Hjemmefødsel

Er det trygt å føde hjemme?

Dette er de viktigste grunnene til at kvinner velger hjemmefødsel.

HJEMMEFØDSEL: Ro og kjente omgivelser er vanlige årsaker til at noen velger å føde hjemme.
HJEMMEFØDSEL: Ro og kjente omgivelser er vanlige årsaker til at noen velger å føde hjemme. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Hvem kan føde hjemme?

Ifølge hjemmefødsel.no er det viktigste kriteriet at kvinnen føler seg trygg i sine omgivelser og med sine hjelpere og støttespillere når hun skal føde.

Jordmødrene følger stort sett de samme kriteriene i forhold til kvinnen, svangerskapet og fødselen:

- Du må ha vært frisk i svangerskapet.

- Du må ha ett barn i magen, ikke tvillinger.

- Barnets hode må ligge ned.

- Du må føde til termin. Tre uker før og to uker etter regnes innenfor terminen.

- Du kan være både førstegangsfødende og flergangsfødende

- At noen kvinner ønsker å føde hjemme er forståelig. Eksempelvis i Nederland vil mange kvinner føde hjemme, og det offentlige har lagt til rette for det. Det er også kort vei til sykehus ved komplikasjoner, forteller Overlege ved Kvinneklinikken, Sykehuset Telemark, Linn Røynelandtil.

Hennes personlige mening er at stort sett vil de fleste kvinner som er friske og har et normalt svangerskap, føde normalt og føde friske barn.

Å føde hjemme

- Imidlertid er det slik at vi i Norge i dag tilstreber "100 prosent". Med det mener jeg at målet er at alle kvinner og alle barn skal være friske etter forløsning.

Assisterende avdelingsleder, Kristi Hjelle, ved Fødeavdelingen Oslo universitetssykehus, understreker at det er en privatsak om man velger hjemmefødsel.

- Som førstegangsfødende ville ikke jeg ha valgt det, fordi du ikke selv vet hvordan det vil bli.

- Hvis jeg hadde født en gang ukomplisert, og barnet lå i hodeleie, ville jeg syns det var greit å føde hjemme hvis jeg fikk tak i god jordmorhjelp, forteller hun.

Hvorfor velger noen å føde hjemme?

Hjemmejordmor Kristina Jacobsen hos Hjemmefødsel.no forklarer at det finnes like mange grunner til at kvinner føder hjemme som det finnes hjemmefødsler.

- Felles for de fleste er allikevel en grunnleggende tro på at kroppen de har kan føde barn, de forbinder ikke fødsel med sykdom og ønsker derfor ikke å reise inn på sykehuset, forteller hun.

- De ønsker ikke å utsette seg for forflytting i fødsel og risikoen for unødvendige intervensjoner, og anser risikoen for dette til å være minst ved en hjemmefødsel.

- De ønsker å slippe forstyrrelser med vaktskifter og ukjente jordmødre, samt kjenne den jordmoren som skal være med dem i fødsel, forklarer Jacobsen.

Blir mer bevisst

Antall kvinner som føder hjemme i Norge har stort sett vært konstant de siste årene.

- Man ser allikevel nå en tendens til at kvinner i økende grad vurderer ulike fødesteder og blir mer bevisst på hva som gir dem trygghet og hva de har behov for, og hvor muligheten er størst for å få dette dekket når de skal føde, forteller Jacobsen.

- De ønsker at fødselen skal gå så trygt og normalt som mulig, og for flere og flere vil det være den roen, tryggheten, det kjente og den kontinuiteten en hjemmefødsel kan gi.

Ønsker mer kontroll

For mange er det viktig å ha mer kontroll i situasjonen.

Hva er lurt å ha i huset ved en hjemmefødsel?

- Gamle håndklær/sengetøy/laken

- Plast og kladder til å beskytte gulv/møbler

- Kluter og vaskevannsfat

- Varmeflaske, massasjeolje

- Tørkerull og stor søplebøtte/skittentøyskurv

- Sort søplesekk

- Saccosekk/madrass - dyne/puter lett tilgjengelig til etter fødselen

- Oppvarmede myke håndklær, tepper til den nyfødte

- Mat og drikke (druesukker, brus, yoghurt, sjokolade eller annen "lett" mat som gir energi)

- Sugerør

- Liten flyttbar leselampe, til inspeksjon og evt sying

- Isboks eller lignende til morkaken

- Store og mindre bind/bleier,engangstruser og

- Beskyttelsesunderlag (eventuelt utstyrspakke)

- Noen har opplevd lite gode fødselsopplevelser på sykehuset tidligere, eller de har opplevd ting i livet sitt som gir dem et økt behov for kontroll over kroppen sin og hvem som er til stede, forteller hjemmejordmoren.

- Noen kvinner velger å føde hjemme fordi de tidligere har født veldig raskt og ukomplisert. Mange opplever også at opplevelsen av fødselen som en familiebegivenhet og tilknytning til barnet blir bedre ivaretatt hjemme.

Det er kvinner i alle aldre og sosiale klasser som velger å føde hjemme.

Les også: Dette er de vanligste fødestillingene

Hjemmefødsel fremfor sykehus

Ifølge Jacobsen er den største forskjellen på å føde hjemme kontra sykehus at man er i kjente omgivelser, omgitt kun av mennesker man er trygg på og glad i.

- På denne måten slipper man usikkerheten og forstyrrelsen med å forflytte seg når man er i fødsel, men kan kontakte jordmoren som kommer så snart man har behov for henne.

- Veldig mange kvinner opplever at riene avtar når man reiser inn på sykehuset. Et fremmed miljø og ukjente jordmødre vil øke hormonet Adrenalin i kroppen, som igjen svekker riene - spesielt om det enda er tidlig i fødsel.

Hun forklarer videre at når man har vært en stund på fødestuen og blitt kjent med jordmor, så opplever de fleste at stresset og adrenalinet synker, og føler man seg trygg og godt ivaretatt. I tillegg øker hormonet Oxytocin, noe som gir gode rier.

- Ved å slippe å forflytte seg i fødsel unngår man risikoen for å forlenge fødselen og reduserer sjansen for komplikasjoner.

Konsekvenser av hjemmefødsel

Jacobsen forklarer at skulle noe akutt oppstå er det en større fordel å være på eller i nærheten av et sykehus.

- Det vi derimot vet fra studier og forskning på hjemmefødsler i Norge er at når de gravide selekteres er det like trygt å føde hjemme som på sykehus.

- Det vil si for friske kvinner med normale svangerskap, med ett barn i magen som ligger med hodet ned, og en fødsel som starter av seg selv mellom uke 37 og 42.

Jordmoren forklarer videre at uforventede ting kan oppstå hjemme som på sykehus, men på grunn av liten grad av intervensjoner, ingen medikamentell smertelindring, god tid og ro i fødselsarbeidet er det veldig sjelden det oppstår akutte situasjoner hjemme.

- Med jordmor som kontinuerlig overvåker, vil eventuelle avvik oppdages raskt og kan rettes opp eller kvinnen kan overflyttes til sykehuset.

Komplikasjoner kan komme raskt

Røyneland understreker at komplikasjoner av alvorlig karakter kan komme raskt og det vil da kunne medføre skader hos mor eller barn.

- Derfor mener jeg at kvinner bør føde på sykehus.

- Risikoen ved hjemmefødsel er lav, men uforutsette komplikasjoner vil kunne få fatale konsekvenser, hvor sjeldent det enn forekommer.

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2012, og sist oppdatert 16/04 2018.

Les også