Gravide mager og svangerskapet generelt er gjenstand for både beundring, fascinasjon og en viss dose mystikk. Omtrent fra den dagen en kvinne annonserer at hun er i lykkelige omstendigheter, begynner gjettingen fra familie, venner og bekjente på hvilket kjønn babyen i magen vil vise seg å være.

Det eksisterer nemlig nesten like mange myter og teorier om hvordan man kan sjekke kjønnet på babyen i magen som det gjør både vordendre mødre og babyer. Men hvor mye sannhet ligger det egentlig i de gamle kjerringrådene og mytene?

Er det virkelig slik at mageform, kviser eller tørre hender kan si deg noe reelt om kjønnet på babyen i magen, eller blir disse 23 tegnene bare ren gjetting som enten vil vise seg å stemme eller ikke, den dagen fødselen eller ultralyden viser deg med sikkerhet hva kjønnet blir?

Ifølge den britiske avisen Daily Mail har faktisk noen av disse mytene vist seg å holde et snev av medisinsk sannhet, mens andre igjen aldri vil gi deg mer enn 50% sjanse for å gjette riktig.

Puppene viser at du får en jente

- Til tross for vitenskapelige og medisinske fremskritt som ultralyd lar vi oss stadig fascinere over myter og kjerringråd rundt svangerskap og graviditet, forklarer vitenskapsjournalist Jena Pincott, som nylig skrev en bok om emnet, til avisen.

Én av de mer kjente mytene er at fasongen på magen, og hvor høyt eller lavt du bærer, vil kunne si noe om kjønnet på babyen inni.

- Mange har hørt denne, forklarer Pincott.

- Her er teorien at om du har en høy, stram kul på mangen, ligger det en gutt der inne, men dersom magen derimot er lavere og bredere, er det nok større odds for at det kommer en jente.

Men etter å ha snakket med mange fødselsleger og jordmødre, og lest seg frem i en jungel av tester og undersøkelser, viste det seg ifølge Pincott at man faktisk må heve blikket litt om man skal kunne finne noen fysiske tegn på hvilket kjønn man har i vente.

- Fasongen eller plasseringen av magen sier ifølge eksperter ikke noe som helst om kjønnet på babyen, forklarer Pincott.

- Mens derimot størrelsen på brystene og hvor mye de vokser i svangerskapet kan vise seg å være en indikator.

Pincott forklarer at forskning har avslørt kvinner som bærer på jentebabyer utvikler større bryster i graviditeten enn kvinner som er gravid med guttefostre.

- Brystene til kvinner som venter jentebabyer vokser i gjennomsnitt 8 cm, mens for de som er gravide med gutter vokser brystene i motsetning "bare" 6,3 cm.

Dette forklarer ifølge Pincott med at guttefostre produserer mer testosteron og krever dermed mer energi fra moren fordi de skal vokse seg noe større enn jentefostre.

- Og dette kan igjen bidra til å til en viss grad sørge for at brystene vokser mindre om man bærer på en guttebaby.

Er du kvalm og dårlig, blir det en jente

En annen populær teori som visstnok skal kunne gi en pekepinn om kjønn, er at kraftig morgenkvalme er knyttet til jentebabyer, mens er du gravid med en gutt, vil du ha ingen eller mye lettere kvalme i første trimester av svangerskapet.

- Forskning viser at morgenkvalme ofte har med evolusjon og hvor utsatt man er for mat som kan være giftig for fosteret å gjøre, forklarer Pincott.

- Og svært lite med kjønn.

Forfatteren forklarer at man som voksen kan tolerere minimale mengder med gift i mat dersom man har et modent og velutviklet immunsystem.

- Embryoer har ikke dette, selvsagt, og trenger derfor å beskyttes, forklarer Pincott.

- Den beste måten evolusjonen har kommet opp med for dette, er å gjøre at gravide kvinner føler aversjon mot matvarer og matgrupper som potensielt kan utøve en risiko for fosteret. Det er dette som gjør at så mange som 75% av alle gravide kvinner opplever en eller annen form for svangerskapskvalme i første trimester.

Populære gravidemyter

Og det stopper ikke på mageform og morgenkvalme. Ifølge foreldrenettstedet Parenting.com finnes det nemlig en hel rekke med slike teorier og myter som skal kunne si noe om hva som venter du innsiden. Her er noen av de mest populære og velkjente:

1. Se sørover

Bærer du magen høyt, kan det tyde på en jente. Er derimot magen din stram og langt nede, kan det tyde på en liten prins.

2. Hør på hjertet

Ifølge gamle koner slår jentehjerter littegranne raskere enn guttehjerter. Så ta en titt på ditt Helsekort for gravide, hvor legen din og jordmor har ført opp babyens hjerterytme hver gang du har vært inne til kontroll. Har babyen din en hjerterytme på over 140 slag i minuttet kan det tyde på en jente. Er hjerteslagene derimot 140 og under, skal det visstnok tyde på en gutt.

3. Søtt eller salt?

Kjenn etter hva slags mat magen skriker etter? Mange mener nemlig hardnakket at om man har mest lyst på is, sjokolade og søte saker, så er det en jente på vei. Er det derimot salt og surt du fyser på, tyder det på en gutt.

4. Partall og oddetall

I likehet med kineserne, hadde også de gamle Maya-indianerene en metode de benyttet for å finne ut om babyen i magen var gutt eller jente. Her gikk sagnet ut på at man må se på moren alder ved unnfangelse, og året babyen ble unnfanget i. Var begge partall, skulle det visstnok bety jente, mens dersom enten alder eller år var oddetall, var dette synonymt med gutt.

5. Nøkkeltrikset

Dette er noe å prøve på di gravide venninne: Legg en nøkkel ned foran henne og be om at hun plukker den opp. Griper hun nøkkelen i den smale delen, kommer det en liten jente. Tar hun derimot tak i nøkkelen opp i den runde delen, blir det gutt.

6. Vakrere eller verre?

Om du får kviser, fett hår og føler at du generelt ser verre ut som gravid enn ellers, sier mange gamle koner at dette tyder på jente, for jentebabyer "stjeler" mors skjønnhet. Går du derimot gravid med en gutt, ser du derimot mer strålende ut enn noensinne, med hud som gløder og hår som både blir lengre og mer skinnende enn før.

7. Kvalm og dåriig?

Ifølge populære myter kan du vente deg en jente om du opplever mye og ille morgenkvalme i første trimester. Lite eller ingenting kvalme peker mot en gutt.

Knytte bånd og bearbeide skuffelse

I Norge i dag nøyer vi oss som regel ikke med å gjette. Svært mange vordende mammaer velger å få vite kjønnet på babyen de bærer i magen.

- For noen er det ganske så åpenbart på den "obligatoriske" ultralydundersøkelsen rundt uke 18, forklarer jordmor Tonje Wessel Rummelhoff, damen bak kurset og nettstedet En god fødsel til Foreldre og Barn.

- Mens for mange andre igjen ber man gjerne om å få vite det dersom det er mulig for jordmor eller gynekolog å se. Dette kommer jo som oftest an på hvordan babyen ligger, og om det er mulig å si noe sikkert.

Wessel Rummelhoff forklarer at det ikke finnes noen medisinsk grunn til å lære kjønnet på babyen før den blir født.

- Men personlig har jeg ingenting i mot av de kommende foreldre velger å ville vite kjønnet, forklarer jordmoren.

- For noen handler det om lettere å kunne knytte seg til barnet og planlegge fremtiden med babyen. For andre igjen kan det også handle om å bearbeide en viss skuffelse dersom det viser seg å være "enda en" gutt - eller jente. Jeg er veldig opptatt av at det går an å kjenne på flere følelser samtidig. Å være lettet over at alt ser bra ut, å glede seg over å vente et barn til, og samtidig kjenne skuffelse over å ikke få oppleve begge kjønn.

Derfor gjetter vi på kjønnet.

HJERTELYD: Det finnes ifølge eksperter litt sannhet i myten om at jentebabyer har noe raskere hjertelyd enn guttebabyer. © FOTO: Colourbox

Naturlig å ville gjette

Men om man velger å ikke vite, skjønner jordmoren godt at det kan være spennende å gjette.

- Å gå gjennom et 40 ukers langt svangerskap uten å vite hva som kommer, enten fordi man har valgt selv å ikke vite, eller fordi det ikke av en eller annen grunn var synlig på ultralyd, er naturlig nok en spennende opplevelse for vordende foreldre, forklarer Wessel Rummelhoff.

- Da trenger man noe og lure på, og sammen med spenningen over hvem dette lille mennesket er, vil man lure på om noe kan indikere gutt eller jente.

Men jordmoren er klar på at det meste av disse mytene er og blir ren gjetting.

- Jeg vil si det er like mye og like lite i disse spådommene. Når du har en rund og stor mage midt på foran, er det gutt. Fordeler magen seg mer rundt det hele, er det jente. Det stemmer ofte. Og like ofte ikke.

Wessel Rummelhoff forklarer at hun selv har to jenter som er tette i alder, hvor det ene svangerskapet var helt ulikt det neste.

- I det første var jeg kvalm som bare det, og rund rundt hele. I det neste overbevist om at det vare en gutt, med spiss og stor mage, og ingen kvalme, forklarer jordmoren.

- Jeg husker vi holdt på med giftering og hårstrå, holdt det over magen for å se om den gikk rundt og rundt eller frem og tilbake.  Noen ganger stemmer det, andre ganger ikke. Men det er morsomt, såklart.

Gammelt tema som alltid vil fenge

Jordmor Katrine Sommerfeldt Lysne i Jordmorteamet har de siste årene stadig sjeldnere møtt gravide kvinner som velger å la babyens kjønn være en overraskelse til fødselen.

- Det er helt klart en trend å finne ut hva man bærer på når man er gravid, og selv om jeg har forståelse for dette, er det jo også på mange måter litt trist, forklarer Sommerfeldt Lysne til Foreldre og Barn.

- Kanskje dette på mange måter gjenspeiler tendensen i samfunnet vårt med å helst ville prøve å ha full kontroll over alt hele tiden, og prøve å gjøre tilværelsen så forutsigbar som mulig fordi vi tenker at det skaper trygghet.

Men jordmoren er snar med å forklare at det ikke er verken ultralydbilder eller en høyteknologisk tilnærming som vil gjøre at kvinnen sitter igjen med følelsen av at svangerskapet og fødselen har styrket henne.

- Å våge å gi fra seg kontroll og stole på at kroppen kan føde er kanskje noe av det vanskeligste for mange kvinner, men også noe av det mest verdifulle hun kan erfare, forklarer Sommerfeldt Lysne.

Jordmoren forklarer:

- Ultralyd i svangerskapets uke 18 er et TILBUD fra det offentlige, og er ikke ment for å avdekke kjønn. Her ser vi om det er tvillinger og om morkaken ligger greit plassert for vaginal fødsel. Noen alvorlige misdannelser vil man også kunne se, men ikke alle.

Men Sommerfeldt Lysne skjønner for all del fascinasjonen med å gjette på kjønnet når man er gravid.

- Det er noe med gravide mager som appellerer til vår nysgjerrighet rundt et gammelt tema som heldigvis fortsatt fenger.

Les hele saken