andre fortsetter med å være kvalme utover dagen. Plagene varierer fra kvinne til kvinne, og kan også variere fra svangerskap til svangerskap.

Er du veldig kvalm nå, er det derfor ikke sikkert du blir det neste gang. Selv om du kanskje opplever at morgenkvalmen forringer livskvaliteten, kan det være en trøst å tenke på at det ikke er skadelig for barnet i magen.

Alternativ behandling med urter

Tone Dyran Smith er privatpraktiserende jordmor ved Storken naturmedisin. Hun opplever at kvinner blir stadig mer interessert i alternative former for behandling, også under graviditeten.

- To av de mest brukte alternative komplementære medisiner i svangerskapet er urter og homeopatisk behandling, sier hun, og understreker samtidig at dette er noe man ikke skal sette i gang med dette på egen hånd, uten å konferere med fagpersoner først.

Jordmorens tips mot kvalme

 • Server kjæresten din en lett frokost på senga. Det trenger ikke være mer enn en tekopp og et par kjeks. Da får du stabilisert blodsukkeret. Sett gjerne fram noen kjeks og et glass vann på nattbordet om kvelden før du legger deg.
 • Små, hyppige og næringsrike måltider utover dagen bedrer symptomene. Hvile kan også hjelpe.
 • Akupunktur - kan minske kvalme og brekninger.
 • Ingefær - studier viser at ingefærkapsler (250 mg) ga færre episoder av oppkast etter fire dager.
 • Akupressur - å presse to fingre mot underarmen, omtrent to fingerbredder fra håndleddet, kan gi god effekt. Dette kalles akupressur. Akupressur-armbånd kan også fås kjøpt på apotek.
 • Medikamenter - hvis ikke noe annet hjelper, snakk med lege om kvalmestillende midler. Det er påvist at Antihistamin, som er en form for allergimedisin, kan hjelpe, men ikke ta noen medisiner uten etter avtale med legen din.

(Kilde: Eva Britt Jonsson, jordmor ved ABC-avdelingen ved Oslo universitetssykehus)

Homeopatens tips mot kvalme

 • Urter og homøopatisk behandling. Men det finnes også urter som ikke skal tas under graviditeten, som faktisk kan sette igang fødsel. Så konferer alltid med fagperson før du tar noen urter.
 • Fotsoneterapi
 • Øreakupunktur
 • Vitamin B 12. Snakk med lege om dosering.
 • Urtete kan virke kvalme-hemmende. Den kan for eksempel lages av lindeblomst, løvetann, ingefær eller kamille.
 • Ha mandler i håndveska til enhver tid, som "nødproviant".
 • Press på magen kan gjøre kvalmefølelsen verre. Ha derfor løse klær rundt magen.
 • Spise mest mulig ren mat, gjerne økologisk. Rotgrønnsaker er ekstra bra for gravide. Det gjør kroppen mer basisk.
 • Unngå hvitt mel, sukker, raffinert mat og halvfabrikata med tilsetningsstoffer, disse stoffene skaper for mye syre i kroppen.

(Kilde: Tone Dyran Smith, privatpraktiserende jordmor, ved Storken Naturmedisin.)

- Server frokost på senga

Jordmor Eva Britt Jonsson anbefaler blivende fedre å ta seg ekstra godt av kjæresten sin mens hun er gravid.

- Det kan hjelpe med en lett frokost på senga før man står opp om morgenen. Det trenger ikke være mer enn en tekopp og et par kjeks. Da får hun stabilisert blodsukkeret, som kan være lavt om morgenen.

- Får du ikke servert frokost på senga, så sett fram noen kjeks og et glass vann på nattbordet om kvelden før du legger deg. Da har du det tilgjengelig til morgenen etter. Våkner hun kvalm om natten, kan det hjelpe med noen biter av kjeksen da også, sier Eva Britt Jonsson.

- Små, hyppige og næringsrike måltider utover dagen bedrer symptomene. Nok hvile er også viktig.

Te mot kvalme

Urtete kan virke kvalmehemmende. Den kan for eksempel lages av lindeblomst, løvetann, ingefær eller kamille.

- Lag gjerne din egen blanding, og ha gjerne i litt peppermynte for smakens skyld. Den er også god for fordøyelsen. Ikke lag teen for sterk, da blir den ikke god. Bruk gjerne litt honning. Knask mandler. De kan også dyppes i honning. Mandler kan det for øvrig være lurt å ha i håndveska til enhver tid, eller på jobben som "nødproviant".

Tone Dyran Smith anbefaler å spise mest mulig ren mat, gjerne økologisk.

- Rotgrønnsaker er ekstra bra for gravide. Det gjør kroppen mer basisk. Hvitt mel, sukker, raffinert mat og halvfabrikata med tilsetningsstoffer skaper for mye syre i kroppen og bør derfor unngås i størst mulig grad. Press på magen kan gjøre kvalmefølelsen verre. Ha derfor løse klær rundt magen.

Dyran Smith vil også fremheve betydningen av søvn, ro, hvile, frisk luft og omsorg.

- Den som er gravid har godt av å kjenne at man blir tatt vare på!

Noen må på sykehus

Det mest vanlige er å være kvalm i første trimester, men for en del kvinner varer det utover 20. svangerskapsuke.

For noen blir det så plagsomt at de må legges inn på sykehus for å få intravenøs næringstilførsel fordi de ikke har greid å holde på verken vått eller tørt.

Denne tilstanden kalles hyperemisis, men er heldigvis ganske sjelden.

Kan føre til for tidlig fødsel

- Det finnes for eksempel urter som ikke skal tas under graviditeten. Det er urter som kan være med på å sette i gang fødselen for tidlig.

Tone Dyran Smith har god erfaring med at fotsoneterapi og øreakupunktur kan hjelpe. Vitamin B kan også ha god effekt. Her gjelder regelen om å snakke med en lege for å få riktig dosering.

Les hele saken