Noen velger å leve i spenning mens de venter på at fødselen skal skje. Andre driver kvalifisert gjetting eller lener seg på kjerringråd og kinesiske fødselskalendre.

Men ikke alle ønsker seg en overraskelse, og i dag er det svært mange som velger å finne ut kjønnet på babyen man har i magen. Noen holder det for seg selv, eller deler kanskje hemmeligheten med forventningsfulle søsken. Andre forteller det til familie og nære venner. Mens for noen er den ufødte babyens kjønn en gladnyhet som deles villig vekk med både kolleger, bekjente og Facebook-venner.

Holder fest for å avsløre babyens kjønn

29-år gamle Kristen McGuire fra byen Atlanta i staten Georgia i USA er for øyeblikket 31 uker på vei med sitt første barn. At babyen i magen er en jente, fant Kristen og mannen David ut på en noe spesiell måte.

- Jeg hadde ikke i utgangspunktet tenkt til å holde et "Gender reveal party", men hadde planlagt å få vite det da vi dro på ultralyden, forklarer McGuire til Foreldre og Barn.

- Men da vi fikk time til ultralyd bare dagen før vi hadde planlagt å reise opp og besøke min manns familie i Ohio for å feire Thanksgiving sammen med dem, tenkte vi at det kunne jo bli en fantastisk fin måte både å finne ut babyens kjønn på, og ikke minst dele nyheten med familiene våre på.

Kristen forklarer at hun hadde hørt om Gender reveal fester, og synes ideen var både morsom og søt. Slike ultralydfester er en av Amerikas heteste baby-trender for tiden.

Så da ultralyden var overstått, fikk ikke Kirsten og Brandon vite annet enn at alt så fint ut med den voksende babyen i magen. Kjønnet på sitt første barn var det foreløping bade ultralydteknikeren som visste.

- Etter avtale ringte hun et vennepar av oss etter at vi hadde gått, og la igjen beskjed på deres svarer med babyens kjønn, forklarer McGuire.

- Vi hadde forklart at vi ville vente med å få vite kjønnet til vi kunne avsløre det sammen med familie og venner.

Så to dager senere, da Kristen og Brandon var på plass hos Brandons familie i Ohio, ankom venneparet som hadde fått vite babyens kjønn avsløringsfesten armert med spesialbakte cupcakes - med fyll som - når man tok en bit - ville avsløre om babyen i Kristens mage var en liten gutt eller en liten jente.

- Å, det var så vanskelig å stirre på de kakene i flere timer før festen begynte og ikke kunne røre dem, ler McGuire.

Og med 15 tilskuere tilstede i rommet - og flere via Skype på datamaskinen - tok Kristen og Brandon en bit av hver sin baby-dekorerte cupcake. Og fant ut at de om noen uker ville ønske en liten prinsesse velkommen til verden.

Gender reveal party

ROSA FYLL: Bare bakeriet visste hva som skjulte seg i Kristens mage til nå. © FOTO: Kristen McGuire/notsodomesticated.com/

Gender reveal party

DET BLIR EN JENTE: Det rosa fyllet på cupcaken avslører den ufødte babyens kjønn. © FOTO: Kristen McGuire/notsodomesticated.com/

- Det var en fantastisk måte å finne ut av babyens kjønn på, røper McGuire.

- Å kunne dele vår glede og overraskelse med alle vi er glade i, gjorde dette til en helt spesiell opplevelse. Det hadde sikkert vært fint nok å finne ut at det på ultralydtimen også, men på en annen måte. Ultralydteknikeren bryr seg jo ikke om det på samme måte som familien din vil gjøre, og kommer nok ikke til å hoppe opp og ned og gråte av glede sammen med deg.

Og McGuire, som skriver bloggen Notsodomesticated.com, avslører at de allerede har funnet navn til sin førstefødte.

- Datteren vår, som kommer til verden en gang i mars, skal hete Addison Grace.

Stadig mer populært å avsløre babyen kjønn med en fest

Selv om slike kjønnsavsløringsfester er blitt en skikkelig snakkis, tror ikke McGuire at de er helt like vanlige som den mer kjente trenden med babyshower - som vi også har omfavnet her hjemme.

- Nei, her i USA har stort sett alle en babyshower, men det er slett ikke alle som avslører kjønnet på babyen sin på denne måten, forklarer den vordende mammaen.

Og det er flere måter man kan velge å avsløre babyen kjønn på når gjestene har ankommet.

- Noen gjør som vi gjorde og får laget en kake eller små cupcakes med fyll i den fargen som avslører hva som ligger i magen, forklarer McGuire.

- Er det en større kake, vil man jo ved å skjære et stykke avsløre fargen inne i kaken. Andre igjen får fylt en eske med ballonger i enten rosa eller blått, slik at når man åpner denne, vil man få vite babyens kjønn.

Det er også vanlig å arrangere leker og gjettekonkurranser i forkant av avsløringen, eller at gjestene må velge hvilken "lag" de er på; blått eller rosa.

- Avsløringen er jo selvfølgelig hovedunderholdningen på festen, forklarer McGuire.

- Resten er jo bare mat og hygge med venner og familie.

Slik arrangerer du et Gender reveal party

Selv om målet er det samme og hovedattraksjonen snakker for seg selv, er det mange måter å arrangere en fest for å avsløre kjønnet på babyen i magen på. Det amerikanske foreldrenettstedet Parents.com har følgende råd for et suksessfullt gender-reveal party:

1. Velg et tema

Rosa og blått synes å være en vinner om du googler "gender reveal parties", men noen velger seg også gult eller grønt som - en mer nøytral - farge. Vær gjennomført når du først er i gang. Rosa og blå godterier, rosa og blå cocktails, rosa og blå tallerkener, kopper, servietter og så videre.

2. Velg en dato og inviter gjester

Parents.com råder deg til å sende ut invitasjonene i god tid, gjerne 5-6 uker i forkant til den planlagte festen.

- Du må jo sørge for at du har booket inn selve ultralyden i mellomtiden, forklarer nettstedet.

Legg litt ekstra i flotte invitasjoner. Nettmarkedet Etsy har et stort utvalg. Og husk, det kan jo være at noen gjester på listen din ikke har hørt om denne typen fest før, så pass på at invitasjonen også inneholder en kort forklaring.

3. Ha en ultralydtime

En ultralydtekniker eller lege vil mest sannsynlig klare å avsløre kjønnet på babyen når du har kommet så langt som til 18-19 svangerskapsuke. Og om du vil vente med å få vite nyheten selv til festen skal avholdes, spør du bare om vedkommende kan skrive ned kjønnet på en lapp, legge det i en konvolutt og lime igjen.

Dersom babyen din ligger på en slik måte at det er vanskelig å se kjønnet tydelig må du kanskje revurdere hele festen. Eller booke en ny ultralyd.

Gender reveal party

HVILKEN FARGE HAR BALLONGENE? Slik går det nemlig også an å finne ut om babyen i magen er gutt eller jente. © FOTO: Partyideas.com

Gender reveal party

SKJULER EN HEMMLIGHET: Inni denne cupcaken ligger svaret på spørsmålet Kristen og Brandon lurer aller mest på. © FOTO: Kristen McGuire/notsodomesticated.com/

4. Velg måten du vil få vite nyheten på

Noen leverer konvolutten til et bakeri og får laget kaker som inneholder svaret. Andre igjen gir "brevet" til et familiemedlem eller enn venninne som kan sørge for å få kjøpt inn ballonger eller konfetti i riktig farge, for så å gjøre alt klart til festen.

- Dersom du allerede har barn fra før og går for ballonger-i-boks varianten, kan det være en god idé og la barna åpne boksen, forklarer nettstedet.

- På den måten sørger du får at de også føler seg inkluderte i det som skjer.

5. Dokumenter begivenheten

Få noen som er til stede til å ta bilder eller filme avsløringen. Mange har gjort det før deg. Et kjapt Youtube søk vil avsløre tusenvis av slike øyeblikk. Vil du ta det helt ut, kan du jo leie inn en fotograf til å dokumentere festen.

6. Takk gjestene dine

Lag en konkurranse der gjestene skal gjette på om det blir gutt eller jente. Når kjønnet er avslørt, trekker du en vinner blant de som har gjettet riktig.

Leter etter en grunn til å feire

Selskapsplanlegger Kim Stoegbauer, som driver party-planner byrået The TomKat Studio i Houston, Texas, synes ikke det er så rart at trenden med gender reveal party har tatt av.

- Jeg tror første gang jeg hørte om en slik fest hvor man avslørte kjønnet på babyen, var i 2008 eller 2009, forklarer Stoegbauer til Foreldre og Barn.

- Og siden da har trenden tatt helt av.

Den mest populære metoden å avsløre kjønnet på, er fortsatt å fylle en kake med enten blått eller rosa fyll, avslører festplanleggeren, men stadig kommer det nye og mer ekstragavante metoder til.

- Jeg hørte om et par som arrangerte sitt gender reveal party på nyttårsaften. Så fikk de personen som visste om kjønnet til å sørge for at fyrverkeri ble sent opp i en farge som avslørte kjønnet for hele forsamlingen.

Stoegbauer skjønner godt at mange ønsker å feire graviditeten på denne måten.

- Et gender reveal party er jo på en måte en overraskelsesfest for deg selv.

Les hele saken