Trebanrsmor og helsesøster Tone Aanderaa mener den korte liggetiden skaper unødvendig stress og usikkerhet hos foreldre og barn.

Tone Aanderaa

Privatpraktiserende helsesøster. Følger opp gravide og nybakte mammaer ved hjelp av samtaler, kurs, SPA og hjemmebesøk.

KOMMENTAR:

Kvinner har født barn til alle tider, og engstelse rundt fødselen har nok derfor alltid eksistert.

Vi mennesker er forskjellige. Mens noen tar nye utfordringer med knusende ro, kan andre kjenne seg lammet av frykt for det ukjente.

Helt utenkelig å føde

Det å være gravid kan være en tilstand som skaper engstelse, enten fordi du har født før og har fått et traume fra forrige fødsel, eller fordi du er gravid for første gang og er redd for å ikke takle fødselen.

"Fødselsangst er grusomt. Det å føle seg fanget i egen kropp kjenner jeg meg veldig igjen i. Angsten kommer når jeg føler jeg mister kontroll. Jeg begynner å puste fortere, hører hjertet slå hardt og fort og jeg kjenner en slags jernplate som ligger over brystet. Da jeg var gravid kom disse pusteproblemene veldig ofte. Følelsen av at noe vokste inni meg og ble større og større var noe jeg ikke hadde kontroll over. Jeg prøvde å ikke tenke på fødselen, jeg skjøv det bort hver gang disse tankene kom opp i hodet. Det var helt utenkelig at jeg skulle gjennom dette. Men det man fortrenger om dagen kommer frem om natten og det gjorde de i form av de verste marerittene.”

- Marit, førstegangsfødende

Graden av fødselsangst

En finsk studie viser at ti prosent av gravide kvinner har en fødselsangst.

Det er nok langt flere ettersom det vil være store mørketall. Mange av de som engster seg for fødsel, deler det ikke nødvendigvis med en fagperson og blir ikke registrert.

Graden av fødselsangst vil nok også variere i denne gruppen. Noen kan kjenne angsten som en tanke som kommer og går, mens andre er totalt lammet av den og opplever at den begrenser hverdagen deres.

Frykten for de ukjente

En studie fra Australia viste at de vanligste ting førstegangsfødende var redde for var:

• Lav selvtillit rundt det å takle en fødsel.

• Frykt for det ukjente.

• Andres mødres negative historier rundt fødsel.

• Fødselssmerter.

Miste kontroll

I den samme studien var de gravide delt opp i to grupper. Både gruppen med førstegangsgravide og gruppen med de som tidligere hadde hatt en vanskelig fødselsopplevelse, påpekte det samme:

• De hadde ikke blitt møtt på behovet for informasjon og støtte.

• De kjente på følelsen av å miste kontroll.

• De følte de hadde redusert selvbestemmelse underveis.

• Noen kvinner valgte også å unngå å tenke på og planlegge fødselen for å komme seg gjennom svangerskapet.

Sju råd til deg som har fødselsangst

Hvordan kan du redusere din fødselsangst? Jeg vil spesielt fremheve sju viktige hjelpemidler:

1. Tett oppfølging av en fagperson

En studie har vist at gruppeterapi førte til at flere kvinner valgte vaginal fødsel fremfor keisersnitt. En annen studie har vist at samtaler med en fagperson reduserte frykt.

Når vi engster oss for noe, har vi to valg. Enten kan vi prøve å glemme og fortrenge det vi tenker på, ved å ikke dele det med noen, eller så kan vi snakke med noen rundt oss om det. Når du engster deg for fødsel, kan det være en god hjelp å dele dine tanker med en fagperson som har erfaring med svangerskap og fødsel.

Vi mennesker trenger å bli sett og bekreftet. Det å sette ord på frykten, kan være med på å redusere den. Du får også støtte i en vanskelig tid og kan få gode råd om hvordan du kan møte angsten din. Det kan være godt å høre fagpersonens erfaringer fra andre med fødselsangst, og møte andre i samme situasjon. Derfor kan gruppeterapi rundt fødselsangst ha god effekt.

2. Kunnskap

Kunnskap gir trygghet! Jeg er tilhenger av uttrykket «It's all in your head». Ifølge en studie kan bedre informasjon om smertefrie fødselsmetoder redusere risikoen for angst og keisersnitt.

Se for deg at du er helt ny i jobben din.

Du har kastet deg ut i en ny bransje hvor ingenting er kjent fra før. Du hadde det greit på din gamle jobb, trivdes med dine kollegaer, men kjente den siste tiden på at du var lei og trengte nye utfordringer. Du så en stilling som var noe nytt, noe annerledes, og du tenkte at dette var spennende for deg. Av alle ting fikk du den jobben, og dagen var nå kommet. Du kommer inn, hilser på dine nye kolleger, blir vist rundt og får din kontorplass. Du føler deg liten og utrygg fordi du ikke føler du har den kunnskapen du trenger for å kunne gjøre jobben, spesielt ikke i starten.

