En god fødsel

De 14 åpenbare spørsmålene du grubler på før du skal føde

Nei, det er ikke flaut at du ikke vet dette fra før.

EN GOD FØDSEL: Fødselen er plutselig der, og med et helt nytt familiemedlem på vei har du sikkert flere spørsmål du gjerne skulle hatt svar på.

EN GOD FØDSEL: Fødselen er plutselig der, og med et helt nytt familiemedlem på vei har du sikkert flere spørsmål du gjerne skulle hatt svar på. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Den første tiden suger de fleste gravide til seg alt som finnes av informasjon om svangerskap og babyens utvikling.

Fødselen virker derimot litt fjern. Men svangerskapets 40 uker har imidlertid en tendens til å gå fryktelig fort, og når fødselen er i gang er det ikke sikkert du husker alt du lurer på den korte tiden du er på føde- og barselavdelingen.

Cecilia Kleven på Oslo jordmor- og kvinnesenter, og seksjonsleder Anne-Lise Beversmark ved fødeavdelingen på St. Olavs Hospital gir deg derfor svar på noe av det du lurer på før fødselen starter:

Hvilken fødestilling vil gi meg en god fødsel?

- Jordmoren som hjelper deg under fødselen vil nok komme med forslag til fødestillinger ut ifra hva som egner seg best i den situasjon du er i. Det er heller ikke uvanlig at man skifter stilling både i den aktive fasen av fødselen og trykkefasen. Dette gjøres for å forbedre fremgangen, sier jordmor Cecilia Kleven.

Hvilke alternativer har jeg når det gjelder smertelindring, og hva anbefales?

- Vi anbefaler deg å benytte dine naturlig resurser for hjelp til smertelindring til å begynne med. Det kan dreie seg om å puste godt igjennom rier, bruke varme og vann, forandre stilling, massasje og musikk, sier Kleven.

Hun forteller at det videre kan være aktuelt å benytte lystgass, akupunktur, steriltvannspapler og TENS (høyfrekvent elektrisk stimulering på huden).

- Det er også mulig å få smertestillende medisin som for eksempel paracet eller paralgin major. Dersom du trenger mer smertelindring, kan det også være aktuelt med epidural, men jordmor eller gynekolog vil være med å vurdere når og hva som det egner seg best, sier hun.

Hvilke årsaker kan det være til at legen velger å ta keisersnitt på meg?

- Dersom man vurderer at vanlig fødsel utgjør en risiko for mor eller barn, kan keisersnitt bli aktuelt. Keisersnitt vurderes blant annet hvis det er liten fremgang i fødselen eller dersom barnet viser tegn på å være sliten og det ser ut til å være lang tid igjen til fødsel, sier Kleven.

Hva skjer hvis det oppstår en akuttsituasjon?

- Du vil bli godt ivaretatt, og det vil mest sannsynlig bli mer personell på fødestuen. Du får imidlertid informasjon underveis, sier Kleven.

Kan familie, venner og barn være tilstede ved fødselen?

- Jeg vil ikke anbefale at man har med mer enn en eller kanskje to personer under fødselen. Det må være noen du er trygg på, sier Kleven.

Er det greit å ta bilder og video under fødselen?

- Dette er noe vi anbefaler at dere blir enige om som par - før fødselen. Dersom man filmer eller tar bilder med andre personer tilstede, må man dessuten spørre vedkommende som har ansvar for fødselen om det er greit, sier Kleven.

Hva skjer om jeg får rifter under fødselen?

- Dersom du får rifter, sys disse etter fødselen. Dette kan føre til smerter, hevelse og stramme sting de første dagene, men såret vil gro i løpet av to til tre uker, og stingene forsvinner av seg selv. Husk at et rent og tørt sår gror raskest så sørg for god hygiene inntil såret er grodd, sier Beversmark.

Hun henviser for øvrig til fødeavdelingens nettside, der fødende kan finne mer informasjon.

Når kan jeg begynne å amme babyen min?

- Som oftest kan du begynne å amme umiddelbart etter fødselen, sier Kleven.

Må jeg flytte til et nytt rom etter fødsel? Hvorfor?

- De første timene etter fødselen blir du værende på samme rom. Som oftest vil det dreie seg om to til tre timer. Deretter er du og barnet klare til å flytte til en avdeling der dere får klare dere mer selv, som for eksempel sykehushotell eller barselavdeling, sier Kleven.

Les også: 10 tips til den første tiden med den nyfødte

Jeg har fått beskjed om at jeg skal på sykehushotell. Hva betyr det, og er det like bra som å bo på sykehuset?

- Det er ikke alle sykehus som har sykehushotell, men hvis du får lov til å flyttet over til sykehushotell etter fødsel betyr det at du er i fin form og kan klare det meste selv, sier Kleven.

Hun forteller at det alltid er personell tilgjengelig på hotellet, men at du selv må være mer aktiv og be om hjelp dersom du for eksempel trenger ammeveiledning.

- Hvis man må bli værende på på barselavdeling, er det enten på grunn av mangel på hotellplass eller fordi man har behov for mer hjelp, sier hun.

Hvor lenge skal jeg være på sykehuset?

- Vanlig liggetid er 60 timer for førstegangsfødende og 48 timer for flergangsfødende. Det gjøres imidlertid individuelle vurderinger dersom man ønsker å reise hjem før eller trenger et lengre opphold på sykehuset, sier Anne-Lise Beversmark.

Er det helt problemfritt å reise hjem rett etter fødsel slik mange gjør i dag?

- Det er personellet på sykehus som vurderer om du bør være lengre på sykehuset. Dersom barnet ikke klarer å suge eller du for eksempel er svimmel, er det nok lurt å avvente hjemreise noe, mener Kleven.

Hun forteller at nye retningslinjer innenfor barselomsorgen medfører at fødende skal ha mulighet for hjemmebesøk av jordmor de første dagene.

- Men dessverre er det ikke alle helsestasjoner som har resurser til dette. Private jordmødre kan da være et alternativ, sier hun.

Les også: Slik foregår en normal fødsel

Kan far bo på sykehuset sammen med meg og babyen?

Dette varierer fra sted til sted, men på St. Olavs Hospital og andre steder som har sykshushotell er det mulig.

- Her kan far eller en annen pårørende få overnatte i avdelingen. Dette koster 280 kroner per døgn og inkluderer frokost, sier Beversmark.

Kan venner og familie besøke meg å sykehuset?

- Hos oss er besøk i barselavdelingen fritt for barnefaren eller partner og søsken. Besteforeldre er også velkommen til ett besøk mens mor og barn ligger på sykehuset, men annen familie, venner og bekjente oppfordres til å utsette barselbesøket til etter hjemreisen, sier Beversmark.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning