Flyselskapenes bestemmelser

SAS:

Gravide kan fly med SAS uten å vise legeerklæring fram til 4 uker før termin. Fra 4 til 2 uker før forventet fødsel kreves det en legeerklæring, og reisen må godkjennes av SAS medisinske avdeling. Flytiden kan ikke overstige 4 timer. SAS tar ikke imot passasjerer med mindre enn 2 uker til termin.

Gravide som venter tvillinger eller flere må ha legeerklæring allerede fra 12 uker før termin. Fra uke 8 før termin anbefales de ikke å fly, og unntak gjøres kun i meget spesielle tilfeller.

Norwegian:

Dersom du er gravid kan du normalt fly med Norwegian inntil 4 uker før termin uten å fremvise legeattest. Med legeattest kan gravide fly inntil 2 uker før termin, dersom reisen er på under 4 timer. Innenfor 2 uker før termin aksepteres ikke gravide passasjerer.

Ryanair:

Fra og med 12 uker før termin krever Ryanair at gravide har med seg et "i form til å fly"-brev godkjent av jordmor eller lege. Ryanair tar ikke imot passasjerer fra 4 uker før termin ved en ukomplisert enkeltgraviditet, og fra 8 uker før termin ved flerlinggraviditet.

Det er stort sett uproblematisk å fly under graviditeten. De vanligste plagene er kvalme, tretthet og etter hvert størrelsen. Men selv om du er i god form får du ikke lov til å fly tett opp mot termin. Flyselskapene har alle bestemmelser for hvor lenge gravide kan fly.

Norwegian og SAS krever begge legeerklæring fra gravide som skal fly mellom 4 til 2 uker før termin. Etter 2 uker før termin tar de ikke imot gravide passasjerer.

Ryanair er hakket strengere. Her kreves det legeerklæring fra og med 12 uker før termin, og det er flyforbud fra og med 4 uker før termin.

- Det finnes ingen medisinske hinder for å fly når du er gravid, så lenge man har en "normal" graviditet. Men det er alltid lurt å diskutere med en lege før du bestiller flyreisen. Reglene med legeerklæring fra 4 uker før termin og flyforbud fra 2 uker før termin har vi for å ta hensyn til passasjerenes sikkerhet, og mor og barns helse, forteller informasjonssjef i Norwegian, Åsa Larsson.

- Når det er to uker til termin er det en større sjanse for at fødselen kan starte, og alle vil jo helst unngå at det skjer i luften, legger hun til.

Vannet gikk om bord

Larsson har ikke opplevd at fødselen har startet under en flyging de fire årene hun har jobbet i Norwegian. SAS kan imidlertid fortelle at det har hendt at vannet har gått om bord på deres flyginger.

- I 2011 hadde vi en fødsel på gang om bord et SAS-fly fra Alicante til Oslo. Den vordende moren fikk god assistanse av kabinpersonalet om bord. Hun ble møtt av ambulanse ved flyet på OSL, og etter våre opplysninger så nådde de fram til sykehuset i tide. Vi ønsker imidlertid selvsagt å unngå slike episoder, og har derfor et tydelig regelverk for når man kan fly under graviditet, forteller Tormod Sandstø, pressekontakt og kommunikasjonsrådgiver i SAS.

Tips til reisen

  • Ta med helsekort for gravide.
  • Ta med Europeisk helsetrygdekort, som dokumenterer at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits.
  • Drikk rikelig med vann. Det kan høres vanskelig ut når du stadig vekk må tisse, men det er veldig tørt i kabinen og du trenger derfor mer væske enn vanlig.
  • Be om å få sete ved midtgangen så er det lettere å komme ut hvis du skal på do eller ut og gå.
  • Reis deg ofte opp og gå i midtgangen, det er gunstig for å forhindre blodpropp.

Kilde: flylegen.no

Kan bli nektet ombordstigning

Skal du ta en siste flyreise før fødselen og glemmer legeerklæring kan du risikere at turen stopper allerede ved innsjekkingen.

- Dessverre kan du bli nektet å fly hvis du har mindre enn 4 uker til termin, og ikke har med deg legeerklæring. Selv om du har gyldig billett. Dette står klart og tydelig på nettsidene våre og er jo av hensyn til passasjeren selv, sier Larsson i Norwegian.

Venter du mer enn ett barn er reglene imidlertid ofte strengere. Hos SAS må gravide som venter tvillinger eller flere, ha legeerklæring allerede fra 12 uker før termin. Fra uke 8 før termin anbefales de ikke å fly, og unntak gjøres kun i meget spesielle tilfeller.

Trenger ikke å være bekymret for blodpropp

- Når du er gravid kan du fly som vanlig såframt du har et normalt svangerskap. Er du i tvil, ta kontakt med din fastlege eller jordmor, forteller spesialist i arbeidsmedisin og flylege hos SAS, Anne M. Birkeland.

Hun mener gravide ikke skal være overdrevet bekymret for å fly.

- Men hva med blodpropp, bør gravide være ekstra obs på det?

- Gravide trenger ikke å bekymre seg for å få blodpropp hvis de ikke er spesielt disponert for å få det. Det er alltid lurt som passasjer å tenke forebyggende ved å bruke muskulaturen i leggene, enten når du sitter i setet eller velger å gå en tur i midtgangen om det er mulig, oppfordrer Birkeland.

Birkeland legger også til at gravide bør legge sikkerhetsselen under magen når de sitter fastspent. Det er for å unngå unødig press på livmoren.

Får ikke sitte ved nødutgangen

Det er en kjent sak at det kan være trangt om plassen om bord på flyet. Og med en ekstra passasjer i magen blir det ikke bedre. Planlegger du å sikre deg en plass ved nødutgangen for å få bedre plass til beina kan du fort bli skuffet.

- Gravide får ikke lov til å sitte ved nødutgangen. Disse plassene er for folk som kan være behjelpelig dersom det skulle skje noe. Mindreårige får for eksempel heller ikke lov til å sitte her, informerer Larsson i Norwegian.

Les hele saken