Dagene går, og for hver arbeidsoppgave du stopper opp med på jobben, lærer du hvordan det skal gjøres. Neste gang du gjør akkurat det samme, registrerer du at du gjør det med største selvfølgelighet. Du oppdager også at du faktisk har mer kunnskap enn du tenkte i starten. Du var ny og kjente ikke til dette fra før, men du har mye livserfaring som har gitt deg kunnskap om å møte deg selv, om å møte andre, om å løse utfordringer og om å mestre oppgaver som kan se umulige ut. Da går da opp for deg at du kom så mye raskere inn i den nye jobben enn det du hadde trodd.

På samme måten er det med en fødsel.

Hvis det er første gang for deg, kan det hende du tenker at dette kan jeg ikke noe om. Jeg vet ikke hva jeg skal gjennom, hvor vondt det vil bli, og hvordan jeg skal klare å takle det. Disse tankene kan lett ta overtaket og du trykker deg selv ned, i stedet for å tenke på den erfaringen du har med deg gjennom livet ditt.

Du har kanskje opplevd å møte en utfordring tidligere som du virkelig ikke visste hvordan du skulle løse? Eller kanskje du har hatt fysiske smerter som du kjente preget hverdagen din? Du har kanskje følt deg redd for noe som du ikke hadde kontroll over? Hvordan taklet du det?

Med din unike erfaring har du også styrken til å møte fødselen din.

Det kan være en helt ny erfaring for deg, men ikke glem at du har mange gode erfaringer fra livet ditt som du kan bruke i denne situasjonen.

Kunnskap om hva som skjer med deg og kroppen din før, under og etter en fødsel, vil gi deg en ny erfaring og trygghet til å møte fødselen. Legger du den nye kunnskapen sammen med din rike og robuste livserfaring har du samlet en verktøykasse av krutt som fører deg trygt gjennom hele prosessen.

Du har så mye mer styrke enn det du tror!

3. Forutsigbarhet

Hva gjør det med oss når vi skal møte noe vi gruer oss til, og ikke vet hva som skal skje? Vi blir utrygge. Hvis vi derimot er forberedt og vet hva vi skal gjennom, kan vi møte utfordringen med ro og styrke.

Et barn trenger forutsigbarhet, nettopp det gir trygghet med faste rammer. Det samme gjelder voksne. Når du har kunnskapen og vet hva du vil møte, føler du deg mer forberedt. Når du vet rammene, kan det være enklere å lage en plan for hva du trenger for å føle deg trygg.

4. Ta og slipp kontrollen

Forskning viser at det å miste kontrollen er viktig årsak til angsten. Derfor kan det være en god hjelp å kjenne at du har kontroll på sammentrekningene ved å møte dem, puste, jobbe med og ikke mot kroppen. Når det er sagt, kan det være faser underveis i fødselen din hvor du mister kontroll. Hva gjør du når du ikke lenger kan kontrollere smertene og du føler at du må henge med i stedet? Gi slipp, stol på kroppen din. Vi har ikke kontroll i livet vårt til enhver tid. Kroppen din er sterk og du vil takle det du går gjennom

5. Pust

Hvorfor er pusten viktig? Jo, pusten er jo det mest grunnleggende vi har. Vi er avhengig av den for å leve. Pusten vil fylle deg med styrke, oksygen, ro og fokus.

Hvordan vi puster, forteller oss hvordan vi har det, eller snudd helt om: Hvordan vi har det, viser seg på pusten vår. Ta for eksempel en situasjon hvor du blir skremt. Du merker at pulsen går opp, kjenner kanskje hjertet dunke hardere og pusten blir raskere og mer overfladisk. Eller en annen situasjon hvor du ler av noe veldig morsomt, du ler så mye at du nesten ikke får puste. Da vil pusten din være lett og godt fundamentert i magen.

Når du puster gjennom en sammentrekning, vil pusten være med på å forberede kroppen din på hva som kommer. Du fokuserer, konsentrerer deg og henter styrke.

Fokusere på noe konstruktivt:

Når jeg har avspenning på kurs, pleier jeg å si at hver gang du puster inn, fyller du kroppen din med styrke, livskraft og energi og hver gang du puster ut, slipper du smerter, vonde tanker og det du vil kvitte deg med. På den måten kan du rett og slett rense kroppen din med pusten. Dessuten hjelper pusten deg til å fokusere på noe konstruktivt istedenfor å gi fokus til angsten og smerten.

Du velger hva du vil fokusere på. Hvis pusten har førsteplassen, vil det være den du konsentrerer deg om. Du kan se for deg bølger, kurver, pusterytmer som du har lært, eller kanskje bilder fra livet ditt som gjør deg glad og gir deg styrke. Pusten, sammen med dine forestillinger, kan bli så sterke at sammentrekningene kommer i siste rekke. Gjør du det på denne måten, vil du jobbe med kroppen og ikke mot den, og sammentrekningene vil bli mer effektive.

