Fødsel

Pusteteknikker lindrer ikke

Kurs i naturlig fødsel ga ingen nedgang i bruk av epidural.

INGEN FORSKJELL: Den omstridte, svenske undersøkelsen viser at kurs i pusteteknikker og avslapping ikke lindrer smerten for fødende kvinner.
INGEN FORSKJELL: Den omstridte, svenske undersøkelsen viser at kurs i pusteteknikker og avslapping ikke lindrer smerten for fødende kvinner. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Det er det etterhvert tungt anerkjente svenske medisinske universitetet Karolinska Institutet, som har undersøkt hvorvidt psykoprofylakse svangerskapskurs, kurs med fokus på naturlig forløsning (også kjent som Lamaze-metode), hjelper kvinner gjennom fødselen. 1087 svenske kvinner var med på undersøkelsen, som ble utført ved at kvinnene ble delt i to grupper.

Den ene gruppen deltok på tradisjonelle svangerskapskurs, imens den andre gruppen var med på profylakse kurs som fokuserte på pusteteknikker og avslapping.

Les også: Får orgasme av å føde

Ingen forskjell

- Vi trodde at den gruppen som fikk den naturlige modellen skulle benytte seg av epidural i mindre grad, at de kanskje ville ha et bedre forløsningsforløp og få bedre støtte av partneren. Men sånn var det ikke. Det var ingen forskjell på det to gruppene , sier Malin Bergström, psykolog och ansvarlig for studien, AlltomBarn.se.

I hver av gruppene valgte 52 prosent å få epidural under forløsningen.

I begge gruppene forløste 6 prosent ved keisersnitt. 14 prosent av kvinnene i den naturlige gruppen forløste med akutt keisersnitt, sammenlignet med 15 prosent i den gruppen som gikk på tradisjonelle svangerskapskurs. Begge gruppene registrerte smertene de opplevde under fødselen til 4,9 på en skala fra 0-7.

Overraskende

- Jeg er litt overrasket. Det virker som om disse teknikkene med profylakse og pusteteknikker ikke er effektive, sier Bergström.

Hun advarer kvinner mot å gå på slike kurs og tro at de automatisk får hjelp til å håndtere smerten under forløsningen.

- Derimot tror jeg at de som er interessert, sikkert får noe ut av det på et eller annet plan.

I Sverige har undersøkelsen fått stor oppmerksomhet og telefonen til Bergström har ikke stått stille etter at resultatene fra undersøkelsen ble publisert.

- Jeg tror det er fordi vi har en forventning av at disse teknikkene fungerer, sier hun.

På oppsving i Norge

I Norge gikk man bort fra å undervise i pusteteknikk ved svangerskapsforbredende kurs på 80-tallet fordi kvinner opplevde det som kompliserende å skulle huske på pusteteknikkene samtidig som de skulle føde. Det finnes imidlertid to kurstilbud - lamazakurs.no og lillevenn.no, som underviser i avslapping og pusteteknikker.

- Jeg har gitt kurs i dette siden januar i år, og har allerede hatt 30 par på kurs, og henvendelsene strømmer på. Så dette tror jeg er på full fart i Norge også, selv om de er mye større på det i Sverige, sier Tone Bjørnson Aanderaa - helsesøster ved Frogner helsestasjon og underviser i Lamaze ved lillevenn.no.

Aanderaa forstår at det er blitt stor oppstandelse i Sverige etter denne undersøkelsen, men kan også forstå resultatet.

Les også: Endelig ny fødselsfilm

- Jeg sier det til alle som kommer på kurset mitt, at jeg skulle ønske jeg kunne garantere dem en flott fødsel. Men det kan jeg ikke. Alle kvinner er forskjellige, og alle fødsler er forskjellige. Men det hadde vært interessant om de hadde undersøkt om de hadde forskjellige fødselsopplevelser. Jeg tror kvinnene som har vært på våre kurs, har en mer positiv fødselsopplevelse.

Hun viser til www.profylaxgruppen.com som driver Lamaze-lignende kurs, hvor deres statistikk viser noe helt annet enn resultatene i den store undersøkelsen - færre keisersnitt og epidural hos de som har tatt disse kursene.

- Det kommer kvinner til meg som er positivt innstilt til epidural, men som likevel vi lære seg pusteteknikken, forteller Tone Bjørnsom Aanderaa.

Skal gå automatisk

Kvinnene som går på dette fødselsforberedende kurset, blir drillet i pusteteknikken til det går automatikk i det, forteller Aanderaa.

Les også: Svangerskapet i bilder

- Da blir pusteteknikken det primære, og sammentrekningene det sekundære. Men det er klart at det kan skje ting som forstyrrer den prosessen, når fødselen vel er i gang, forteller helsesøsteren, som sier at det primære ved Lamaze - og andre profylakse metoder - er at det er verdifulle verktøy i forhold til å ha en positiv fødselsopplevelse. Tone Bjørnson Aanderaa har selv født 3 barn ved hjelp av denne teknikken.

Kilder: news.bbc.co.uk, Allt om barn, Wikipedia, Lamaze.com, profylaxgruppen.se, Tone Bjørnson Aanderaa

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også