Det beste, for både mor og barn, er at fødselen skjer naturlig. Der er det store flertallet av leger og jordmødre hjertens enige.

Tallet på keisersnitt i Norge øker stadig. Ifølge nye studier skal inngrepet både gi barna dårlig helse, og endre barns DNA.

Men det er likevel ikke til å komme bort ifra at noen ganger kan keisersnitt være best.

Som et forsvar til det for tiden utskjelte keisersnittet, får du derfor seks gode grunner til å ta keisersnitt.

1. Skal du ha et planlagt keisersnitt, vet du når det skal skje, og hva som skal skje

I motsetning til en vaginal fødsel, der du har liten eller ingen kontroll over når fødselen vil begynne (veldig få opplever å nedkomme akkurat på termindato), har man ved et planlagt keisersnitt bestemt både dato og klokkeslett, og alle er innstilt på hva som skal skje.

2. Du unnngår rifter og skader i fødselskanalen og endetarmens ringmuskel

Også naturlige fødsler kan medføre komplikasjoner.

I forbindelse med fødsel kan en rift fra skjedeåpningen og bak til endetarmen medføre at lukkemuskelen til endetarmen rives over (anal sfinkterruptur). Det medfører sviktende kontroll over endetarmen og lekkasjeproblemer.

Ingen vet hvor mange norske kvinner som går rundt med «ødelagte» underliv forårsaket av barnefødsler. Mange tør verken snakke med lege eller andre, selv om plagene blir store og kronisk.

«Altfor mange sliter med inkontinens og lekker urin, gass eller avføring etter at de får barn. Å revne fremover kan være fryktelig, men å skade endetarmen er rett og slett katastrofe» har jordmor Siri von Krogh tidligere uttalt til Klikk.no.

NYFØDT (Foto: colourbox.no

Skal eller har du tatt keisersnitt?

Delta i keisersnittdebatten på BarniMagen.com, eller skriv din mening i kommentarfeltet nederst i denne saken.

3. Hvis tanken på de forestående fødselssveene gjør deg så redd og engstelig at det påvirker dagliglivet ditt i uutholdelig grad

Nesten seks prosent av alle gravide kvinner er så redd for å føde at det går utover livskvaliteten, ifølge Pasienthåndboka.

Men: Det er viktig å være klar over at mange som sliter med fødselsangst og derfor vil ha keisersnitt, endrer mening og vil ha vaginal fødsel etter at de har fått oppfølging og samtale med helsepersonell, inkludert informasjon om smertelindring.

Det blir heller ikke riktig å se på keisersnitt som en «enkel løsning» som gir mindre smerter.

Du slipper fødselsssmertene, men du får smerter etter operasjonen, og såret bruker noen uker på på å helse.

4. Det er mindre risiko for at barnet kan få hjerneskade grunnet manglende surstofftilgang under fødselen

Barnets hode kan komme i klem og skades under fødselen, og dårlig oksygentilførsel til barnet under fødselen kan forårsake hjerneskade, skriver Pasienthåndboka.

Ifølge Wikipedia skyldes 5 prosent av CP-tilfeller (cerebral parese) komplikasjoner under fødsel, særlig tilstander som gir langvarig oksygenmangel hos barnet, slik som blødninger under fødsel, asfyksi og langvarige kramper.

5. Hvis barnet ligger i seteleie, eller har stort hode, eller hvis mors bekken er trangt

Med gode bekkenmål er det ikke alle fødeavdelinger i Norge som velger keisersnitt på en førstegagsfødene med seteleie, men ofte får kvinnen velge dette selv.

6. Hvis det er fare for mor eller barns liv

- De fleste keisersnitt er ikke planlagte, men skjer under et fødselsforløp hvor det oppstår komplikasjoner underveis, forteller Susanne Albrechtsen, seksjonsoverlege ved fødeseksjonen på Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

Hun understreker at vaginal fødsel er å foretrekke i de tilfellene hvor det står bra til med både mor og barn, men i de tilfellene hvor fødselen går for langsomt fremover, stopper helt opp eller ikke vil starte, eller hvis barnet får oksygenmangel under fødselen, kan keisersnitt redde liv.

- I ikke-vestlige land, hvor de ikke har tilgang på trygge keisersnitt, øker risikoen for at både mor og barn dør når fødselen trekker ut i mange dager, forteller Albrechtsen.

Også hvis mamma er syk av svangerskapsforgiftning, eller hvis barnet har vokst for lite, kan keisersnitt være livreddende.

- Det er fint at vi har keisersnittet i de tilfellene hvor fødselen ikke går som forventet, sier Susanne Albrechtsen.

Les hele saken