I slutten av oktober vil vaksineringen mot influensa A (H1N1), også kalt svineinfluensa, starte opp.

Kvinner som er gravide er i risikogruppen fordi de er mer utsatt for alvorlig sykdom ved smitte av pandemisk influensa enn andre.

Helsemyndighetene anbefaler derfor gravide å ta denne vaksinasjonen. De vil bli tilbudt vaksinen først, etter at helsepersonell er vaksinert.

Norske helsemyndigheter følger dermed anbefalingene om rekkefølge av vaksinering som blant andre Verdens Helseorganisasjon, britiske og amerikanske smittevernmyndigheter har gitt.

Hvordan dette skal gjennomføres i praksis, er opp til hver enkelt kommune, som vil informere om hvordan dette vil skje, opplyser pressekontakt ved Helsedirektoratet, Britt Randi Hanssen.

- Nye beskjeder hver uke

Ved Iladalen Legekontor i Oslo har de ennå ikke helt bestemt seg for hvordan vaksineringen av gravide skal foregå.

- Vi har nå begynt vaksineringen mot sesonginfluensa, og da er det det bare å komme innom og stille seg i kø. Det kan bli noe ventetid, men du får vaksinen på dagen. Sannsynligvis vil vi gjøre det samme også med vaksine mot svineinfluensa, eventuelt sette opp et par faste vaksinasjonsdager hver uke, men det har vi ikke helt bestemt ennå. Vi får jo nye beskjeder fra Helsemyndighetene hver uke, sier sekretær Elisabet Eikhaugen, som opplyser om at legekontoret tidligst får inn svineinfluensavaksinen i uke 42.

- Gravide har jo gjerne mange spørsmål rundt svineinfluensa, og da kan det være greit å bestille time og snakke med en lege samtidig som man tar vaksinen, sier Eikhaugen.

Legekontoret har fått noen henvendelser fra gravide, og da lurer de som regel på når vaksinen kommer.

Det vil først og fremst være gravide i andre og tredje trimester som vil få tilbud om vaksinering.

Gravide som er i første trimester med risiko for alvorlig sykdomsforløp, kan vaksineres etter nærmere vurdering.

Les mer om anbefalt rekkefølge for vaksinering her.

Les mer om pandemisk influensa og følg utviklingen på helsemyndighetens nettside pandemi.no.

Les også: Alt om svineinfluensa

Større risiko for komplikasjoner

Folkehelseinstituttet sine hjemmesider, skriver de at de aller fleste gravide som blir smittet av svineinfluensaen i løpet av svangerskapet, vil fullføre svangerskapet uten vanskeligheter.

- Risikoen for å bli syk er større, men den er ikke stor, understreker overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Men hvis du er gravid og blir smittet, så har du en høyere risiko enn andre til å oppleve komplikasjoner som lungebetennelse og pustevansker.

Alvorlige komplikasjoner kan føre til abort eller for tidlig fødsel.

Les mer om myndighetenes anbefalinger til gravide og ammende her.

Nok vaksine til alle

Norske myndigheter opplyser at det vil være nok vaksine til alle som ønsker å vaksinere seg mot pandemisk influensa.

Folk som er i risikogruppene for å utvikle komplikasjoner ved sykdommen, vil bli vaksinert først.

Vaksineringen vil bli satt i gang i siste halvdel av oktober.

Rekkefølgen av vaksineringen, etter at risikogruppen har blitt vaksiner, vil bli bestemt senere.

Gravide i 1. trimester ekskludert

I Folkehelseinstituttet sin rapport om vaksinasjonsrekkefølgen, skriver de at grunnen til at gravide i første trimester ikke vil bli vaksinert er fordi det ikke finnes studier av medikamentet gjort på gravide.

Myndighetene ønsker derfor å være føre-var, selv om det ikke finnes holdepunkter for at vaksinen vil ha en skadelig effekt.

Det er i de første tre månedene av svangerskapet - første trimester - at fosteret organer dannes, og på bakgrunn av dette blir vaksiner som hovedregel ikke anbefalt.

Hvis den gravide har en stor risiko for å bli smittet eller får alvorlig forløp av sykdommen, bør likevel vaksinen gis.

Dosering

Norske helsemyndigheter regner foreløpig med at man må ha to doser med vaksinasjon, med minst tre ukers mellomrom, for å være maksimalt beskyttet mot svineinfluensa.

De opplyser også at ut fra modellvaksinen, så forventes det at 80-90 prosent av de vaksinerte vil være beskyttet mot sykdommen etter to doser.

Studier av modellvaksinen tyder på at vanlige bivirkninger av vaksinen er blant annet smerter, rødhet og hevelse ved innstikkstedet, hodepine, tretthet, feber, muskel- og leddsmerter, influensalignende symptomer og hovne lymfekjertler.

Disse forsvinner normalt i løpet av 1-3 dager.

Anbefaler også vaksinering mot sesonginfluensa

Vaksinen som blir brukt mot influensa A, heter Pandemrix.

Flere av risikogruppene som vil bli anbefalt vaksinasjon mot svineinfluensa, vil også bli anbefalt å vaksinere seg mot vanlig sesonginfluensa, skriver Folkehelseinstituttet.

Disse kan tas samtidig, men i hver sin arm.

Dersom de ikke tas samtidig, anbefaler helsemyndighetene at man lar det går en ukes tid mellom hver vaksinasjon for å lettere kunne vurdere eventuelle bivirkninger.

Vaksinasjonen kommunens ansvar

Mange gravide lurer nok på hvordan de får influensavaksinen. Skal man kontakte lege selv, eller vil man bli kontaktet av sykehus eller lege?

Svaret på dette er dessverre ikke lett å få.

Grunnen til det er at det er hver enkelt kommune som har ansvaret for gjennomføringen av vaksinasjonen, og at organiseringen rundt vaksineringen derfor vil variere fra kommune til kommune.

- Det finnes ingen sentral oppskrift på hvordan dette skal gjøres. Hver enkelt kommune vil informere om hvordan dette vil skje, opplyser pressekontakt ved Helsedirektoratet, Britt Randi Hanssen.

Les mer og se video: Munnbind kan gi økt smittefare

VAKSINASJON: Alle som ikke har fått det laboratoriebekreftet at de har svineinfluensa bør vaksinere seg, sier Folkehelsa.

VAKSINASJON: Alle som ikke har fått det laboratoriebekreftet at de har svineinfluensa bør vaksinere seg, sier Folkehelsa. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Les hele saken