Det kan ofte bli fokus på det negative med å være gravid. Man legger på seg, får humørsvingninger og strekkmerkene kommer.

- Gravide kvinner leser mye av det som ligger ute på nett og mye av det er bekymringer og negative tanker rundt graviditet. Derfor er det viktig å være bevisst på gode og positive, sier lege og gründer av nettstedet Lykkeligsomliten.no Kari Løvendahl Mogstad.

Hun råder deg til å stoppe opp i hverdagen og bli kjent med deg selv.

- Og ikke bekymre deg unødvendig. Det er mange som bekymrer seg gjennom hele svangerskapet og som egentlig glemmer å følge utviklingen. I stedet for å lese om babyens utvikling, kjenn etter, sier Mogstad.

I tillegg råder Mogstad deg til å gjøre følgende:

* Fysisk aktivitet: Jo bedre form du er i, desto mer velvære føler du. Både fysisk og psykisk.

* Unn deg litt luksus: Smør deg inn med krem og plei deg selv. På den måten blir du kjent med kroppen din og du unner seg selv litt luksus i hverdagen.

* God musikk: Ta deg tid til å kose deg. Ligg på sofaen og slapp av. Lytt til god musikk. Det gir både ro og glede.

Sjekk ut vår svangerskapskalender. Her kan du følge svangerskapet uke for uke.

STØTTE: Partneren kan gi deg god støtte mens du er gravid.=

STØTTE: Partneren kan gi deg god støtte mens du er gravid. © Colourbox

Det svenske nettstedet Alltombarn.se har listet opp ti forskjellige ting du må huske på når du er gravid:

1. Kjøp noe fint og upraktisk til babyen. Det kommer måneder og år hvor du må være både praktisk og fornuftig. Men i tillegg til det kan du jo kjøpe noe som er veldig fint, men kanskje ikke så praktisk? Og hva med å handle noe fint til deg også.

2. Be om støtte. En støttende partner er uvurderlig. Har du behov for å sove lenger, få en massasje eller bare prate litt, fortell det til partneren din. Ikke forvent at han skal vite hva du tenker hele tiden.

3. Følg fosterets utvikling. Gjennom å følge fosterets utvikling får du ta del i det som skjer inne i magen din. Det kan være en fantastisk opplevelse.

4. Skriv et brev til jordmor. I brevet kan du forklare hva du tenker til jordmora di. Hvordan du vil at hun skal støtte deg, hvilke type smertestillende du vil ha og hvilke forventninger du har til selve fødselen.

5. Prat med venner. Gjennom å prate med venner og familie som har små barn eller babyer får du en liten oppfatning om hvordan hverdagen blir når babyen kommer ut.

6. Ta en titt på økonomien. Sett deg ned sammen med din partner og se hvordan økonomien deres kommer til å bli seendes ut når du er i permisjon. Sett dere godt inn i hvordan ting fungerer og hva dere har krav på av penger og permisjon.

7. Kjøp mammaklær. Finner du ikke lenger noe som passer i klesskapet ditt? Ta en shoppingdag med venninner. Det har kommet mye fint på mammafronten, så du har nok å boltre deg i.

8. Nyt formene dine. Kanskje passer ikke de gamle klærne dine like bra. Men som sagt finnes det mange flotte mammaklær, og hvorfor ikke investere i flott undertøy?

9. Vær snill mot deg selv. Når du allikevel har fortalt alle at du er gravid er det lov å være litt sliten noen ganger. Vær litt god mot deg selv og kos deg på sofaen en ekstra time om du har lyst.

10. Sov. Pass på å samle krefter mens kan. Du kommer til å behøve det og det kan være lenge til neste gang du kan sove ut.

Les også:

Se hvordan en mann takler en fødsel

Du må ha mer sex enn du tror for å bli gravid

Dette har du krav på når du får barn

Denne ordboka gir det svar på alt du måtte lure på under graviditeten

Les hele saken