- I de senere årene har jeg blitt mer og mer klar over hvor viktig gode og detaljerte råd om riktig mat- og væskeinntak er ved svangerskapskvalme, sier Hedvig Marie Egeland Nordeng.

Hun er professor ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Nordeng mener det slurves med rådene her, og anbefaler alle som sliter med kvalme å sette seg inn i hvilke livsstils- og kostholdsendringer de kan gjøre.

Spis ofte

- For å redusere kvalmen, er det for det første viktig å ikke la magen gå tom. Forsøk å spise litt hver andre til tredje time, og prøv å innta mat med lavt energi- og høyt proteininnhold, sier hun.

Sørg også for å drikke nok mellom måltidene, og unngå triggere som sterke lukter, fettrik mat og sterkt krydret mat.

- Forsøk å følge disse livsstils- og kostholdsrådene først. Et enkelt tegn på at du ikke får i deg nok væske, er for eksempel at du har lite og mørk urin, sier hun.

Ikke sammenheng med kjønn

- De beste rådene jeg kan gi mot svangerskapskvalme er å få nok hvile, spise lite om gangen og å spise jevnlig. Jeg mener også du kan spise det du selv har lyst på, selv om det ikke alltid er så sunt, sier jordmor Marie Svedberg.

Hun avkrefter at barnets kjønn har sammenheng med hvor kvalm du blir.

Var du veldig kvalm da du gikk gravid med førstemann, men er mindre kvalm denne gangen, betyr altså ikke det at du venter det andre kjønnet nå. 

Viktig med støtte

Det å være kvalm i flere uker eller måneder er tungt og ubehagelig, men det er i alle fall en trøst at de aller fleste blir bra etter 12. svangerskapsuke.

- Hvis du er veldig plaget, kan det kanskje også hjelpe å snakke med jordmor. Det kan også være fint å lytte til fosterlyden slik at du hører det lille barnet, og det hjelper mye å ha en tålmodig og forståelsesfull partner, sier Svedberg.

Hun mener også at det er lurt å få noen smarte kostholdsråd, og forteller at noen opplever at akupunktur hjelper på plagene.

- Ved behov kan det også være aktuelt med sykemelding til de verste plagene har gitt seg, sier hun.

Ikke vent for lenge

Nordeng mener de fleste gravide kommer langt med egenomsorg, men for noen er ikke dette nok.

- Mitt råd da er å ikke vente for lenge med å oppsøke lege. Altfor mange kvinner med moderat til alvorlig svangerskapskvalme venter for lenge med å få medisiner, og altfor mange bruker dem feil, sier hun.

Hun forteller at det tar litt tid før medisinene virker, og minner om at de bør tas før kvalmen er på sitt verste.

- Du tar jo reisesyketabletter før reisen. Når du er på det kvalmeste, virker de derimot dårlig, sier hun.

Nordeng mener mange kvinner som ender opp med sykehusinnleggelse på grunn av alvorlig svangerskapskvalme, trolig kunne unngått dette hvis de hadde fått tidligere hjelp.

Antihistaminer mot kvalme

- Vi har flere typer legemidler som kan brukes mot svangerskapskvalme, sier hun.

Det dreier seg om alt fra antihistaminer, som har vært brukt i mange år, til kvalmestillende legemidler som først og fremst brukes ved svært alvorlig kvalme, som ved kreftbehandling.

- De vanligste produktnavnene er Postafen, Phenergan, Afipran, Zofran, Stemetil og Largactil. De tre siste er mest vanlig ved sykehusbehandling, sier hun.

Nordeng forteller at også tabletter med vitamin B6 kan bedre kvalmen.

Disse brukes da gjerne i kombinasjon med antihistaminer.

- Noen kvinner syns også at akupressur armebånd virker, legger hun til.

11 råd som hjelper mot kvalmen

 • Spis hyppige, små måltider
 • Unngå sterke lukter
 • Unngå fettrik mat
 • Drikk nok mellom måltidene
 • Unngå sterkt krydret mat
 • Få nok hvile
 • Akupress armbånd
 • Ingefær
 • B6 tilskudd
 • Antihistaminer
 • Kvalmestillende legemidler

Kilder: Professor Hedvig Marie Egeland Nordeng og Jordmor Marie Svedberg

Trygge medisiner

Hvis du trenger råd, kan apotekets farmasøyt informere deg om hvilke legemidler som er trygge for gravide og kan forskrives mot svangerskapskvalme.

- Apotekfarmasøyten henviser så til legen hvis kvalmen er så uttalt at legemiddelbruk er riktig. Det er også viktig å huske at når legen forskriver et kvalmestillende legemiddel til en gravid kvinne, betyr dette at det er tryggere å bruke medisinene enn å unnlate å bruke den, sier hun.

Nordeng forteller at det i dag finnes mye data på alle de vanligste kvalmestillende legemidlene som tyder på at de trygt kan brukes av gravide.

- Men fordi legemiddelprodusentene ikke har søkt om markedsføringstillatelse mot svangerskapskvalme i Norge, står det gjerne et forbehold om bruk blant gravide på pakningen, sier hun.

Gratis informasjonstjeneste

Dersom du heller vil prøve naturpreparater mot plagene, kan ingefær brukes mot kvalmen.

- Det kan brukes inntil et gram i døgnet. Noen kvinner syns dette hjelper, mens andre syns kvalmen blir verre. Noen anbefaler også bringebærbladekstrakt mot svangerskapskvalme, men det vil jeg ikke anbefale da det tradisjonelt har blitt brukt som fødselsforberedende middel, sier hun.

Nordeng anbefaler for øvrig alle gravide og ammende med spørsmål om medisiner, om å ta kontakt med www.tryggmammamedisin.no

Dette er en gratis, offentlig tjeneste der leger og farmasøyter tilbyr individuelle råd om medisiner.

Les hele saken