En million nordmenn har migrene og mange kvier seg for å bli gravide i frykt for å bli verre. Det er ikke tilfellet. Forskning viser nemlig at 2/3 av gravide får redusert migrene under svangerskapet.

To typer migrene

Det finnes to typer migrene; migrene med og uten aura. Av verdens befolkning har 16 prosent migrene uten aura mens 8 prosent har med, de resterende 1 prosent har en kombinasjon.

- De hormonelle forandringene under svangerskapet gir en reduksjon i progesteron og økning i østrogen- og endorfinbalansen. Dette er medvirkende faktorer til at migrene uten aura bedrer seg under svangerskapet, sier Aleksander Chaibi, kiropraktor og fysioterapeut ved Atlasklinikken i Oslo.

De tre første månedene vil likevel noen oppleve en forverring av sin migrene. Dette skyldes trolig en kombinasjon av morgenkvalme og dårlig appetitt, som igjen gir lavt blodsukker og dehydrering. Skulle du få migrene for første gang under svangerskapet vil denne hodepinen som regel også være med aura.

For kvinner med migrene uten aura og som ønsker å bli gravid er det derfor ingen grunn til bekymring. De som har migrene uten aura får mindre migrene i svangerskapet og i noen tilfeller også i tiden rett etter fødsel,

=

FORSKER PÅ MIGRENE: Aleksander Chaibi er kiropraktor og fysioterapeut, og jobber med doktoravhandling om migrene. © Foto: Atlasklinkken

Rundt 2/3 deler av de som har migrene har ikke aurasymptomer. Aura er en nevrologisk forstyrrelse og et forstadium til selve migrenehodepinen. Det varer i omtrent 20 minutter og du kan oppleve synsforstyrrelser og kraftsvekkelse i armer. Når aurafenomenet forsvinner, får pasienten hodepine innen kort tid.

Aleksander Chaibi jobber også med en doktoravhandling på Forskningssenteret ved Akershus Universitetssykehus, der han undersøker effekten av kiropraktorbehandling for migrene. Tidligere har Head and Neck Research Group ved Forskningssenteret funnet ut at behandlingsformer som massasje, fysioterapi og kiropraktikk kan ha like god effekt som medisiner. Dette har også Aleksander Chaibi erfart i sine studier.

Må klare seg uten medisiner

- Dessverre for noen, viser forskning også at migrene med aura ikke bedrer seg, men holder seg stabilt gjennom hele svangerskapet. Jeg anbefaler gravide å redusere medisinbruken under svangerskapet. De kan heller forsøke manuelle behandlingsformer som fysioterapi eller kiropraktikk. Forskning viser at det har effekt, sier Chaibi til Foreldre & Barn.

Følg debatten i vårt forum Barnimagen: Gravid og migrene?

- Vår erfaring er at hormonell migrene ofte blir bedre eller borte under graviditet og i ammeperioden. Det er derfor leger ofte vitser med at kvinner med migrene bør få mange barn, slik at migrenen holder seg unna, sier Anne Clark, forbundsleder i Norges Migreneforbund.

Hennes erfaring er at kvinner med hormonell migrene (som ofte har anfall i eggløsningsperioden og samtidig som mensen) ofte blir vesentlig bedre under graviditet, og at dette skyldes hormonendringer.

Amming hjelper også

- Vi har også opplevd at noen har satt inn hormonspiral etter graviditeten og da halvert antall anfall. Noen forteller at de ikke merket noe forskjell på migrenen når de var gravide, og er nølende til bruk av hormonspiral, p-piller, p-sprøyter i tilfelle migrenen da blir verre. Ved hormonell migrene opplever noen migreneanfall i starten av graviditeten, men at disse ofte er lettere og varer kortere tid. Hos noen endrer migrenemønsteret seg såpass under graviditeten at de blir bedre etter graviditeten. Det kan se ut som om amming også "hjelper" på hormonell migrene, sier Anne Clark til Foreldre & Barn.

Ofte endrer livssituasjonen seg etter du har fått barn og dette kan selvsagt også spille inn. Du lever, spiser og sover mer regelmessig, eller kutter ut en del matvarer i forbindelse med graviditet og amming. En god nyhet til de som har hormonell migrene, er at denne ofte forsvinner i overgangsalderen. Da har de noe å se fram til.

Ved migrene under graviditet, må du finne andre måter å takle din migrene på. Du kan bruke noe smertestillende, eller medisiner mot kvalme. Andre alternativer er kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut. Andre tips som kan hjelpe mot migrene er å holde noe kaldt på pannen, eller ligge i mørkt rom.

gravid, amme,migrene

TO TETTE: Det er ikke for uten grunn mange leger sier kvinner med migrene bør få flere barn. De fleste blir nemlig bedre i graviditeten og ammeperioden. © Foto: Thinkstock

Migrene ved graviditet

  • Tidligere het det seg at svangerskap var den beste medisin mot migrene.
  • Man antar at ca. 60-70% av alle kvinner med migrene uten aura opplever en forbedring av migrenen under svangerskapet.
  • For kvinner som har migrene med aura viser det seg dessverre at hodepinen neppe blir bedre under svangerskapet.
  • Studier har vist at det er en økning av migrene igjen hos de fleste i siste tredjedel av svangerskapet.
  • Vanlige migreneanfall under svangerskapet er ikke farlig for mor eller barn.

Kilde: Norges Migreneforbund

Åtte måneder uten migrene

Datteren Tine Clark (27) er leder av Migreneforbundets fylkeslag i Oslo og Akershus. Hun har slitt med migrene med aura siden 7-årsalderen, men har opplevd bedring etter hun ble gravid. Etter at datteren Hanne (7 måneder) ble født, har hun ikke hatt et eneste migreneanfall.

- Jeg hadde hørt at du både kunne bli bedre og verre i graviditeten, men jeg hadde ikke tenkt så mye på det. Men da jeg helt i starten hadde to kraftige anfall, ble jeg bekymret. Problemet med å ha migrene i graviditeten, er at jo at man ikke kan ta den vanlige medisinen. Også på slutten hadde jeg noen voldsomme anfall, det ene med synsforstyrrelser på begge øyene, følelsesløs arm og lammelse i halve ansiktet. Legene trodde først det var svangerskapsforgiftning, forklarer Tine Clark.

Men i midten av svangerskapet var det åtte måneder med migrenefri, noe som er bedre enn normalen for 27-åringen. Hun har hatt glede av behandling hos kiropraktor og fysioterapeut.

- Jeg er usikker på om jeg har hormonell migrene, men i graviditet- og ammeperioden har jeg i hvert fall følt meg bedre, sier Tine Clark til Foreldre & Barn.

migrene, gravid

BEDRE ETTER BABY: Tine Clark (27) har blitt bedre av sin migrene i svangerskapet og ammeperioden. © Foto: privat

Les hele saken