img Del på Facebook- Gravide bør være ekstra nøye med høy solbeskyttelse. Østrogennivået øker, og kombinert med soleksponering kan dette føre til pigmentflekker. De sees gjerne som brune flekker i pannen, ved tinningen og over kinnene. Derav navnet "svangerskapsmaske", forteller Rebekka Gitlestad, fagrådgiver og farmasøyt hos Apotek 1.

Arv bestemmer gjerne om og hvor du får pigmentflekker. Pigmentflekkene du får som gravid blir som regel borte etter en tid, men noen opplever at de blir permanente.

I tillegg til arv kan manglende solbeskyttelse være årsaken. Folk smører seg med for lav faktor, bruker for lite solkrem, smører seg for sjelden og oppholder seg lenge i solen.

Ikke noe å spare på

- Ikke spar på solkremen. De færreste bruker den rause håndfullen som trengs for å dekke en kropp. Særlig gravide bør være obs. Bruk høy faktor og gjenta smøringen ofte, gjerne hver 2-3 time, og spesielt etter bading, sier hun.

-Den vanligste feilen er å smøre på for lite slik at faktoren blir for lav. Jeg anbefaler å bruke solkrem med faktor 15-25 (UVB faktor Middels). Om man tidligere har hatt pigmentflekker bør faktoren være enda høyere, sier hun.

Dersom du får gjenstridige pigmentflekker finnes det flere behandlinger. Frysing, laserbehandling og reseptbelagte kremer er eksempler disse.

Går på helsa løs

Tidligere var blek hud et statussybol og ble gjerne ansett som et aristokratisk trekk. I dag vil folk helst være brune året rundt.

Humoristiske kommentarer er helt vanlig dersom sommerens steking ikke har gitt ønsket avkastning. Behovet for å være brun kan gå på helsa løs dersom man ikke er forsiktig.

I tillegg er det lett å bli både varm og dehydrert. Her gjelder det å passe på. Særlig hvis du har en liten krabat i magen.

- Er mor for varm, har fosteret det også for varmt. Fosteret gjenspeiler moren, forteller fødselslege Jenny Alvirovic ved Bærum Sykehus.

Hva er for varmt?

Men hva er for varmt? Det er ikke alltid så lett å vite. Når svetten siler og du er sprutrød i ansiktet? Eller når du begynner å kjenne antydning til ubehag som følge av varmen?

- Et generelt råd er at gravide bør holde seg i skyggen når solen er på sitt mest intense. Det innebærer altså timene mellom 11 og 15, sier hun.

Som gravid bør du komme varmen i forkjøpet ved å ta forholdsregler.

- Hvis du må være i solen av ulike grunner, bør du smøre deg godt inn, bruke luftige klær og ta på en hatt som beskyttelse. Et avkjølende bad, samt godt med drikke er også viktig, forteller hun.

Drikk før du er tørst

Væske er viktig når solen er på sitt mest intense.

Når kroppens celler opplever væskeunderskudd, får du en tørstefornemmelse. Dette er en virkningsfull reaksjon som hjelper kroppen til å opprettholde væskebalansen.

Om du ignorerer tørsten kan du oppleve å bli tørr i munnen. I tillegg blir du gjerne slapp, kan oppleve hodepine og få et lavere energinivå.

- Gravide bør passe seg for ikke å bli overopphetet og dehydrert. Det kan i verste fall kan være uheldig for fosteret, sier Troy Hammer, farmasøyt hos Vitus Apotek.

- Kom kroppen i forkjøpet og ha jevnt inntak av vann. Det er det beste for dere begge, sier han.

Farlig å bli solbrent?

- Blir man lettere solbrent påvirker det ikke fosteret. Den gravide skal være forsiktig i solen først og frem av hensyn til seg selv, understreker han.

Du bør derimot tenke deg om en ekstra gang før du slurver med solkremen.

- Kraftig solforbrenning kan ha alvorlig innvirkning på temperaturreguleringen og væskebalansen. Dette er et ekstrem tilfelle og kan potensielt ha uheldig innvirkning på fosteret, sier han.

img Del på FacebookLes mer:

Her er de vanligste solkremtabbene

Har du barn, må du unngå disse solkremtabbene

Så høy solkrem trenger barna

Les hele saken