Det har faktisk også stor betydning for barnet ditt at du øver deg på å puste dypt og rolig. Når du puster godt, vil barnet ditt få oksygen fra deg via navlestrengen, noe som vil gi viktig næring og kraft.

”Ved hver ri tok jeg en dyp innpust. I stedet for å tenke at nå kommer smerten, grue meg og spenne kroppen, godtok jeg at den kom. Jeg ble ikke redd. Jeg pustet, slappet av og lot kroppen gjøre jobben sin. Jeg pustet meg gjennom riene fra start til slutt. Underveis skiftet jeg stillinger og var hele tiden i bevegelse.” (Marit, førstegangsfødende)

6. Avspenning

Tenk deg at du skal opp til muntlig eksamen i et fag du har studert i et år. Du har jobbet jevnt og trutt med faget, pensumet er digert og du kan bli spurt om en stor mengde ulike ting. Du leser og leser og kjenner deg spent i forkant. Du sover dårlig natten før, står opp om morgenen, har lite matlyst, vondt i magen og du merker at hele kroppen din stritter i mot. Du møter opp og kjenner den gryende hodepinen komme når minuttene nærmer seg din tur. Hvis du stopper situasjonen akkurat der og går inn i kroppen din, vil du nok oppdage at du spenner mye muskulatur i kroppen din.

Adrenalin:

Vi består av mye muskler, og når vi er stresset, engstelige eller redde, spenner vi mange av dem, ja ofte så merker vi ikke hvilke muskler vi spenner. Kroppen vår merker det tydelig, og den opplever at vi stritter i mot oppgaven vi skal utføre. Vi holder igjen, ved å spenne oss, og vi produserer blant annet hormonet adrenalin. Hva skjer i kroppen vår da? Kroppen opplever vår anspenthet som en fare, en stressende situasjon, og den vil svare med å beskytte seg selv. Det gjør den ved å spenne seg og trekke seg sammen som en skilpadde som går inn i skallet sitt.

Kortere fødsel:

Kroppen din står ovenfor en krevende jobb (fødselen) og trenger all den hjelp den kan få fra deg. Hvis du strammer muskler og spenner deg fordi du er nervøs, vil kroppen svare med å trekke seg inn i seg selv, i stedet for å åpne opp. Når adrenalinet produseres vil det være med på å stoppe sammentrekningene, ikke fremskynde dem.

Hvis du øver deg på å slappe av i all muskulatur, vil sammentrekningene bli mye mer effektive, og avspenningen kan være med på å gi deg en høyere toleranse for smerter og en lettere fødsel. Jo mer effektive sammentrekningene er, jo kortere vil fødselen bli.

7. Støtte fra partner

Kanskje du leser dette og tenker: "Jeg har ikke noen partner, dette er ikke noe for meg." Da kan jeg fortelle deg at du må ikke ha med deg en kjæreste eller ektefelle , men det er veldig fint å ha med deg en du stoler på, og som du slapper av sammen med gjennom fødselen, for da vil du kjenne deg sterkere.

Partneren har en stor og viktig rolle som kan virke beroligende og angstdempende på deg. For at de skal kunne gi den deg den støtten du trenger, trenger partneren selv støtte, de trenger å inkluderes i hele prosessen, og bli trygge på sin rolle underveis i fødselen.

Kjære partner:

Du har en så viktig rolle underveis i fødsel. Derfor er det lurt at du er med den gravide på kurs eller annen forberedelse før fødsel. Da vil du lære hva hun skal gjennom og hvor mye du kan gjøre for å hjelpe henne. Det vil også gjøre deg mer trygg, rolig og forberedt og du vil kjenne at nettopp du kan gjøre en stor forskjell! Hun blir nemlig trygg når du engasjerer deg. Visste du at din tilstedeværelse og kunnskap om det hun skal gjennom virker som smertelindring på henne?

Marit forteller:

"Jeg snakket med jordmoren min om dette og hun anbefalte meg å gå på et Lamazefødselskurs som har godt effekt mot fødselsangst. Dette reddet meg. Her lærte jeg forskjellige måter å puste på, ulike stillinger å være i under riene og alt som skjedde i kroppen under en fødsel. Etter kurset følte jeg at jeg hadde mye mer kontroll. Marerittene var ikke der lenger. Jeg tenkte at dette skulle jeg klare! Nå hadde JEG kontroll over fødselsangsten. Da riene begynte, pustet jeg meg gjennom dem og ble ikke redd. Jeg følte jeg hadde kontroll gjennom å puste! Jeg hadde skrevet brev til jordmoren min om angsten og hun og de andre som var i rommet, var der for meg og hjalp meg. Og så kom gutten min. Det er det fineste jeg har opplevd og jeg ville ikke vært denne opplevelsen foruten. Jeg vet at fødselsangsten var noe jeg skapte i hodet mitt. Det jeg er redd for og det jeg gruer meg til blir ofte ikke noe problem når det virkelig skjer. Jeg klarte det."

Les hele saken