feber gravid

Dette må du passe på om du får feber i graviditeten

Har du feber uten andre symptomer bør du kontakte lege.

FEBER GRAVID: Vanlig feber og forkjølelse i svangerskapet er helt ufarlig, men det er noen tegn du bør være obs på. FOTO: Getty Images.
FEBER GRAVID: Vanlig feber og forkjølelse i svangerskapet er helt ufarlig, men det er noen tegn du bør være obs på. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Ved et svangerskap er det mye nytt du skal passe på, da alt som påvirker deg også kan påvirke fosteret. Dersom du blir syk som gravid er det derfor lett å bli stresset.

- Graviditet i seg selv er ikke grunn til feber, uansett om du er i første eller siste trimester, sier Karin Johansson, jordmor ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter.

Feber i svangerskapet har som regel de samme årsakene som feber oppstått uten at man er gravid, og er som oftest ikke farlig.

- En vanlig årsak til feber er virusinfeksjoner og forkjølelse, og er ikke farlig. Noen virusinfeksjoner kan ha ugunstige innvirkninger på graviditeten, sier Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog ved Medicus i Oslo.

Hold et øye med feberen

Dersom du opplever at du har uvanlig mye eller spesielt høy feber i svangerskapet, kan det være tegn på at noe er galt og at du bør kontakte lege.

- I de aller fleste tilfeller dreier deg seg om ufarlig, forbigående og kortvarig feber, men det er greit å følge med dersom feberen blir veldig høy. Er du usikker kontakter du lege, sier Johansson.

Du skal altså unngå å bli for varm i svangerskapet.

- Man vet ikke sikkert hvor farlig høy feber er for fosteret, men i dyreforsøk er det vist at kraftig stigning i temperatur kan være skadelig. Generelle råd er derfor blant annet at gravide skal unngå å sitte i badstue, forklarer Skomedal.

For når det er varmt for deg, er det varmt for fosteret.

- Hvis mor har feber blir det også varmere i livmoren, noe som gjør at fosteret også får feber, sier Johansson.

Smertestillende mot feber

Og dersom du skulle få feber i svangerskapet, kan du heldigvis behandle det.

- Ved feber over 39,5 i svangerskapet bør du ta febernedsettende, sier gynekologen.

Du skal imidlertid være forsiktig med medikamenter under svangerskapet, så undersøk hva du kjøper. Rådfør deg med lege eller farmasøyt på apotek før du kjøper, dersom du er usikker.

- Det er anbefalt å ta paracet når du er gravid og har feber. Du skal ikke bruke ibux, da dette kan ha uheldig innvirkning på fosteret, sier jordmoren.

Kontakte lege ved feber

Det er viktig at du lytter til kroppen når du er gravid. Selv om du gjerne vil jobbe og være på farten, er det ikke sikkert at det er det kroppen din trenger.

- Dersom du har forkjølelse og feber på 38-39 grader kan du være hjemme og hvile. Dersom det ikke blir bedre etter noen dager, anbefaler jeg å ta kontakt med lege, sier Johansson, og legger til:

- Dersom du har høy feber men ingen andre symptomer, bør du kontakte lege med en gang, sier Johansson.

Feber etter fødsel

Dersom du opplever feber rett etter fødsel, er dette helt normalt.

- Dagene etter fødsel er det mange som kan få en liten feberstigning, akkurat når melken begynner å komme. Dette skal gå over i løpet av 1-3 dager og allmenntilstanden skal ikke være spesielt påvirket, forklarer Johansson.

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2018, og sist oppdatert 17/04 2018.

Les også