Skrekkhistorier om kvinner som revner fra underlivet til langt opp på ryggen er ikke morsom lesning for gravide. Men faktum er at de fleste revner under fødselen.

- Ca. 70 prosent får rifter under fødselen, men de fleste er mindre alvorlige rifter (grad 1 og 2). De alvorlige riftene som blant annet kan føre til analinkontinens er det kun rundt 2 prosent som får. Disse var vanligere før, men det har blitt gjort mange tiltak for å redusere dem, forteller Elham Baghestan, overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus.

Baghestan disputerte tidligere i år med en doktorgradsavhandling om fødselsrifter, hvor hun også fant hvilke kvinner som er mest utsatte for alvorlige fødselsrifter:

Grader av fødselsrifter

Grad 1: Overfladisk skade av hud i perineum eller skjedens slimhinne.

Grad 2: Dyp perinealskade med skade på muskulatur i perineum. Et klipp, episiotomi, regnes også som grad 2.

Grad 3: Skade av perineum der lukkemuskulaturen rundt endetarmsåpningen er helt eller delvis avrevet.

Grad 4: Større skade av perineum der slimhinnen i endetarmen er ødelagt.

Kilde: Sykepleien.no

- Mødre over 30 år.

- Førstegangsfødende.

- Mødre med tidligere keisersnitt.

- Afrikanske og asiatiske mødre.

- Mødre forløst med tang eller vakuum.

- Mødre som føder et stort barn.

- Mødre som føder på en stor fødeinstitusjon.

Revnet du under fødselen? Del din erfaring her.

Ekspertene strides

Det finnes imidlertid noen grep du kan gjøre i løpet av graviditeten som skal forhindre fødselsrifter. Ekspertene strides imidlertid om hvorvidt de virker eller ikke.

Slik kan du forebygge revning

1. Bringebærblad:

Bladene på bringebærplanten har i århundrer vært brukt som urtemedisin ved graviditet, fødsel og amming. Te av bringebærblader, eller bringebærblad-kapsler, skal styrker vevet og virke på muskulaturen i livmoren. Det gjør at livmoren jobber mer aktivt, noe som kan redusere sjansene for å revne. Dette er imidlertid ikke bevist.

2. Masser mellomkjøttet:

Siste måneden av svangerskapet kan du massere mellomkjøttet med for eksempel jordnøttolje ti minutter hver dag. Dette er for å gjøre huden mer elastisk. Ifølge overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus, Elham Baghestan, er det imidlertid ikke forskning som bekrefter om dette har en effekt.

3. Unngå underlivssopp:

Sopp i underlivet svekker slimhinnekvaliteten, noe som øker sjansene for revning. For å bygge opp slimhinnen og unngå sopp bør du spise sunt og kutte ned på sukker og gjær og tilføre snille tarmbakterier, mener homøopat og akupunktør Anette Heggemsnes.

- Mye av det som anbefales er nok kjerringråd. Bringebærblad-te har jeg for eksempel aldri hørt om, sier Baghestan.

Det eneste tiltaket med dokumentert effekt, er ifølge Baghestan varme kluter mot mellomkjøttet under fødselen.

- Dette kan redusere faren for alvorlige fødselsrifter, og blir mye brukt her på Kvinneklinikken. Varme omslag skal bidra til å tøye vevet, forteller Baghestan.

- Å føde på krakk og i stående stilling er forbundet med økt risiko for alvorlige rifter. Alle fødestillinger som tillater jordmor å ha bra oversikt over mellomkjøttet og kunne støtte den under fødselen er bra, legger Baghestan til.

Begrens gjær og sukker i kosten

Homøopat og akupunktør Anette Heggemsnes ved Frøyaklinikken i Oslo er opptatt av å tilrettelegge for at den gravide skal ha minst mulig problemer med revning under fødselen. Det viktigste ifølge henne er å passe på at du ikke får sopp i underlivet.

- Når en kvinne kommer til oss med sopp i svangerskapet er vi opptatt av å bedre slimhinnen hennes til fødsel. Ved soppinfeksjon blir huden i skjedeåpningen og slimhinnen i skjeden mye mer skjør og stram, dermed kan man lettere revne, forteller hun.

For å forhindre soppdannelse anbefaler Heggemsnes den gravide å spise sunt og begrense sukker og gjær i kosten og tilføre snille tarmbakterier.

Be om en hjelpende hånd...

Et tips mange gravide har hørt om er å massere mellomkjøttet for å unngå revning.

- Dette kan du begynne med siste måneden av svangerskapet. Grunnen til at massering av mellomkjøttet kan hjelpe mot revning er at det gjør huden mer elastisk.

- Mange bruker jordnøttolje, men mandelolje eller Weledas fødselsforberedende olje er også gode alternativer, forteller Heggemsnes.

Dette kan du gjøre selv etter toalettbesøk eller i sengen på kvelden. Du kan også be om en hjelpende hånd fra din partner.

- Jeg anbefaler ca. ti minutter med massering hver dag. Det trenger ikke å være sammenhengende, så du kan godt gjøre litt etter hvert dobesøk, oppfordrer Heggemsnes.

Lurer du på hvordan du kan massere mellomkjøttet? Ta en titt på denne videoen her:

Les hele saken