Planlagt hjemmefødsel med tvillinger

- Vi var overbevist om at vi skulle greie tvillingfødselen alene

Da ingen jordmor ville gå med på hjemmefødsel med tvillinger, tok Rune André og Elise imot tvillingene sine selv.

HJEMMEFØDSEL: Pappa Rune André har tatt imot både minstejenta og tvillingene hjemme på stuegulvet uten assistanse.
HJEMMEFØDSEL: Pappa Rune André har tatt imot både minstejenta og tvillingene hjemme på stuegulvet uten assistanse. Foto: Jon Anders Skau.
Sist oppdatert

- Vi mener lite kan gå galt siden fødsel er en naturlig hendelse. En kvinne vet instinktivt hva hun skal gjøre når et barn fødes , sier firebarnsfar Rune André Fjermedal.

Elise Thrane-Fjermedal har født tre av parets fire barn hjemme - uten jordmor. Pappa Rune André tok imot både tvillingene og yngstejenta på stuegulvet.

Eldstedatteren Elvina (3) tar piruetter rundt ham på stuegulvet. Eldin (2) og tvillingsøsteren Brida haler og drar i foreldrenes bok med bryllupsbilder.

I sofaen ligger minstejenta Irin og sover ut melkerusen midt i ståket. Tre uker tidligere ble hun født omtrent der Elvina svinger seg rundt. I et badekar fra Toys r’us, fylt med varmt vann av pappa, mens mamma Elises rier ble kraftigere og kraftigere.

Også tvillingene ble født hjemme, uten jordmor til stede. Foreldreparet mener moren og kvinnekroppen spiller hovedrollen i en naturlig fødsel. Jordmor er eventuelt en hjelpende hånd.

Ønsket om hjemmefødsel har vært der helt siden Elise var gravid med Elvina. Men da datteren fortsatt ikke var født to dager etter at vannet gikk, endte det med fødsel på sykehus.

Insisterte på hjemmefødsel

Før Elvina fylte ett år, ble Elise gravid igjen. Denne gangen VILLE hun føde hjemme!

På ordinær ultralyd viste det seg å være tvillinger. Dermed gikk planen om hjemmefødsel med jordmor til stede i vasken.

- Jeg var på kontroll rett etter ultralyden og fikk vite at tvillingene måtte fødes på sykehus fordi det er et risikosvangerskap, forklarer Elise.

Verken hun eller mannen slo seg til ro med svaret. De kontaktet flere jordmødre for å finne en som var villig til å være med på tvillingfødselen.

Jakten var resultatløs.

Ble kraftig advart

Så kom Elise over nettsiden til amerikanske Laura Kaplan Shanley. Hun er en forkjemper for uassistert fødsel, og har født flere av barna sine hjemme uten jordmor. Elise kjente seg veldig igjen i det Laura skrev.

- Vi var overbevist om at vi skulle greie tvillingfødselen alene, sier hun.

Det manglet ikke på advarsler fra familie, venner, kjente og ukjente. "Tør dere dette?" "Hva om noe går galt?" I tvillingmødre-gruppa på Facebook var reaksjonene voldsomme på Elise og mannens kontroversielle valg.

Navlestrengen røk

Eldin og Brida ble født 29. mars 2013.

Vannet hadde gått to dager før, så foreldrene var innstilt på fødsel, fem uker før termin.

Elvina lå og sov dagluren sin da Eldin, tvilling nummer en, nærmest fløy ut av moren som en rakett. Hun sto på huk på en tildekket madrass i stua.

Klokka var 12.30 og jordfar Rune André tok imot. Navlestrengen røk på vei ut, og faren så at den ikke fungerte lenger. Den var helt hvit.

- Eldin var liten, men jeg så med en gang at han var i fin form. Han hadde fin farge og skrek, sier han.

Navlesnora hadde trolig blitt liggende i klem.

- Dere vurderte ikke å ringe sykehuset da vannet gikk?

- Det er sikkert vanlig prosedyre, men vi var innstilt på å ta imot tvillingene hjemme. På et eller annet tidspunkt må jo vannet gå. Fødselen gikk bra, uten noe dramatikk. At navlesnoren røk var kun en observasjon, og ikke noe problem da gutten var sunn og sprek. Det var heller et tegn på at fødselen skjedde i rett tid, mener Elise.

Tre timer

Etter at Eldin var ute, ble fokuset å få ut morkaken hans. Elise vandret rundt i stua og dro i navlestumpen som hang ut. Hun var opptatt av at tvillingsøsteren skulle få fri passasje.

Morkaken løsnet etter hvert. Brida lå i seteleie, men snudde seg til hodeleie etter at tvillingbroren ble født.

Etter tre timer begynte Elise å bli skikkelig lei.

- Nei, nå må du komme ut! sa hun til datteren i magen, og jammen kom hun ikke rett etterpå.

Også hun ble tatt imot av pappa. Han støttet hodet litt mens kona utnyttet tyngdekraften der hun satt på huk på madrassen. I løpet av 2-3 pressrier var hun ute.

Følte seg trygge

- Hvordan er det å ta imot barna helt alene?

– Å se hodet komme, og selv ta imot barnet og gi det til moren, er en vakker og sterk opplevelse. Å være alene om dette krever disiplin og stødighet. Samtidig må man være til stede ved eventuelle kriser eller svake øyeblikk hos moren, sier Rune André som jobber som healer.

Elise følte hva hun skulle gjøre, og ikke gjøre, under fødselen. Da hodet til Brida var ute sa hun til mannen at han ikke måtte dra henne ut, men vente på neste rie.

- Jeg visste instinktivt at det var det rette. Vi kvinner vet slikt fordi vi er utrustet til å føde, mener hun.

