- Vi har sett en kraftig økning i antall gravide kvinner som vokser seg nedentil de siste fem årene. Senest i går hadde vi en høygravid dame innom, forteller hudterapeut Line Skarpsno ved Bislett Hudpleie.

- Jeg har inntrykk av at mange kvinner ønsker å stelle seg litt før fødselen, selv om ikke alle tar en brasiliansk (ta bort alt), det er også vanlig å bare ta bikinilinjen, sier hun.

Advarer mot infeksjonsfare

På Haukeland sykehus liker de ikke den nye hårløse trenden.

- Vi jobber for at gravide kvinner skal få tydelig beskjed om at intimbarbering hjemme øker infeksjonsrisikoen, og anbefaler at de ikke gjør dette den siste måneden før fødselen, sier klinikkoverjordmor Gunn Gabrielsen ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus.

Årsaken er at en infeksjon i et operasjonssår eller i endometriet (slimhinnen på den indre overflaten av livmoren), øker risikoen for infeksjon generelt.

- Risikoen for infeksjon øker ikke bare hos den kvinnen som har intimbarbert seg, men også blant andre barselkvinner på avdelingen. Derfor har vi som mål at alle gravide kvinner skal få vite at de ikke bør fjerne pubesbehåringen (hårene rundt de ytre kjønnsorganene) den siste måneden før fødselen, forteller Gabrielsen.

Hun understreker at jordmødrene på kvinneklinikken ved Haukeland ser at intimbarbering absolutt er en økende trend.

- Så desto viktigere er det for oss at kvinnene får denne informasjonen fra oss før de skal føde, sier Gabrielsen.

Ingen gravide nybegynnere

Kvinnene som kommer til hudpleieren for å vokse seg nedentil før fødsel, er kvinner som også ellers bruker å gå for å bli vokset.

- Jeg har aldri sett en kvinne som vokser seg for aller første gang når hun er høygravid. De som kommer har gjerne holdt på med det lenge, forklarer hudterapeut Skarpsno.

I følge hudterapeuten har den hårløse trenden i Norge kommet for å bli, og vanligst er det for kvinner i de størset byene hvor tilgangen er større.

- Kvinnene må gjøre som de vil

Også jordmødrene ser klare endringer de siste årene.

- Ja, vi ser flere kvinner som er vokset eller barbert før fødsel enn vi gjorde tidligere, sier jordmor Ragna Marie Bugge Aase ved klinikk Fem jordmødre til Foreldre og Barn.

Hun mener det bør være opp til hver enkelt kvinne om de ønsker å fjerne håret eller ikke.

- Kvinnene må gjøre det som de synes er best for dem. Og dersom de synes de føler seg vel med å barbere nedentil, er det helt ok, sier Aase.

Kviselignende utslett

Hun mener det ikke har noen betydning å være bar nedentil under fødselen, med mindre kvinnene barbere seg tett opp mot fødsel.

- Er det blitt litt kviselignende utslett kan det jo være infeksjonsfare, sier hun.

Og de barberer ikke kvinnene på fødestua lengre. Unntaket kan være ved keisersnitt.

- Ved keisersnitt barberer vi vekk hår som kan være i veien for operasjonsnittet, forteller jordmoren.

=

BRAZILIAN: Voksing nedentil er både vondt og vanlig. Også for høygravide som vil være fine til den store dagen. © Foto: Colourbox

Dette mener leserne

Voksing av underlivet er et hett debattema i forumet vårt Barn i Magen:

- Jeg har en uke igjen til termin, og tok siste barber-runde nedentil i forrige uke, så da er det bare litt utvekst. Jeg pleier å være ganske glatt, og ser ingen grunn til å være helt amazonas ved fødsel. Voksing er uaktuelt, prøvd det en gang (brazilian) og endte opp med kratere av innvokste hår, skriver en av leserne.

- Jeg gjorde det ikke ved noen av mine fødsler. Hva skulle vært poenget. Det er ikke mer renslig og ikke ønsker jeg å fremstå som en prepubertal jentunge, mener en annen bruker.

"Urkvinne med jungel"

- Jeg gjorde det med førstemann og kommer til å gjøre det denne gangen også. Føler meg utrolig ufresh om jeg skal komme med en jungel der nede, når i tilegg så mange skal glo og skjekke cm. Jeg kommer såklart ikke til å være helt glatt og fin, fordi jeg vet jo aldri når fødselen starter.

- Jeg visste om anbefalingene, og valgte å ikke barbere i siste trimester. Jeg barberer uansett kun når det er helt urkvinne der nede. Utseende bør ikke ha noe å si under en fødsel, og slettes ikke nedentil. Lurer på om de som er ekstremt opptatt av det også barberer leggene i siste stund før de drar til sykehuset, skriver en annen kvinne i forumet.

- Jeg barberte meg for siste gang noen uker før termin ettersom man anbefales å ikke være nybarbert på grunn av infeksjonsfare i små kutt og så videre. Syntes jo det var greit å ikke være helt gjengrodd.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barn iPad-utgave om graviditet og fødsel er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les hele saken