Det er ikke nakenheten som er kontroversielt med bildet over, det er først og fremst alderen.

Demi Moore gjorde denne posituren kjent da hun naken og høygravid lot seg avbilde på coveret til Vanity Fair i 1991. Siden den gang har Britney Spears, Christina Aguilera og Claudia Schiffer kopiert suksessen.

På forsiden til det første oktobernummeret til New York Magazine i 2011 gjør femtiåringen Ann Maloney det samme.

Gravid som femtiåring

Det som får en til å sperre opp øynene ved dette bildet, er kontrasten mellom den middelaldrende kroppen, med grått hår, pigmentflekker og linjer i ansiktet, og den struttende magen, som vanligvis forbindes med ungdommelig fruktbarhet. Det er lett å gripe til et ord som «unaturlig».

«Er hun for gammel til dette?» spør New York Magazine, og tar for seg problemstillingen i en reportasje om kvinner som får sitt første barn når de er over 50 år, takket være nyskapende assistert befruktningsteknologi.

Ann Maloney er blant disse. Som mange andre kvinner, hadde Maloney utsatte det å bli mamma av en rekke ulike grunner - et første ekteskap som gikk i oppløsning, og et karrierebytte sent i livet, fra interiørdesigner til psykiater, noe som krevde årelang utdannelse og tid til å bygge en ny karriere.

Men ifølge reportasjen drømte hun om barn, selv om hun ikke var klar før hun møtte ektemannen John Ross.

Første gang de hadde sex, skal Ross ifølge magasinet ha uttalt: «Du har kroppen til en ungpike. Du trenger en baby».

Et vakkert kompliment, men ikke helt sant. De var ikke unge. Hun var 47, han 54.

Måtte tas ut av overgangsalderen

For de aller fleste ville tanken på å starte en familie sammen i den alderen være utenkelig. Men ikke for disse. De giftet seg, og begynte prosessen med å få et barn.

På grunn av Ann Maloneys alder trengte de medisinsk assistanse, og takket være Columbia University, donoregg, ektemannens sæd og Annes livmor, har de nå fått to barn.

Den førstefødte, Isabella, kom til verden i 2001, da Anne var 50 år. Ifølge New York Magazine var det en «lykkelig begivenhet, etterfulgt av alvorlig fødselsdepresjon og deretter hormonelle humørsvingninger, som hører med til starten på overgangsalderen».

Deres andre barn, Lily, ble født da Anne var 52 år. Denne gangen måtte Maloney tas ut av klimateriet (overgangsalderen) ved hjelp av hormoner før hun kunne bli gravid, ifølge magasinet.

I dag er ekteparet John og Anne 60 og 66 år, og deres to jenter 10 og 7 år. Selv beskriver de seg selv som «høy-energiske foreldre», med masse overskudd og omsorg.

Gravid over 40

FOR GAMMEL? Ann Maloney poser som Demi Moore. Moderne befruktningsteknologi gjør det mulig for kvinner over 50 å bli gravide. Men er det riktig? © Foto: www.nymag.com

Flere eldre kvinner får barn

Alderen på førstegangsmødre stiger over hele Europa. I Italia, Tyskland og Storbritannia ligger den på 30 år, ifølge New York Magazine. I USA har den gått opp fra 21 til 25 år siden 1970. I staten New York er den enda høyere, 27 år.

Her i landet ligger den på rundt 28 år, 30 år i Oslo.

Samtidig er det en økning av gravide over 40 år over hele den vestlige verden. I Norge er én av fem fødende kvinner er over 35 år, ifølge tall fra 2006.

I 2010 ble det født 18 barn av kvinner i alderen 47 år og eldre i Norge.

Av disse var fire kvinner i alderen 50-55 år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I 2009 var det 15 barn som ble født av kvinner 47 år og eldre, og i 2008 var det 12.

- Jeg har truffet noen slike kvinner, kvinner som møter sin partner sent i livet og velger å få barn sent også. Det går stort sett helt fint med dem, sier professor og gynekolog Johanne Sundby, som også driver en rådgivningstjeneste for de som ønsker seg barn.

Hun understreker at det ikke er snakk om så veldig mange kvinner.

- De fleste får barn rundt omkring 30 års alder. Man har sett naturlig svangerskap oppstå helt opp mot 50 års alder. Men for de fleste går fertiliteten og eggkvaliteten sterkt ned ved noen og førti år, og risikoen for for eksempel Downs syndrom går opp, forteller Sundby.

