Fødselssmerter er de sterkeste ikke-behandlede smertene som tillates i norske sykehus, ifølge professor Audun Stubhaug, leder ved Avdeling for smertebehandling ved Oslo Universitetssykehus.

Det tror ikke mennene i YouTube-videoen under noe på.

- Kvinner overdriver alt, mener de, og bestemmer seg for å prøve å føde selv.

Elektroder på magen

De får hjelp av en fødselslege som plasserer elektroder på magene deres. Disse fremkaller sammentrekninger eller "veer" tilsvarende de en kvinne opplever under fødsel.

Det tar ikke lang tid før de begge begynner å stønne av smerte, selv om legen forsikrer dem om at de fremdeles er i en tidlig fase av "fødselen".

Hadde dette vært en ordentlig fødsel, kunne de ha fått epidural. Det er nemlig ikke pysete å be om smertestillende.

Puster som fødende kvinner

Konene deres ankommer etter hvert fødestuen med hver sin kaffe i hånden, for å overvære seansen.

Det er tydelig at begge har medfølelse med sine lidende kjærester, men de klarer ikke å holde latteren tilbake da mennene kommer til den aktive delen av fødselen og begynner å gjøre pusteøvelser som to ordentlige fødekvinner. De vrir seg av smerte og hyler «ikke snakk til meg!» - en situasjon de fleste kvinner som har født kan kjenne seg igjen i.

De to mennene står løpet ut, men konkluderer etterpå med at «det var helt grusomt» og «mye verre enn de hadde trodd».

- Det føltes ut som om jeg fødte et barn, sier den ene, før han ser inn i kameraet og takker sin mor:

- Mor, om det jeg gikk gjennom nå, i det hele tatt ligner det jeg gjorde mot deg da jeg ble født, så er du en superhelt.

To typer smerter

For disse mennene var fødsel en lek, men harde fødsler, rifter og dårlig søm på fødeavdelingene kan gi livsvarige plager for noen kvinner.

Det store flertallet opplever likevel at fødselen går helt fint, og noen, som Marit Sæther (34), får en god fødselsopplevelse ved hjelp av mentale teknikker.

Fødselssmerter kan deles inn i to hovedgrupper:

* I starten kommer smertene fra livmoren og livmorhalsen. De kan minne om menstruasjonssmerter, men er betydelig sterkere. Du kjenner gjerne en indre smerte i bekkenet og ryggen når riene trekker livmoren sammen og åpner livmorhalsen.

* I fødselens utdrivningsfase, når livmorhalsen har utvidet seg og babyen skal ut, oppstår smerten fra vev som presses, strekkes og kanskje revner. Denne smerten er skarpere, mer konkret og tydeligere lokalisert.

Både åpningsfasen og trykkefasen varer lenger for førstegangsfødende enn for flergangsfødende. Fødselen er nemlig en skikkelig treningsøkt for livmormuskelen og underlivet ellers.

Når du først har født én gang, vil muskelen holde seg veltrent til du skal føde neste gang.

For dette er fakta: Hvis fødselen varer i 10 timer, kan du forvente mindre enn 1,5 timer sammenlagt med smerte.

Dette kommer fram i en nederlandsk studie som er gjengitt i boka "Proactive Support of Labour" (på norsk: "Proaktiv støtte under fødsel").

På og av

En fødsel gjør med andre ord ikke vondt hele tiden. Smertene er intense på toppen av en ri, men flater fort ut igjen.

Vit også at halvparten av alle førstegangsfødende klarer å føde på under seks timer fra jordmor konstaterer at fødselen er i gang.

Les hele saken