Rune André klippet navlesnoren med en saks, etter å ha satt klesklyper på hver side av kuttstedet. De lot det gå lang tid før de kuttet forbindelsen til moren. Saksen ble desinfisert med en flamme. Slik de gjorde det før i tiden.

Å la det gå så mye som tre timer mellom tvilling en og tvilling to hadde aldri skjedd på sykehus, tror foreldrene, og mener Brida trengte disse timene på å bli født.

- Så lenge man venter til ungen er klar, og ikke tukler med drypp og andre hjelpemidler for å få ungen ut, vil det gå bra, mener Rune André.

Mye mas på sykehus

Elise synes det har vært fantastisk å føde hjemme. Hun har vært i fin form etter fødslene, og det har ikke vært behov for å sy. Å føde uten smertestillende synes hun går fint.

Da Elvina ble født var det mye mas. Jordmødre kom ut og inn, og det var stadig nye skift å forholde seg til. Hun følte heller ikke at ønskene hennes ble fulgt opp.

- Jeg synes Elvinas fødsel var lengre og mer smertefull enn fødslene med de tre andre. Også følte jeg meg umyndiggjort. De nektet for eksempel å ta ut dryppet da fødselen var i gang, sier Elise.

Under graviditeten med minstejenta Irin følte de ikke noe behov for å ha jordmor til stede ved fødselen.

Paret er nyinnflyttet til Kristiansand, og kjenner ingen jordmødre som tar hjemmefødsler.

- Vi var sikre på at tvillingfødselen ville gå bra, og var sikre på at fødselen av Irin også ville gå fint uten hjelp av jordmor, sier de.

Irin ble født 10. april. Fødselen startet klokken 03.30, og halvannen time senere var hun en del av familien i stua. Fra Elise entret bassenget og til Irin ble født, gikk det maks 20-30 minutter.

På et tidspunkt glemte hun å puste og fikk litt panikk, men ektemannen greide å roe henne ned.

- Det eneste dumme var at jeg hadde glemt å kjøpe vannflaske så han måtte løpe til og fra kjøkkenet med et vannglass til meg, sier hun og ler.

Rune André hjalp til da Irin kom ut, og familien var spent på å oppdage kjønnet. "Det er en jente", utbrøt han da babyen var ute.

-  Et vakkert øyeblikk. Jeg er glad det ikke var noen andre enn han til stede da hun ble født. Han fikk ta i mot det barnet han selv hadde satt der, sier Elise.

I forhold til tvillingene som veide 1,5 kilo (Eldin) og 2,2 kilo (Brida) var Irin stor med sine 3 kilo. De tre storesøskene fikk hilse på den nyankomne lillesøsteren da de våknet om morgenen. Alle tre sov gjennom fødselen.

Ofte komplisert

- Jeg har aldri hørt om tvillinger som har blitt født hjemme før. Hverken med eller uten assistanse av jordmor, sier Tore Henriksen.

Han har 35 års erfaring som fødselslege og er professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer og overlege ved fødeseksjonen ved Oslo Universitetssykehus-Rikshospitalet.

Overlegen sier foreldrene står fritt til å velge å føde barna uassistert hjemme, men at dette selvsagt ikke er noe som anbefales. Det er ingen tvangsbehandling i fødselshjelpen, det er det kun psykiatrien som har.

Henriksen sier tvillingfødsler ofte er såpass kompliserte at ingen jordmødre eller leger vil si ja til å forløse dem utenfor sykehus.

Hovedutfordringen er å få ut tvilling to. Det første barnet kommer som regel greit ut, men sjansen for at tvilling to legger seg feil, at morkaken løsner eller at navlesnoren kommer i klem, er til stede.

At det gikk så mye som tre timer mellom Eldin og Brida da de ble født, er ikke unikt ifølge fødselslegen.

- Praksisen er litt ulik ved sykehusene, men det kan fort gå 2-3 timer mellom forløsningen av tvillinger på sykehus også. Det kommer litt an på omstendighetene, sier Henriksen.

- Stemmer det at det er mindre komplikasjoner knyttet til hjemmefødsler enn sykehusfødsler? Da under forutsetning av at det er en jordmor til stede.

- Ja, det stemmer. Men man må legge en rekke forutsetninger til grunn. Det må ligge til rette for en ukomplisert fødsel og både moren og barnet må være friske, sier Tore Henriksen.

Årsaken til at hjemmefødsler har mindre komplikasjoner kan være at personalet på sykehuset griper inn med ulike tiltak der de med fordel kunne ha ventet.

Styrker parforholdet

Paret har aldri vært redde for at noe skulle gå galt under hjemmefødslene.

- Nei, vi forventer at det går bra, og stoler på at vi kan ta hånd om dette. Å føde er forbundet med altfor mye frykt, sier Elise.

Mannen supplerer:

- Fødsel og graviditet er ingen sykdom. Kvinnen er skapt til å føde, og kroppen hennes er designet til å føde problemfritt. Å ha en jordmor til stede har ikke vært noe stort savn for oss. Vi føler oss sikre på oss selv. Hadde vi trengt medisinsk hjelp underveis hadde vi skaffet det.

Foreldreparet mener at å føde på sykehus ofte fører til flere komplikasjoner, fordi kvinnen ikke føler seg hjemme. De synes også det å føde uassistert hjemme styrker parforholdet.

- Man lærer å stole på partneren sin samtidig som det betyr mye for parforholdet. Å legge seg på sofaen i stua med mann og barn rett etter fødselen er helt fantastisk, sier Elise, og kikker ned på nyfødte Irin som sover i fanget hennes.

Denne saken ble første gang publisert 16/11 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også