Fruktbarheten reduseres

En tid før kvinnen mister menstruasjonen og kommer i overgangsalderen, er de ikke i stand til å bli gravide.

Selv om en befruktning i prinsippet kan skje frem til overgangsalder, så vil det i realiteten være en gravis reduksjon av fruktbarhet og eggkvalitet fra midten av 30-årene. Når kvinnen nærmer seg 40, går det bratt nedover med fertiliteten.

Ved hjelp av assistert befruktning (IVF) kan også kvinner over 40 bli gravide, om de ønsker det.

Overlege Tom Tanbo ved Rikshospitalets Kvinneklinikk har tidligere uttalt til Barn i Magen at 5-10 prosent av kvinner mister mensen innen de har blitt 45 år. Det betyr at disse kvinnene ikke kan få barn fra de er i midten av 30-årene, siden det er vanlig å være steril de siste ti årene med menstruasjon.

Nesten alle komplikasjoner under svangerskap og fødsel øker med økende alder. Eldre gravide har større risiko for svangerskapsforgiftning og diabetes. Og jo eldre mor er på fødselstidspunktet, desto større er risikoen for kromosomfeil hos fosteret, ifølge overlegen.

Får ikke eggdonasjon i Norge

I USA har fødselsraten gått ned 4 prosent, men blant kvinner over 40 år har fødselsraten steget. For kvinner i alderen 45 til 49 år har den steget hele 17 prosent.

I 2008 ble 8000 babyer født av mødre som var 45 år og eldre, det er dobbelt så mange som i 1997. 541 av disse hadde mødre som var 50 år eller eldre, enn økning på 375 prosent, ifølge New York Magazine.

Stigningen har blant annet sammenheng med at USA tillater eggdonasjon, noe som ikke tilbys i Norge.

Aldersgrensen for assistert befruktning her i landet er 45 år. Har du fylt 40, får du kun hjelp i det private helsevesenet.

Norsk lovgivning tillater sæddonasjon, men ikke eggdonasjon. Det gjør norsk fertilitetslovgivning til blant de strengeste i Europa, ifølge VG Nett.

I Norge har man ikke anbefalt at «eldre par», det vil si par som er mye over 40 år, kan få adoptere, så det normative grunnlaget for sent foreldreskap er tynt, ifølge Johanne Sundby.

- Det har kommet noen nye metoder for å fryse ned egg, men det er mest beregnet på de som for eksempel må fjerne eggstokkene på grunn av sykdom.

- Eggdonasjon er fremfor alt en hjelp for kvinner som ikke har egne eggstokker. I teorien kan metodene brukes av kvinner der den biologiske klokka tikker for fort. Det går fint an å åpne for eggdonasjon også her i landet, uten at det blir et tilbud til kvinner for eksempel over 50, som egentlig bare er for gamle.

Hun har møtt norske kvinner over 50 som er blitt gravide etter eggdonasjon.

- Jeg synes folk må få lov til å vurdere dette selv. Vil man ha barn, er det en sterk drivkraft. Det er ikke noe som tyder på at det går spesielt dårlig med disse barna, sier Sundby.

- Å tukle med naturen

Selv om førstegangsmødre i slutten av 40- og tidlig 50-årene gjerne har høyere utdannelse og stabil økonomi, sier kritikerne at menneskekroppen har en naturlig deadline for å formere seg, og det er overgangsalderen. Og det burde vi respektere.

- Barn har rett til minst en sunn og frisk forelder. Selv om du er i live, betyr ikke det at du er sunn og frisk, sier psykolog Julianne Zweifel, som behandler prøverørspasienter i Wisconsin, USA, til New York Magazine.

Og er det rettferdig overfor barna, som må ta på seg byrden det er å ta vare på aldrende foreldre mens de selv fortsatt er svært unge? spør magasinet.

Også Johanne Sundby understreker at det er bedre å få barna tidligere i livet.

- Det er klart at dette er å tukle med naturen. Gamle damer kan bli utmerkede mødre, men det er bedre å få barna i 20- og 30-årene, sier hun.

- Kvinnene må til utlandet for å få egg, så det koster en del. De fleste drar vel oftest til Danmark, Finland eller USA, eventuelt England. I Norge vil slike kvinner ikke få noen problemer med å registrere barnet som sitt eget, fordi vi sier at den som føder barnet er moren, uansett genetikk, forklarer Sundby.

Derfor er vi også så restriktive mot de som lar fosteret sitt vokse i en surrogatmor. Der er det per norsk lov er surrogatmoren som er moren.

Les hele saken