Og om du er nysgjerrig på drømmene dine, får du en sjelden sjanse til å skjønne mer av hvem du er

Synes du at du drømmer ekstra mye nå når du er gravid? Har du mange angstfylte, marerittaktige drømmer? Drømmer du oftere om barn enn du pleier? Husker du drømmene dine bedre enn det som er vanlig ellers i livet?

Sannsynligheten er stor for at du kan svare bekreftende på de fleste av disse spørsmålene. Svært mange opplever nemlig at drømmelivet blir ekstra livlig og ikke sjelden skremmende når de er gravide. Det har sammenheng med de sterke, følelsesmessige prosessene som kvinner gjennomgår i svangerskapet. Drømmene tar tak i følelsene, jobber med dem og forbereder den gravide både til fødselen og til morsrollen.

Tanker i bilder

- Drømmene er e-post fra det ubevisste, forklarer psykolog Lisbeth Holter Brudal.

Hun har i lang tid interessert seg for menneskets drømmeliv, og hvordan drømmer kan brukes som verktøy for å fremme mental og fysisk helse. Nylig utga hun boken "Drømmenes psykologi - Ny forståelse og praktisk bruk av drøm", sammen med ektemannen Paul Jan Brudal.

Les også: Vil du videre i livet

Ubevisst forberedelse

Forskning har påvist at 40 prosent av gravide kvinners drømmer handler om barn. Ellers i livet er barn et sjeldent tema som dukker opp i bare 1 prosent av drømmene hos kvinner som ikke er gravide.

70 prosent av drømmene til gravide er preget av angst, alt fra mareritt til engstelse og uro.

- Det er helt normalt å ha mareritt når man er gravid, fastslår Lisbeth Holter Brudal.

De gravides drømmer er for en stor del det hun kaller forberedelsesdrømmer. Mens du sover, forbereder du deg til det som skal skje der fremme. Drømmene viser følelsene som du bærer i deg - også dem som ligger i det ubevisste og som du ikke er klar over i våken tilstand.

Les også: Han bør ligne pappa

Gravide og drømmer

GAMLEKJÆRESTEN: Kan ofte dukke opp i gravides drømmer, og det kan føles underlig , mener Psykolog Lisbeth Brudal. © FOTO: Istockphoto

Les også: Så tett føder norske kvinner

Drømmer om gamlekjæresten

Ikke bare er drømmene med på å forberede deg følelsesmessig til selve fødselen. Du skal også finne ut av foreldrerollen og forholdet til barnet. I denne prosessen henter du fram materiale fra fortiden, fra barndommen og ikke minst forholdet til din egen mor. I drømme krysses gamle spor fra livet du har levd. Derfor hender det at gravide drømmer om gammelkjærestene sine. Noen opplever nok at slike drømmer setter dem i forlegenhet; det er liksom ikke helt "passende".

- I svangerskapet er det så mange spørsmål som tikker og går. Og om du er nysgjerrig på drømmene dine, får du en sjelden sjanse til å skjønne mer av hvem du er, sier Lisbeth Holter Brudal.

Selv om du har vært gravid før, er det ingenting som tyder på at drømmelivet blir mindre aktivt, livlig og viktig ved de neste svangerskapene. Men i tillegg til forberedelsesdrømmer, vil andre- og tredjegangsgravide ha bearbeidelsesdrømmer. Når du sover, vil drømmene ta tak i og bearbeide følelser du bærer med deg fra tidligere svangerskap, fødsler og spedbarnsperioder.

En strøm av drømmefortellinger

Lisbeth Holter Brudals interesse for gravides drømmeliv er skapt av kvinner som ble henvist til hennes psykologpraksis for å få hjelp mot alvorlig fødselsangst. Mange av kvinnene fortalte spontant om sterke og angstfylte drømmer.

- Noen av kvinnene ble skremt av drømmene sine. Andre ble forundret, både over intensiteten og at de husket dem så klart. Felles for alle var et behov for å forstå drømmene sine, forteller Brudal.

Les også: Hjelper gravide med fødselsangst

På drømmereise med kjæresten

Det er sunt og spennende å reflektere over ditt eget drømmeliv når du er gravid. Du kommer til å oppdage nye sider ved deg selv, og hvordan du har det i disse viktige månedene av livet. Men hvordan skal du konkret gå fram for å nyttiggjøre deg av drømmene i hverdagen? I vår tid er mange opptatt av selvutvikling og egenterapi. Det kan være et godt utgangspunkt.

- Drømmer er på en måte vår egen medisin i den forstand at vi ved å bruke dem, kan oppleve at livet blir lettere og rikere. Vi kan egentlig være vår egen terapeut i hverdagen, sier Lisbeth Holter Brudal.

Forsøk å skrive ned drømmene dine. Ha gjerne blokk og blyant liggende klar på nattbordet når du våkner. Du kan snakke om drømmer med andre gravide, eller føre drømmedagbok og invitere jordmor til å snakke om dem. Noen jordmødre har gjort det til en rutine å spørre om drømmer, men langt fra alle.

Men den viktigste drømmepartneren vil antagelig for de fleste være barnefaren. Det er gjort lite forskning på menns drømmeliv i forbindelse med svangerskap og fødsel. Men selv om han ikke står overfor å skulle føde selv, deler han utfordringen med å skulle forberede seg på å bli forelder. Kanskje lever han et livlig og følelsessterkt drømmeliv rett ved siden av deg i sengen. Å utforske hverandres drømmer kan det være en kilde til mer nærhet og tillit.

- Dra på oppdagelsesreise i drømmeverdenen med kjæresten, oppfordrer Lisbeth Holter Brudal.

Les også: Dropp en kaffekopp

Les også: En av fire gravide blir sykemeldt

Les hele saken