Stripping hos jordmor har en ganske annen betydning enn stripping på nattklubber eller soverommet. Her er ingen sexy antrekk, eggende toner eller erotiske bevegelser med i bildet.

Den formen for stripping det her er snakk om er et tilbud til deg som har kommet helt til slutten av svangerskapet og begynner å bli overmoden for å få babyen i armene dine.

Gravide i barnimagen-forumet lurer på om de kan be jordmor om stripping.

For etter hvert som ukene og månedene går, kan det være tungt å holde motet oppe. Kroppen og psyken sliter, nettene blir tunge og søvnløse og datoen for termin nærmer seg med museskritt.

Hvis du da ikke er blant dem som faktisk passerer terminen uten at noe har skjedd. I så fall kan du gjerne ta en prat med jordmor og høre om hun kan bidra med litt stripping.

God effekt ved overtid

- Stripping betyr at man prøver å utvide mormunnen. Man foretar da en gynekologisk undersøkelse, som oftest ved termin, for å se om fødselen er nært forestående. Stripping gjøres nemlig bare dersom man mener det kan ha god effekt, hvilket betyr at livmorhalsen og mormunnen skal føles moden for fødsel, sier jordmor Marie Svedberg ved Jordmorsenteret i Oslo til Foreldre & Barn.

Fører til maserier

Dersom stripping foretas for tidlig, er risikoen tilstede for at man setter i gang maserier. Og for en allerede sliten, høygravid kvinne er dette slettes ikke til noen nytte.

- Dette vil bare slite ut moren, sier Svedberg. Mange pasienter ber om stripping selv, og da er det viktig at vi jordmødre forklarer hva det faktisk innebærer, sier hun.

Så hva gjøres egentlig når jordmor stripper en pasient?

- Når man stripper, prøver man å løsne hinnene ved å føre en finger opp i mormunnen på den gravide. Dette må gjøres forsiktig, men hinnene er ganske seige og sterke. Faren for at de ryker er derfor veldig liten, sier jordmor Siri von Krogh.

Dette er et triks jordmødrene kan hente frem når hodet til babyen er festet og de vet at fødselen vil starte snart.

Går i fødsel

- Grunnen til at man stripper, er at man vil provosere kroppen til å gå i fødsel. Når man løsner litt på hinnene, frigjøres det prostagladiner, som er med på å starte fødselen, sier von Krogh. Hun legger til at prostagladiner også finnes i sæd, og at dette er årsaken til at samleie også kan være med på å sette i gang en fødsel.

- Det er også prostagladiner i stikkpillene som man bruker for å modne mormunnen, legger hun til.

Ifølge jordmor Siri von Krogh er det helt greit å be om stripping hos jordmoren eller legen, men husk at du ikke trenger å komme med forespørselen for tidlig.

For i tillegg til at dette altså kan fremprovosere maserier, har det faktisk ingen særlig effekt dersom det gjøres for tidlig. Dette er først og fremst et tilbud til deg som har nådd termindatoen.

- Hvis man har mye kynnere og tingene ligger godt til rette for fødsel så kan man be om dette. Strippingen kan da være det lille som gjør at man bikker over til fødsel, sier hun.

Les hele saken