Nettstedene BarniMagen.com og DinBaby.com har innhentet opplysninger fra 1344 småbarnsmødre som så tilbake på sin siste graviditet.

Ut fra dette har hele Norges nettjordmor Siri von Krogh utarbeidet listen over norske kvinners hyppigste plager knyttet til svangerskap, fødsel og babytid.

Spør jordmor Siri om svangerskap, graviditet og abort her.

Les: Underlige endringer i underlivet

De vanligste problemene kvinner opplever i forbindelse med graviditet og fødsel:

 1. Bekkenløsning - 14 prosent
 2. Komme i gang med sex igjen etter fødselen - 14 prosent
 3. Amming - 12 prosent
 4. Ryggplager - 11 prosent
 5. Hemorroider - 11 prosent
 6. Søvnproblemer hos barnet - 10 prosent
 7. Fødselsrelaterte fysiske plager - 7 prosent
 8. Kolikk - 6 prosent
 9. Fødselsangst - 5 prosent
 10. Svangerskapsdepresjon - 3 prosent
 11. Alvorlig sykt barn - 2 prosent
 12. Åreknuter - 1 prosent

Les også: - Ja, underlivet endrer seg

- Vi spurte også hvor lang tid det tok å komme i gang med sex igjen etter fødselen. 66 prosent av kvinnene oppgir at det tok under fire måneder. 18 prosent oppgir at det tok mellom 4 og 8 måneder, mens 8 prosent brukte mer enn åtte måneder på å komme igjen med sex etter fødselen, sier jordmor Siri von Krogh.

Hun startet BarniMagen.com i februar 2000 og oppfølgeren Dinbaby.com året etter. Barnimagen.com og Dinbaby.com er eid av Hjemmet Mortensen.

Begges probelm

- Det er like ofte hos mannen som hos kvinnen at problemene sitter etter en fødsel, sier jordmor Siri von Krogh til Klikk Foreldre.

- Det kan være vanskelig med sex fordi slimhinnene er tørre og man kan ha arr etter fødselen. Men det vanskeligste er nok det mentale for både kvinner og menn.Det kan for noen være ganske voldsomt å bli foreldre, og da å forbinde fødselskanalen, som det jo blir etter en fødsel, med sex, det er ikke alltid like lett, sier hun.

Noe lignende skjer også med brystene. Fra å være et sexualobjekt blir de til matfat, og så skal de kanskje fungere som begge deler for en periode også.

Søk hjelp!

- Det er ikke så mange som opplever problemer med sexlivet etter en fødsel, men de som ikke har kommet igang igjen etter cirka 6 måneder bør søke hjelp hos psykolog eller sexolog. Ellers kan de bli ganske vanskelig å gjenoppta sexlivet igjen. Dersom det er fysiske problemer etter fødselen, som at stingene er sydd for stramt eller det er rifter som tar lang tid å gro, så er dette noe man kan gjøre noe med. Da tar man kontakt med fastlegen som henviser videre til en spesialist, sier jordmor Siri.

Knipeøvelser er også en innertier, mange føler at de er altfor vide i skjedeåpningen, noe knipeøvelser hjelper på etter bare noen uker.

Les også: Svangerskapet fra uke til uke

Siris konkrete tips:

Imens noen sliter, er det andre som synes de har gjort en så utrolig strålende jobb at de er skikkelig på topp når de kommer hjem fra barsel. De setter igang igjen med sexen med en gang også.

- Det gjelder å ha et langt forspill, da blir man bedre smurt i skjeden, og så ta det litt forsiktig den første gangen etter fødselen. Alternativt bruke en glidekrem som man får på kondomeriet eller på apoteket, foreslår jordmor Siri von Krogh.

Les også:

Derfor mister de sexlysten

Det er sunt å bli far

Drikker bort befruktningen

Slik blir barnet ditt som voksen

Les hele saken